Kaffe betragtes ikke længere som uundværlig for menneskelig overlevelse. Det er udmeldingen fra regeringen i Schweiz, der fra 2022 derfor ophører med at garantere borgerne i alpelandet kaffe i tilfælde af undtagelsestilstand.
Ifølge statslige direktiver har Schweiz ellers stillet som krav til kaffeimportører, -producenter og -sælgere, at de til alle tider skal opmagasinere et vist antal sække med rå kaffebønner til krisetider. En politik, der blev nedfældet i mellemkrigstidens Schweiz som værn mod pludseligt udbrud af krig, eller hvis landet skulle rammes af enten naturkatastrofe eller truende epidemi.
Men ordningen ophører altså fra 2022, hvor alle landets private kaffereserver frigøres til forbrug efter forgodtbefindende. Regeringen forklarer ændringen med, at kaffe ikke længere vurderes at udgøre nødvendig kost i nødstilfælde og dermed ikke er ”uundværlig for livet”.
”Kaffe indeholder næsten ingen kalorier og bidrager derfor, fra et fysiologisk perspektiv, ikke til at sikre næring”, skriver landets Føderale kontor for økonomisk forsyning.
Lovændringen er i første omgang udstukket til offentlig debat, men forventes gennemført til november.
Lunken modtagelse
Det er naturligvis ikke alle, der er lige glade for den degradering af kaffens nødvendighed. Réservesuisse, der administrerer Schweiz’ fødevarereserver, advarer om, at ændringen vil ramme forsyningskæden hos størstedelen af landets importører, og mener derudover, at kaloriefaktoren vejer for tungt. Ifølge dem indeholder kaffe nemlig naturlige antioxidanter og vitaminer, som ikke regnes med i analysen.
Seneste undersøgelse viser, at hver schweizer i gennemsnit indtager 7,9 kg kaffe årligt, hvilket lyder som lidt af en sjat, indtil det viser sig kun at række til en global 7. plads. Med 8,7 kg i snit finder vi Danmark på en fin 4. plads, men begge har et stykke vej op til finnerne, der får kværnet sig gennem imponerende 12 kg om året pr. indbygger.