Farvelægning af gamle fotografier vækker fortiden til live
Radio & podcast
menu-close

Farvelægning af gamle fotografier vækker fortiden til live

22. april 2019 |

Internetbrugere har kastet sig over farverestaurering af gamle sort-hvid-billeder. Resultatet er yderst imponerende.

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk

Foto: Ikonisk billede af canadiske Veronica Foster ved produktionen af en ‘Bren Gun’ (farvelagt af brugeren Richard James Molloy)

Det er svært at relatere til et gammelt, farveløst fotografi fra en svunden tid. Og hvem har ikke set en gammel sort-hvid film, hvor menneskerne går i et underligt hurtigt tempo? De historiske dokumenter fra fortiden har det med at blegne i sammenligning med nutidens farverige og skarpe fremstilling af den fotograferede virkelighed.

Derfor var det da også en kæmpe succes, da ‘Ringenes Herre’-instruktøren Peter Jacksons film ’They Shall Not Grow Old’ for nylig havde international premiere. Filmen er en slags montage af gamle filmoptagelser fra Første Verdenskrig, der til formålet blev nøje restaureret, farvelagt, fik korrigeret tempo og tilført en lydside. Med ét blev de døde sort-hvide film til lyslevende beviser på, at den Den Store Krig blev både formet og udkæmpet af mennesker ligesom os selv.

Men det er ikke kun Peter Jackson, der har fået tanken om at restaurere fortidens spøgelser. Længe har små internetforummer nørdet med at farvelægge gamle sort-hvid-billeder, hvor især krigsbilleder er populære. Også på det sociale medie reddit, der består af utrolig mange undersider, har forummet ColorizedHistory nået 450.000 abonnenter.

Netop på ColorizedHistory går brugerne amok med den digitale farvepensel på diverse gamle sort-hvid-billeder, der med et trylleslag forbinder os med den fortid, der ellers kan virke meget langt væk. Vi har herunder samlet en række af de mest populære billeder fra forummet, og du kan se mange flere på hovedsiden her.

Winston Churchill, cigar in mouth, gives his famous ‘V’ sign during a visit to Bradford (Lister’s Mill) on December 4, 1942 from ColorizedHistory

Albert Einstein at home in Princeton, New Jersey, 1940 from ColorizedHistory

Bob Dylan, singer, New York, February 10, 1965. from ColorizedHistory

Danish explorer Peter Freuchen and his third wife, Dagmar Cohn -1947 from ColorizedHistory

Mugshot of Lee Harvey Oswald dated November 23, 1963. from ColorizedHistory

Frank Sinatra arrested on charges of seduction and adultery – Mugshot from 27 Nov 1938 from ColorizedHistory

Unloading bananas from steamer, New Orleans ca 1900 – close-ups in comments from ColorizedHistory

Lee Miller, soaks in Adolf Hitler’s bathtub! the only female combat photographer in Europe during World War Two. She is pictured in Hitler’s Munich apartment on April 30, 1945 from ColorizedHistory

Veronica Foster, (b.1922 – d.2000) popularly known as "Ronnie, the Bren Gun Girl" from ColorizedHistory

Major General G L Verney, GOC 7th Armoured Division, enters Ghent in his Staghound armoured car, 8 September 1944. from ColorizedHistory

German commando captured in American uniform is prepared for execution, 23 December 1944 from ColorizedHistory

 

Søren Vestergaard Thiesen

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk