Min veninde bliver stalket – hvordan kan jeg hjælpe?

Foto: Rita Kuhlmann

Min veninde bliver stalket – hvordan kan jeg hjælpe?

Dagens afsnit er dedikeret til et alvorligt emne. Nemlig stalking. En lytter har skrevet ind, da hun er bekymret for sin veninde, som bliver stalket af sin ekskæreste. Maria Jencel og Ida-Sophia giver deres bedste råd med på vejen og ringer til en ekspert for at høre, hvad man som pårørende kan gøre.

Livsstil En del af serien:

112 For Venskaber

Maria Jencel og Ida-Sophia vil gerne være venner. Hver uge lukker de dig - på sårbar, sjov og akavet vis - ind i et socialt eksperiment, hvor du kan følge et venskab blive til fra ingenting.
Samtidig gør de deres bedste for at hjælpe dig, der lytter med, med dine venskabs-spørgsmål.

Dette er ‘112 For Venskaber’ - din venskabsambulance.

Dagens lytterdilemma kommer fra en pige, hvis veninde bliver stalket af sin ekskæreste. Veninden er kommet på antidepressiver og går i terapi, efter at hun er kommet ud af et giftigt forhold, men nu vil ekskæresten stadig ikke lade hende være i fred. Veninden bor i denne anden ende af landet, og lytteren har derfor ikke mulighed for at tage hjem til hende og beskytte hende. Lytteren er i tvivl, om hvad hun kan tillade sig at gøre på venindens vegne, og hvordan hun kan hjælpe. Derfor har hun spurgt ’112 For Venskaber’ om hjælp.

Ingen af værterne har selv oplevet stalking på egen hånd. De kender dog begge det med, at det kan være svært at give slip på en ekskæreste. 

Ida-Sophia har fulgt efter en fyr, hun var ulykkeligt forelsket i ved hjælp af snap-map, og Maria Jencel har en gang låst sig ind i sin ekskærestes lejlighed midt om natten for at smutte igen, inden han vågnede. 

”Der er en hårfin grænse mellem at være ulykkelig forelsket og gøre nogle lidt bims ting, og så at det går over i stalking og bliver en potentielt farlig situation,” fortæller hun. Hun mener især, at den store forskel er, at lytterens venindes relation var meget giftig, også inden de slog op.

Det første skridt, som de to værter råder lytteren til, er at tage en snak med veninden for at høre, hvad hun har brug for, og hvordan hun selv opfatter situationen. 

Ida-Sophia har selv prøvet at være deprimeret og fortæller, at man skal passe på med ikke at umyndiggøre folk, der går igennem en depression.

”Det er vigtigt at respektere hende som individ og som voksent menneske. Selvom hun er deprimeret, kan hun stadig godt kan finde ud af at sige, ’det har jeg lyst til’, eller ’ det har jeg ikke lyst til,’” fortæller hun og tilføjer, at hun ikke ville gøre noget ved stalkingen uden først at have talt med veninden om det. 

”Hvis man virkelig er nervøs, bør man tage hen og besøge hende,” tilføjer Maria Jencel, der mener, at det kan være svært at bedømme situationen på afstand og derfor bedre at tage snakken ansigt-til-ansigt fremfor i telefonen. 

Husk NUL- kontakt

Værterne ringer til Dansk Stalking Center på 25 17 73 74 for at få en eksperts vurdering på, hvad der er bedst at gøre i en sådan situation. Telefonrådgivningen er for alle, både dem, der er udsat for stalking, og dem, som er pårørende. Her kan man få afklaring på de spørgsmål og bekymringer, man kan have i forbindelse med stalkingen. 

Klara fra Dansk Stalking Center får ofte opkald af samme karakter som lytterens dilemma. Hun bekræfter de to værter i, at det bedste man til at begynde med kan gøre er at tage en snak med veninden. Man kan starte med at fortælle, hvad man som pårørende observerer og så lytte til, hvad den udsatte har brug for skal være det næste skridt. 

Klara understreger derudover, at det vigtigste er at beholde det som kaldes NUL-kontakt.

NUL-kontakt er et afgørende kriterium for, at en situation kan betegnes som stalking og betyder, at der ikke er respons fra den stalking-udsatte til stalkeren. For at bevare NUL-kontakten må man altså ikke svare på stalkerens henvendelser.

Det kan som pårørende være fristende at tage fat i stalkeren og bede dem stoppe, men også her er det bedst at bevare NUL-kontakt. Det andet kan i sidste ende nemlig resultere i en eskalering af stalkingen.

Hvis man vil gå til politiet, kan det være en god ide at have indsamlet dokumentation på forhånd. Måske er stalkingen blevet mere intens, eller der kan være sket overfald eller hærværk. Klara understreger dog, at man altid kan ringe til både Dansk Stalking Center og politiet for at få en vurdering og blive guidet videre. 

Maria Jencel slutter af med igen at råde lytteren til at besøge sin veninde. ”Det er nu, du skal være der for hende. Det er nu, det gælder.”

Find mere om
Footer graphics