Wikke & Rasmussen

Wikke & Rasmussens personlige top 5-børnefilm: “Vi kunne i mange år ikke gense slutningen på ‘E.T.’ med vores børn uden tårer”

I dag har Michael Wikke og Steen Rasmussens film ‘Gooseboy’ premiere. Her guider de to instruktører til de børnefilm, som de selv er inspireret af.

Portrætfoto af Wikke & Rasmussen: Yann Houlberg Andersen

I 35 år har de skrevet og instrueret nogle af de bedste og sjoveste film og tv-serier for børn. ‘Sonny Souflé Chok Show’, ‘Robin Hat’, ‘Hannibal & Jerry’, ‘Julestjerner’ og senest ‘Gooseboy’, som har premiere i dag for blot at nævne nogle få.

Men hvilke film har de selv grint, grædt og ladet sig inspirere af?

“Generelt vil vi sige, at vi slet ikke kan lide at vælge yndlingsfilm. For det første er film heldigvis dybt forskellige, og når man endelig har lagt hjernen i blød og fundet fem frem, så kommer man i tanke om fem andre i næste uge, som man også mener skulle have været med. Så med alle disse forbehold kommer her et par bud på nogle af de film, som har gjort så stort et indtryk, at vi stadig bærer dem i os”.

1. ‘Bennys Badekar’ (1971)

“En herlig eventyrligt fabulerende dansk animationsklassiker med sang og musik, som vi egentlig ikke troede, vores egne børn ville gide se, da de var små. Vi tog fejl. De var ligeså begejstrede, som vi altid selv har været, og der blev i mange år sunget og danset til den film derhjemme”.

2. ‘E.T.’ (1983)

“En af de første film vi så sammen og bare elskede. Starter i fuldkommen naturalistisk forstad med take away pizza for hele familien, dagligdags dialog og så er scenen sat til en fortælling ud over det sædvanlige. Filmmagi på øverste hylde. Og vi kunne i mange år ikke gense slutningen med vores børn uden tårer”.

3. ‘Harry Potter’ (2001)

“Vi stiftede først bekendtskab med et par af bøgerne, som vi læste højt for vores børn, da de var små. Vi tænkte, vi måtte se, hvad hele det Potter hypede hysteri drejede sig om og opdagede, at bøgerne rummede så mange fantastiske gode ideer og store følelser, at vi også ville se filmene, for vi tænkte, at de bøger måtte være næsten umulige at gengive loyalt uden at miste en masse på film. Vi tog fejl og har nu set alle filmene. Fantastico!”.

4. ‘Find Nemo’ (2003)

“Første gang at vi for alvor oplevede, at computeranimation trådte i karakter, som et selvstændigt og fantastisk visuelt udtryk. En film, som lader Nemos mor dø indenfor de første minutter af historien, og som rummer stor dybde (i bogstavligste forstand og rent åndeligt), og så er den fuld af humor. Et pletskud”.

5. ‘Min nabo Totoro’ (2007)

“Vi kunne også have valgt ‘Det levende slot’. Men begge er strålende repræsentanter for Hayao Miyazaki og Studio Ghibli’s eventyrlige animationsfilm. Anderledes og uforudsigelige med en poesi og skønhed og mystik som gør dem ganske særlige. Vi kan aldrig forudse, hvilken retning historierne tager, og det er vidunderligt”.

https://www.youtube.com/watch?v=fYUcha4e5AQ

… “og på sjettepladsen kommer alle de mange film, som vi også elsker, men som der ikke er plads til her”.


Her kan du se traileren til Wikke & Rasmussens film ‘Gooseboy’:

Foto: Jan Pallesen

Footer graphics