Christina Krzyrosiak Hansen om at blive landets yngste borgmester: “Jeg måtte se min familie og venner i øjnene og sige; I må ikke forandre jer”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

Christina Krzyrosiak Hansen om at blive landets yngste borgmester: “Jeg måtte se min familie og venner i øjnene og sige; I må ikke forandre jer”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Christina Krzyrosiak Hansen blev i 2017 valgt som Danmarks yngste borgmester. Siden da er det kun gået den rigtige vej for Holbæk Kommune, og til valget i 2022 stemte næsten halvdelen af kommunens vælgere personligt på hende.

Sponsoreret En del af serien:

Rejsen

Podcasten er produceret af Heartbeats og sponsoreret af DSB. Ida-Sophia er 32-år og har i de seneste år har slået sit navn eftertrykkeligt fast i medieverdenen. 'Rejsen' danner ramme om en samtale med inspirerende mennesker om emner som musik, mad og bæredygtighed - om den rejse de har været på, og hvor rejsen fortsætter hen.

Da Christina Krzyrosiak Hansen på sin 25 års fødselsdag blev borgmester i Holbæk – en kommune med knap 70.000 indbyggere – vidste hun, at hendes liv og hverdag ville ændre sig.

Men det, hun ikke var klar på, var, at også hendes omgangskreds’ syn på hende, skulle ændre sig.

“Jeg har jo hele mit liv bare følt mig som en helt almindelig pige fra Holbæk, men jeg kunne mærke på mine venner og min familie, at tingene forandrede sig,” fortæller hun i det nyeste afsnit af ‘Rejsen’ med Daniel ‘Drux’ Deletic.

“Mine venner var i tvivl om, hvorvidt de kunne ringe, eller om jeg havde for travlt. Og hvis folk skrev på Facebook, troede de, at der sad en sekretær og svarede for mig.”

Og det var det sidste, hun havde brug for.

For med det store skift og nye arbejdsopgaver måtte Christina Krzyrosiak Hansen melde klart ud, at hun ikke også var klar på forandringer på hjemmefronten:

“I må ikke forandre jer, bare fordi jeg har fået en ny titel – jeg er stadig bare mig.”

Alle spurgte til alderen

Hele Danmark kiggede mod Holbæk Kommune, da Christina Krzyrosiak Hansen kunne træde ud fra rådhuset og fortælle de fremmødte medier, at det var hende, partierne var blevet enige om at pege på som borgmester. Og dermed også hende, der fik ansvaret for at vende økonomien for landets fattigste kommune.

Hun husker, at hun blev modtaget med skepsis, når hun dukkede op til kommunalvalgsdebatterne, og at der var meget fokus på hendes alder:

“Der var rigtig mange, der – med rette – satte spørgsmålstegn ved, hvordan jeg kunne rydde op i landets dårligste økonomi. Og jeg forstod det jo godt, men det gjorde bare mega ondt.”

Tror du, at kritikken var hængt op på dit køn?, spørger Daniel ‘Drux’ Deletic i ‘Rejsen’, og er her falder svaret prompte:

“Jeg var så ung, at de ikke nødvendigvis nåede at opdage, at jeg også var en kvinde.”

Christina Krzyrosiak Hansen:

Da Christina Krzyrosiak Hansen blev valgt som borgmester i Holbæk Kommune, var kommunen landets fattigste.

I 2021 havde Holbæk Kommune 71.913 indbyggere. Til kommunalvalget samme år opnåede hun 46 procent af stemmerne, da 18.590 valgte at sætte kryds ved hendes navn.

Christina Krzyrosiak Hansen har en bachelor i sociologi fra Københavns Universitet.

Privat er Christina Krzyrosiak Hansen kærester med SF-gruppeformand, Jacob Mark.

Siden Christina Krzyrosiak Hansen blev valgt som borgmester første gang, er kommunens underskud vendt til overskud. Et overskud, der ved udgangen af 2019 var fire gange større end forventet, og Holbæk Kommune kunne således fejre et overskud på 68,4 millioner kroner, mod det forventede overskud på 15,6 millioner kroner.

Og de sorte tal kunne mærkes ved kommunalvalget i 2022, hvor næsten halvdelen af alle borgere i Holbæk Kommune satte deres kryds ved Christina Krzyrosiak Hansens navn.

Da mange af Christina Krzyrosiak Hansens jævnaldrende efter gymnasiet flyttede fra hjembyen, besluttede hun at gå mod strømmen og blive. Og da hun blev opfordret til at stille op til byrådet som 19-årig, var der ikke langt fra tanke til handling.

“Da alle mine venner flytter til byen, vælger jeg at blive tilbage. Der går det op for mig, at hvis jeg skal forandre noget, så er det faktisk Holbæk, jeg vil forandre.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics