En lytter er blevet tilføjet til en gruppesamtale på Messenger med navnet ’Polterabend’. Det er tydeligt at chatten har været i gang længe, før hun er blevet tilføjet, og oven i det har hun slet ikke hørt, at hendes veninde skal giftes. Da hun ikke vil afsløre polterabenden for veninden, spørger hun lidt forvirret den kommende gom, om det er rigtigt, at de skal giftes. Han svarer i en sms at, ’Ja, vi skal giftes, og vi har lidt flere pladser at gøre godt med til brylluppet, end vi troede. Så hvis du har tid, må du gerne kigge forbi’.
Lytteren mener ikke at beskeden kan betegnes som en rigtig invitation og er derfor i tvivl, om hun overhovedet skal deltage i polterabenden. Derfor har hun spurgt Ida-Sophia og Maria Jencel til råds.
Begge værter har oplevet at blive inviteret til fester og fødselsdage på bagkant.
”Det er en speciel stemning, der opstår. Alle andre kan jo også se, at der står man er blevet tilføjet til chatten efter dem,” fortæller Ida-Sophia.
Samtidig er det jo dejligt at blive inviteret, selvom det måske er, fordi nogen andre har aflyst.
”Måske ved man godt, at man ikke er bedste veninder, eller måske er man gamle venner, og så er det jo en ære at blive inviteret. Hvis ens stolthed kan klare at blive inviteret som nummer to, så er det jo dejligt at komme med,” siger Ida-Sophia.
De er dog enige om, at det er underligt ikke at være med til brylluppet, hvis man er med til polterabenden.
”Det er jo som at blive inviteret til forfesten, men ikke med videre i byen,” siger Ida-Sophia. ”Eller se opvarmningskoncerten, men gå hjem inden Taylor Swift spiller,” tilføjer Maria Jencel.
Er venskabet en del af fremtiden?
Maria Jencel mener, at der ligger mere bag en bryllups- eller fødselsdagsinvitation, end man umiddelbart tror.
”Det er sådan nogle tidspunkter i ens venskaber, hvor man kan mærke, om man bliver prioriteret som en del af fremtiden, eller om man hører fortiden til. Det har derfor en høj signalværdi, om man bliver inviteret med eller ej.”
Omvendt er hun også klar over, at alle bryllupper er forskellige og der derfor ikke altid er plads til at invitere alle dem, man gerne vil have med. Bryllupsinvitationer kan være en svær størrelse, og alle par har forskellige præferencer og budgetter, der kan have indflydelse på, hvem der bliver inviteret.
”Der er flere, som var inviteret til mit bryllup, som ikke inviterede mig til deres. Men de havde også halvt så mange gæster med, så det har jeg slet ikke taget tungt,” fortæller Maria Jencel.
Der kan derfor være tusinde grunde til at lytteren ikke er inviteret, men kutymen er, at man relativt hurtigt giver en melding, mener værterne.
De bliver derfor enige om, at det bedste at gøre hvis man står i lytterens situation, er at række ud, lave en aftale med veninden og spørge, hvordan det går. Så nævner hun nok, at hun skal giftes. Hvis hun ikke siger noget, så ved man, hvor man står og melder afbud til polterabenden. Hvis hun nævner det og giver en invitation, så tager man med til polterabenden.
Lyt til afsnittet for at få hele svaret på dilemmaet, og hør hvilken slags single-type værterne ville være i 2024, og hvad de sammen med Johnson, Pelle og Fartilbo har lavet i Århus.
Har du et venskabsdilemma, som du gerne vil have, at vi vender i podcasten, så skriv en mail til os på 112forvenskaber@heartbeats.dk.