skakspil
Foto: Shutterstock

Familien flygtede fra Boko Haram til hjemløshed i New York: Nu vil 11-årig være stormester i skak

11-årige Tani spiller skak dagen lang, og nu han drømmer om at vinde skakkens mest prestigefyldte titel som stormester.

Skak er ikke et nemt spil. Og det er endnu sværere at blive god til. Ikke mindst, hvis du er hjemløs efter at være flygtet fra terrorramte områder med din familie.

I 2017 flygtede familien Adewumi nemlig fra en hverdag i frygt for den ekstremistiske terrorgruppe Boko Haram i det nordlige Nigeria til et nyt liv i New York, og den første tid i millionbyen måtte familien leve som hjemløse. Lige indtil lille Tani begyndte at spille skak.

Tanitoluwa ‘Tani’ Adewumi var blot syv år, da han lærte at spille skak af sin storebror, men på rekordtid har han udviklet sig til en af verdens bedste.

Tidligere i år vandt Tani det nationale skakmesterskab, og nu drømmer han om at vinde den mest prestigefyldte stormester-titel i skak som den yngste nogensinde.

Det fortæller han i et større interview til CNN Sport.

https://www.instagram.com/p/CUo0X_BsQpx/?utm_source=ig_web_copy_link

Udover at vinde verdensmesterskabet er stormester-titlen det største, en spiller kan opnå. Det er den internationale skakorganisation FIDE, der uddeler titlen, som unge Tani træner op til hver eneste dag.

Om stormester-titlen

Titlen bliver i dag uddelt af den internationale skakorganisation FIDE.

En skakspiller skal vinde tre stormesternormer, som man kalder internationale skakturneringer, hvor andre stormestre eller skaktitelholdere deltager i turneringen.

Man skal have en skak rating på mindst 2500.

Spilleren skal opnå en god placering til en verdensturnering eller skakolympiaden, som alle kan stille op i.

Kilde: chess.com

“Skak betyder alt for mig, det er mit liv,” siger Tani Adewumi, der kunne fejre sin 11-års fødselsdag i september.

Han træner op til syv timer om dagen, når han kommer hjem fra skole. Nogle dage bliver det helt op til ti timers skaktræning på en dag.

Strømmede ind med støtte

Succesen for den unge skakspiller startede for alvor, efter han som 8-årig vandt New York-mesterskabet i skak og vandt et trofæ, der var næsten så højt som ham selv. Og det var det mesterskab, der blev livsændrende for Tani og hans familie.

Efter rygterne spredte sig om lille talentfulde Tani’s skakmesterskab, strømmede det ind med støtte til familien, der stadig ikke havde noget fast hjem.

“En familie betalte for et års husleje på Manhattan, en anden familie forærede os en splinterny bil i 2019, og Saint Louis skakklub i Missouri inviterede familien og trænere til at komme på besøg i klubben,” fortæller Tanis far Kayode Adewumi til CNN Sport.

Hjælper andre flygtninge

Al den støtte familien Adewumi har modtaget vil de nu bruge til at hjælpe andre og give noget tilbage til skaksporten.

Familien har for eksempel stået for en fundraising, der indsamlede 190.000 dollars på fire dage, som svarer til over en million danske kroner. Det har været med til at hjælpe andre immigrantfamilier med at finde et hjem, adgang til uddannelse og andre midler til et trygt liv.

Adewumi familien, der ikke længere er hjemløse, har også rejst penge til en skakorganisation i Afrika for at udbrede sporten og sendt donationer til udsatte og dårligt stillede børn rundt omkring i verden.

“Vi har brug for at give noget til dem, der har brug for det, fordi vi ved, hvad det kræver – vi har prøvet det hele,” siger far Adewumi.

I dag er det 11-årige skaktalent i fuld gang med at træne. Han ser videoer af den regerende verdensmester og nordmand Magnus Carlsen, og verdensklassespillerne Hikaru Nakamura, Levon Aronian og Ian Nepomniachtchi, så han forhåbentlig kan blive den yngste stormester i verden.

Se indslaget fra CNN Sport:


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics