dame

Farvelægning af gamle fotografier vækker fortiden til live

Internetbrugere har kastet sig over farverestaurering af gamle sort-hvid-billeder. Resultatet er yderst imponerende.

Foto: Ikonisk billede af canadiske Veronica Foster ved produktionen af en ‘Bren Gun’ (farvelagt af brugeren Richard James Molloy)

Det er svært at relatere til et gammelt, farveløst fotografi fra en svunden tid. Og hvem har ikke set en gammel sort-hvid film, hvor menneskerne går i et underligt hurtigt tempo? De historiske dokumenter fra fortiden har det med at blegne i sammenligning med nutidens farverige og skarpe fremstilling af den fotograferede virkelighed.

Derfor var det da også en kæmpe succes, da ‘Ringenes Herre’-instruktøren Peter Jacksons film ’They Shall Not Grow Old’ for nylig havde international premiere. Filmen er en slags montage af gamle filmoptagelser fra Første Verdenskrig, der til formålet blev nøje restaureret, farvelagt, fik korrigeret tempo og tilført en lydside. Med ét blev de døde sort-hvide film til lyslevende beviser på, at den Den Store Krig blev både formet og udkæmpet af mennesker ligesom os selv.

Men det er ikke kun Peter Jackson, der har fået tanken om at restaurere fortidens spøgelser. Længe har små internetforummer nørdet med at farvelægge gamle sort-hvid-billeder, hvor især krigsbilleder er populære. Også på det sociale medie reddit, der består af utrolig mange undersider, har forummet ColorizedHistory nået 450.000 abonnenter.

Netop på ColorizedHistory går brugerne amok med den digitale farvepensel på diverse gamle sort-hvid-billeder, der med et trylleslag forbinder os med den fortid, der ellers kan virke meget langt væk. Vi har herunder samlet en række af de mest populære billeder fra forummet, og du kan se mange flere på hovedsiden her.

Find mere om
Footer graphics