May Lifschitz er som 16-årige på studietur i New York, da hun bliver scoutet som model. Det betød, at hun i løbet af sin gymnasietid fløj frem og tilbage fra modeljobs i verdens storbyer med skolebøgerne under armen. En drøm, som gik i opfyldelse, da May Lifschitz i lang tid havde længtes efter at komme væk fra det provinsielle liv i Vejle.
“Jeg drømte om at finde noget større, finde et community og finde frem til, hvordan jeg kunne udtrykke den indre performer, jeg altid har haft,” fortæller May Lifschitz, som især udpeger en all-trans kampagne, hun skød for Barneys i New York, som værende en af de mest skelsættende oplevelser i hendes modelkarriere.
“Vi var ligesom dyr i fangenskab, der mødte hinanden ude i vildmarken for første gang. Vi fik øjnene op for, at der var flere af os derude,” forklarer May Lifschitz.
Opgør med typecasting
De seneste otte år har May Lifschitz banet sig vej ind i skuespillerbranchen og medvirket i film og serier som ‘Vildheks’, ‘Christian IV’, ‘Orkestret’ og Netflix’ ‘Warrior Nun’. Hele vejen igennem har hun måttet kæmpe imod at blive forsøgt typecastet og forskelsbehandlet, fordi hun er transkønnet.
“Der er nogle bestemte stereotyper, som transkønnede ofte bliver sat i forbindelse med. Jeg har fået tilbudt flere roller med degraderende narrativer, og det skal der gøres op med,” siger May Lifschitz.
Derfor var det også en stor personlig bedrift, da skuespillerinden i 2020 fik rollen som den smukke cellist Anastacia i DR-serien ‘Orkestret’. En rolle, hvor hun spiller den unge begærede kvinde, og det, at hun er transkønnet var ikke en del af rollen.
“Det, at være den begærede, er jo en form for anerkendelsen. Det er en status, man normalt ikke har associeret transkønnede med,” forklarer May Lifschitz.
Fantasygenren opløser grænser
For May Lifschitz kan fantasygenren, noget helt specielt, da det er i den genre, hun føler, at hun bedst kan være med til at ændre narrativet for bestemte minoriteter.
“Jeg finder meget mere tryghed og respekt i at arbejde med fiktion,” siger hun og fortsætter:
“Som transkønnet har du givet en kæmpe fuckfinger til alle sociale konstruktioner, som prøver at fortælle dig, hvem du skal være som menneske. Jeg vil være med til at sætte fokus på, at det behøver man ikke. Min rene tilstedeværelse beviser, at man kan vaske tavlen ren og starte fra det udgangspunkt, man selv har lyst til.”
Hør hele samtalen i podcastafsnittet.