Foto: CPH Dox

CPH DOX starter i dag: Her er de film, du ikke må misse

I dag den 15. marts starter den københavnske dokumentarfilmfestival CPH:DOX. Vi har gransket programmet og fundet de 11 film, vi glæder os mest til at se.

Det kan meget hurtigt virke uoverskueligt, når man forvilder sig ind på CPH:DOX’ hjemmeside. Med deres mere end 100 film er det stort set umuligt at vide, hvor man skal starte og slutte.

Og når man så efter første grovsortering er kommet ned på 80 film, begynder man at finsortere. Man læser om hver enkelt film, fjerner dem, der ikke rammer perfekt, fjerner de film, hvor logistikken gør dem umulige at nå at se, fjerner dem, som kæresten ikke vil se. Og så er man nede på 70 film.

Vi hører jer, og vi forstår jeres frustration. Så nu har vi samlet de 11 mest interessante film for jer. Enten fordi de ser gode ud, tager fat på et vigtigt emne eller virker kreative og sjove.

A Storm Foretold (DK)

Danske Christoffer Guldbrandsen har fulgt Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone i månederne op til stormen på kongressen i januar 2021. Dokumentaren giver et indblik i Roger Stone som bagmand og ”hjernen bag” Trumps ’stop the steal’ kampagne. Og noget tyder på, at Christoffer Guldbrandsen virkelig kommer ind og afslører nogle hemmeligheder. For Roger Stone har nemlig truet med at sagsøge Guldbrandsen for 25 millioner dollars, hvis han offentliggør filmen.

Læs mere og bestil billetter her

Foto: CPH Dox

I Got Words (NO)

Savner du også den danske rap-scene fra 00’erne? Så kommer den norske rapper Runar Gudnason dig til undsætning. I starten af det nye årtusinde tog han sit kamera og filmede det danske rap-miljø i Aalborg. Herefter tog han hjem til Norge og blev selv rapper. Men nu har han langt om længe samlet sine optagelser, og ud er kommet ’I Got Words’. Så hop ned forbi, og få et glædeligt gensyn med Raske Penge, Malk de Koijn, Johhny Hefty og resten af slænget fra dengang.

Læs mere og bestil billetter her

Kim’s Video (US)

I New York lå den legendariske videobutik Kim’s Video. Men da butikken lukkede, ville ejeren Yongman Kim donere butikkens 55.000 videofilm gratis, så længe de forblev som en samling. Og her kommer Sicilien ind i billedet. For i en lille siciliansk landsby vil en storslået borgmester skabe et museum med filmene. Men efter filmene er afsendt mod Italien, hører man aldrig mere til det. Følg instruktør David Redmon tage til Sicilien og forsøge at opspore filmene og planlægge et vovet kup for at få filmene tilbage igen.

Læs mere og bestil billetter her

Foto: CPH Dox

Kokomo City (US)

Tag med en tur ud på den yderste kant af det amerikanske samfund. Når instruktør D. Smith, der selv er transkønnet, skildrer livet for fire sorte trans-prostituerede i New York og Atlanta. Alt fra deres mindre ukendte problemer som at skulle barbere sig konstant i smug til de mere voldsomme trusler, de hver dag er ude for – fra pistoler til overfald. Vi kommer helt ind under huden på en meget marginaliseret gruppe i det amerikanske samfund, og følger dem i både op og nedture.

Læs mere og bestil billetter her

Much Ado About Dying (IR/UK)

Hvad ville du gøre, hvis din elskede onkel ringede og sagde, at han lå for døden? Instruktør Simon Chambers valgte i hvert fald at skynde sig hjem til England for at sige farvel. Men det viste sig så, at onklen faktisk slet ikke var ved at dø. Nå, jamen så kan man jo lige så godt lave en dokumentar om sin onkel, når nu man er kommet den lange vej. Fyldt med britisk humor og en sand original får vi et førstehåndsindblik i en skør tidligere teaterskuespillers svanesang.

