I Danmark vokser cirka hvert 10. barn op med forældre med alkoholproblemer. Det er i alt cirka 109.000 børn. En af dem er Christian Landbo som i dag er 28 år. Han er taget med i Ida-Sophias sommerhus, hvor denne episode optages, for at hjælpe med at løse lytternes indsendte dilemmaer og fortælle om, hvordan han selv følte, at han kom i klemme som barn, fordi hans far havde et misbrug.
Da Christian Landbo var fem år gammel gik det op for ham, at der var noget galt derhjemme. Hans søster spurgte, hvorfor der altid var så meget vin til aftensmaden, og så var det som om det aldrig helt blev det samme igen. Hans far drak nemlig betydeligt mere end andre, og det påvirkede hele familien.
Men det var først nogle år senere, da Christian Landbo var ni år, at det for alvor stod klart for ham, at alkoholisme er en sygdom, og at hans far var alkoholiker.
“Børn forstår jo ikke, hvad alkoholisme er, de tror bare det er normalt, men fornemmer noget er galt,” siger Christian Landbo.
Herfra startede et liv, hvor Christian skjulte, hvad der foregik derhjemme overfor venner, men også overfor familiemedlemmer.
“Loyaliteten overfor min far blev altoverskyggende. Jeg skulle hele tiden passe på, hvad jeg sagde, hvad jeg viste, det var virkelig hårdt i længden, men det viste sig jo at alle vidste det, der var bare ingen der talte om det. Så jeg endte jo med at være ufattelig ensom,” siger Christian Landbo.
Den følelse er han ikke alene om, børn i familier med alkoholmisbrug har flere psykiske problemer som for eksempel ensomhed, lavt selvværd, nervøsitet og depression end unge, hvis forældre ikke har alkoholproblemer, det viser et studie fra Statens Institut for Folkesundhed.
Kan og bør jeg opfordre min veninde til at bryde kontakten til et familiemedlem, der har et misbrug?
Ida-Sophia og Maria Jencel har fået tilsendt dilemmaer fra lytterne med fokus på alkoholmisbrug i hjemmet og alkoholkultur generelt.
I en af beskederne fortæller en lytter, at hun føler, at hver gang hun drikker alkohol til en fest, kigger hendes veninder skævt til hende og laver jokes om at være alkoholiker, fordi de ved, at hendes far har et alkoholmisbrug, og hertil svarer Ida-Sophia:
“Generelt skal man lade være med at slynge om sig ordet ‘alkoholiker’ eller lave jokes med folk, som er i et misbrug, er syge eller har diagnoser. Vi skal være meget bedre til at tænke over det sprog vi bruger,” siger Ida-Sophia.
En anden lytter skriver og spørger om man kan opfordre en god veninde til at bryde kontakten med et familiemedlem, som har et misbrug. Hvad de to værter og Christian Landbo svarer til det, kan du høre i podcasten, hvor der også bliver diskuteret, hvad man skal gøre, når ens veninde ændrer personlighed, når hun bliver fuld – bør man fortælle det til hende og bede hende drikke mindre?
Denne episode er lavet i samarbejde med Blå Kors Danmark, TUBA og designbrandet OBJECT og er en del af kampagnen ’Acts of Kindness’. Kampagnen er lavet for at støtte unge mennesker, der vokser op i hjem med alkohol- og stofmisbrug. Vil du gerne støtte? Så kan du gå ind på OBJECTs website objectci.com og købe en mulepose til 129,95 kr. eller en t-shirt på Blå Kors website til 199 kr.
‘112 For Venskaber’ går nu på sommerferie! Og er tilbage fra mandag d. 5. august. Har du et venskabsdilemma, som du gerne vil have, at vi vender i podcasten, så skriv en mail til os på 112forvenskaber@heartbeats.dk.