Hvis brokkeri var en OL-disciplin, ville Danmark stå til at tage guldet. Vi er et lille land med virkelig mange kværulanter. TV-2 har engang skrevet en sang om det, og ja, den her artikel-liste, som du er i gang med at læse lige nu, den er ret beset også temmelig brokkende.
For selvom Danmark er internationalt kendt for at have et af verdens allerbedste samfund med et retssystem fra øverste hylde, så kan man jo godt klemme et par ekstra regler ind hist og pist.
Man behøver bare kigge ud i verden for at se, at der er regler, som vi sagtens kunne indføre i dag for at gøre samfundet lidt federe. Ikke at regler bare er bomben, for det er de egentlig ikke, men sommetider fungerer de nu meget godt.
Man skal jo også – som vi plejer at sige – kende reglerne for at kunne bryde dem.
Her er en liste over 8 regler fra andre lande, som sosserne og alle de andre inde på borgen burde lade sig inspirere kraftigt af. Hvilket selvfølgelig bare er min mening.
1. Espresso til 1 euro
Vi kan lære meget af støvlelandet sådan kulturelt set, men faktisk også juridisk. I hvert fald har man mange steder bestemt, at en espresso ikke må koste mere end 1 euro i Italien. Simpelthen fordi man anser kaffen for at være en nødvendighed blandt borgerne og derfor ikke vil fratage helt almindelige mennesker muligheden for at købe espresso.
Temmelig genialt, men desværre meget langt fra de danske tilstande, hvor en kop kaffe i visse brokvarterer tager 3,5 time at tilberede og koster det samme som en Iphone 5. Til gengæld hader din barista dig også.
2. Nul moms på bøger
Bare fordi alle andre gør det, er det ikke nødvendigvis en god idé, men nu hvor Danmark faktisk er det eneste land i EU, der har fuld moms på bøger, virker det jo lidt tåbeligt. Alle øvrige lande i EU har enten fjernet eller reduceret momssatsen på bøger.
I Norge, Irland og Storbritannien kører de med nulmoms, og det ville styrke den kulturelle dannelse i kongens Danmark, hvis vi gjorde det samme. Alternativt kunne man så til gengæld lægge moms på folks skærmtid, så man bliver tilskyndet til at læse en roman i stedet.
3. Fodr ikke duen
I Venedig vil man gerne holde bestanden af luftens rotter i skak, og derfor må man ikke fodre duerne, når man færdes på byens pladser. Det burde jo være en global lov. Duer skal ikke fodres med halvspiste cheeseburgere fra McDonalds på Nørreport. De kan godt finde mad selv, og vi har virkelig ikke brug for flere rastløse ringduer i Danmark. Slet ikke ringduer med fedmeproblemer og dårlig mave, amirite?
4. Forbyd blitz
I den brasilianske nationalpark Lençóis må man ikke bruge blitz, når man tager billeder. Efter sigende fordi det er forstyrrende for især flagermus. Men tænk lige over det: Ingen som i ingen mennesker overhovedet (ud over fotografer fra Euroman) kan lide blitz. Der er heller ingenting, som bliver pænere af at få en milliard lumen smækket op i ansigtet. Lad os i stedet gøre som Brasilien. Forbyd det lort.
5. Mænd i speedos
Den deler nok vandene lidt, den her, men personligt må jeg indrømme, at jeg ville elske, hvis vi efteraber franskmændene ved simpelthen at kræve, at mænd skal have speedos på, når de bader i swimmingpools. Ja, den er god nok. Speedos dekretet. Det er en regel, som er indført af hygiejniske hensyn for at undgå, at mænd hopper i vandet iført knælange bermuda shorts med daggammelt snavs.
Ret beset skal det nu ikke være speedos, men blot tætsiddende badetøj. Så en trunk går også an. Super fed regel.
6. Nul konfetti
I Alabama er det forbudt at eje, sælge og kaste med konfetti. De hader det lort, og hvem gør ikke det? Det er et produkt med en levetid på under et sekund, hvilket i sig selv burde være forbudt overhovedet at fremstille. Idet disse plastikstykker lander på jordens overflade udgør de ikke andet end et oprydningsproblem og en potentiel miljøskade.
7. Tal pænt
I Oklahoma må man ikke kalde kvinder noget, der antyder, at de er ukyske. Det kunne for eksempel være “luder”. Det koster en fed bøde for bagvaskelse. Fed lov. Punktum.
8. Allemandsretten
Der er ikke så meget at sige. Sverige, Norge og Finland har fat i den lange ende. Det eneste, vi mangler, er bare dobbelt så meget natur i Danmark, hvor vi historisk har prioriteret raps og silomajs alt for højt i forhold til skov.