Valerie Macon/AFP/Ritzau Scanpix

Taylor Swift skriver musikhistorie til Grammy Awards: vinder ‘Album of the Year’ for fjerde gang

Til Grammy-uddelingen i nat vandt Taylor Swift prisen ‘Album of the Year’ for sit hitalbum ‘Midnights’. Det er fjerde gang, hun vinder den pris, og det er en milepæl, som ingen anden kunstner har opnået før.

I nat blev verdens ubestridt største popstjerne Taylor Swift Grammy-uddelingens helt store vinder. Sangerinden fik nemlig tildelt den prestigefyldte ‘Album of the Year’-pris. Det er intet mindre end fjerde gang, hun hiver dét trofæ med hjem, og det gør hende til den musiker, der har vundet prisen flest gange i Grammys historie. 

Før uddelingen i nat stod det lige mellem Taylor Swift og Frank Sinatra, Paul Simon og Stevie Wonder. De tre herrer er de eneste andre kunstnere med tre ‘Album of the Year’-sejre. Men popdronningens 2022-album ‘Midnights’ gav altså de andre baghjul med kæmpehits som ‘Antihero’ og ‘Maroon’. Albummet var oppe imod nye plader fra Janelle Monáe, Lana Del Rey, Miley Cyrus, Olivia Rodrigo, boygenius, SZA og Jon Batiste.

Taylor Swifts historie sejr til ceremonien i nat kommer i kølvandet på, at hun sidste år havde den mest indtjenende koncertturné nogensinde, ‘Era’s’-turneen, som indtil videre har indtjent over en milliard amerikanske dollars og stadig skovler penge ind. (Ses vi i Stockholm til maj?). De tre tidligere Grammys, Swift ligger inde med i ‘Album of the Year’-kategorien, er for stjernens andet album: country-mesterværket ‘Fearless’ fra 2010, hendes første full blown pop-eventyr ‘1989’ fra 2016 og den mere indie-agtige corona-plade ‘Folklore’ fra 2020. 

Grammy-prisuddelingen

En amerikansk musikpris svarende til Oscar-uddelingen for film. Uddeles af et akademi af eksperter i udgivet musik.

Den første Grammy-ceremoni blev afholdt i 1959 for musik udgivet i 1958 og dette års ceremoni, som blev afholdt natten til den 5. februar 2024 dansk tid, var den 66. ceremoni og bestod af 94 kategorier.

“Jeg er så heldig,” sagde Taylor Swift i sin tale på scenen. Hun takkede sin producer Jack Antonoff mange gange og beskrev ham som “ikke blot en af mine bedste venner, men også en once-in-a-generation producer.” Også popsangerinden Lana Del Rey fik et nik i takketalen: “Jeg tror, der er så mange kvindelige kunstnere, som ikke ville være, hvor de er eller have haft den inspiration, de har, hvis det ikke havde været for de værker, hun har skabt.”

Aftenens prisuddeling var på alle måder en rigtig god aften at være ‘swiftie’ på. Sangerinden vandt nemlig også en anden pris, prisen for ‘Best Pop Vocal Album’, og da denne pris markerede hendes 13. Grammy (et tal, der har en helt særlig betydning for Swift og hendes fans), brugte hun muligheden for at annoncere, at hun udgiver sit 11. album den 19. april med titlen ‘The Tortured Poets Department’. En imponerende bedrift taget i betragtning af, hvor tæt pakket superstjernens sidste år har været med både en kæmpe international turné og genudgivelse af to ældre albummer.

Find mere om
Footer graphics