Maj-Britt Jacobsen. Foto: Louise Elly Meyer

78-årige Maj-Britt Jacobsen: “Lykken er i fællesskabet, når vi er sammen – eller i et rigtig godt glas vin”

Perspektiv. Hver uge går Heartbeats på gaden for at møde mennesker, der har levet et langt liv, og som gerne vil dele ud af deres erfaringer. Hvad har livet lært dem? Hvornår er de lykkelige? Og hvad er det bedste råd, de nogensinde har fået?

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået? 

Pas godt på din pension. Sæt penge af til den. Det er så dejligt at kunne nyde livet uden at skulle tænke på at vende hver en femøre. Min far mindede os altid om det. Dengang var jeg lidt irriteret over det. Jeg ville hellere have pengene udbetalt. Vi havde små børn, og jeg tænkte, at det var nu, jeg skulle bruge pengene. Men jeg endte med at være meget glad for min pension.  

Hvordan er det at være pensionist?

skønt. Vi har en bio-klub, og lige om lidt kommer der tre veninder mere og slutter sig til os. Jeg er også medlem af en håndboldklub, som jeg har rejst meget med. Vi tager ud og ser håndbold, jeg har aldrig selv spillet, men jeg har været træner for min datters hold. Til gengæld har jeg dyrket akrobatik og svømning. 

Perspektiv

Hver uge møder Heartbeats mennesker, der gerne vil dele deres forandringer fra et langt liv. De sætter perspektiv på din fredag, når de svarer på spørgsmål om, hvad det vigtigste, livet har lært dem, er, og hvad der får dem til at føle sig lykkelige.

I denne uge taler vi med Maj-Britt Jacobsen, der er 78 år, pensionist og medlem af en venindeklub, der blandt andet mødes for at gå i biografen og drikke et godt glas hvidvin. Hun er tidligere bogholder, opvokset på Amager og bor i Vallensbæk. Klimaforandringerne bekymrer hende, men hun synes, de unge mennesker skal sætte pris på, at de kan få en gratis uddannelse.

Hvornår har du sidst følt dig lykkelig? 

Det gør jeg ofte. Jeg synes, jeg har været heldig med livet. Og med min søster og mine veninder. Vi spiller bridge sammen. Det aftalte vi, at vi skulle gøre, da vi gik på pension, og det har vi gjort lige siden. Vi har også været på højskole sammen og i Paris, Montenegro og på Sicilien. Der er så smukt. Lykken er i fællesskabet, når vi er sammen eller i et rigtig godt glas vin. Men den kan også vise på en ganske almindelig dag derhjemme, hvor jeg tænker: “Hvor er jeg heldig, jeg har det godt, børnene er væk og af vejen, og jeg har nogle dejlige børnebørn.”

Hvad er dit bedste barndomsminde?

Jeg er en rigtig amagerkaner. Så det at sidde ved vandet Helgoland og kigge på alle menneskerne… det var dejligt. Mine forældre var nogle rigtig vandhunde, så de kom der også tit, og hvis der stod noget godt på menuen på den lokale dernede, så spiste vi også der. Det var hakkebøffer, krebinetter og den slags. 

Er der noget, du fortryder i dit liv?

Jeg vil sige det på den måde, at du ikke kan fortryde noget. For du kan alligevel ikke lave det om, så du kan ligeså godt få det bedste ud af det. Men jeg fortryder alligevel, at jeg faldt ned fra loftet og smadrede min fod i stedet for at vente, til min mand kom hjem og kunne hjælpe.

Maj-Britt Jacobsen i midten mellem sin søster og sin veninde. Foto: Louise Elly Meyer

Hvad er det værste ved tidsånden i dag?

Al den krig. Det er det værste. Og så alt det, der sker med vejret i hele verden. Der kan man godt blive lidt bekymret for sine børnebørn. 

Hvad er så det bedste ved den tid, vi lever i?

Altså, vi bor i Danmark, og det går kanongodt her. Vi kunne ligeså godt have været født et andet sted. Og så det at have sine gode venner. Min veninde og jeg har kendt hinanden, siden vi var ti år. Vores forældre spillede kort sammen, poker, mens de fik et godt glas og en masse cigaretter. Man kunne skære sig igennem luften. De spillede om penge, og hvis de slap op, kunne der godt ryge en ørering ned i skålen, haha. Når de skulle på toilettet, fik jeg lov til at tage deres plads og spille med deres penge. 

Hvad skal de unge mennesker huske at sætte pris på?

At de kan få en gratis uddannelse. Og så skal de sætte pris på sammenhold. Vi har et stort sammenhold i vores familie. Jeg har 11 børnebørn, og det er vidunderligt.

LÆS OGSÅ

Footer graphics