Læs mere og bestil billetter her

Still: A Michael J. Fox Movie (US)

En dokumentarfilm, der fortæller historien om Michael J. Fox. Hollywood stjernen kendt fra ’Back to the Future’-filmene fik som 29-årig konstateret Parkinsons. Han holdt det dog hemmeligt for omverdenen og forsøgte længe at blive ved med at fortsætte sin spirende filmkarriere. I denne dokumentar kommer vi bag fortællingen, og med hjemmevideoer og rekonstruktioner af begivenhederne får vi den rå fortælling fra Michael J. Fox selv om, hvordan man håndterer livet med en uhelbredelig sygdom.

Læs mere og bestil billetter her

Foto: CPH Dox

The Eternal Memory (CH)

En dokumentarfilm om kærlighed, og hvordan det føles når man langsomt mister nogen, man elsker. Filmen følger det chilenske par Paulina og Augusto, og hvordan Augusto langsomt er ved at tabe kampen til alzheimers. I fællesskab går de igennem den nye realitet, hvor Augusto langsomt mister sin hukommelse, og Paulina nægter at forlade hans side. Filmen vandt The Grand Jury Prize for internationale dokumentarfilm på Sundance Film Festival og har allerede modtaget store roser fra anmeldere verden over.

Læs mere og bestil billetter her

Foto: CPH Dox

North Circular (IR)

Tag med til den grønne ø i stemningsfyldte sort/hvid-billeder. Irland står ved en skillevej, hvor de gamle traditioner presses af den moderne verden. I denne dokumentarfilm tager vi rundt på de irske pubber i hovedstaden Dublin, og vi får et indblik i den traditionelle irske folkemusik. For folkemusikken har en hel særlig plads for irerne, og lige meget om du er i parken eller på en røgfyldt pub, så er musik og sang det, der kendetegner det ’ægte’ Irland.

Læs mere og bestil billetter her

Zoo Lock Down (AU)

Hvad laver dyrene, når vi ikke kigger? Alle der har set Madagascar har nok et barnligt håb om, at de både danser og synger og finder på sjove eventyr. Men nu behøver vi ikke spekulere mere. For den østrigske instruktør Andreas Horvath har fulgt dyrene i Salzburg Zoo gennem hele coronanedlukningen. Og nu kommer vi med om bag tremmerne. Den stort set dialogløse dokumentarfilm viser, hvordan dyrene lever i fangenskab, når menneskerne stopper med at komme forbi.

Læs mere og bestil billetter her

Foto: CPH Dox

Victim/Suspect (US)

I denne dokumentar tager graverjournalist Rae de Leon os med til skyggesiden af det amerikanske retssystem. Hun viser en dybt foruroligende tendens, hvor kvinder der anmelder voldtægter, bliver anholdt og fængslet for falske anklager. Hvilket selvfølgelig ikke et problem, hvis de er falske. Men Rae de Leon giver os eksempler på, hvordan politiet under afhøringer ofte fokuserer mere på, om kvinderne taler sandt, og hvor forskellen mellem offer og mistænkt udviskes.

Læs mere og bestil billetter her

Foto: CPH Dox

Ruthless Times – Song of Care (FI)

Vi slutter vores anbefalinger med en mere humørfyldt film. Ikke at emnet nødvendigvis er mindre alvorligt, men humoren er i hvert fald mere til stede. Den finske instruktør Susanna Helke har lavet en doku-musical om det pressede sundhedssystem. Kort fortalt har hun fået sundhedspersonalet til at stille op og synge i kor om, hvor pressede de er, og hvor mange opgaver de skal varetage hver dag. Som de selv siger: Nu har vi råbt op om, hvor presset vi er. Ingen har lyttet til os. Så nu prøver vi at synge.

Læs mere og bestil billetterher

Find mere om
Footer graphics