Michael så World Trade Center kollapse, og New York dø: ”Det var fuldstændig surrealistisk”

Michael så World Trade Center kollapse, og New York dø: ”Det var fuldstændig surrealistisk”

Michael Metz Mørch var generalkonsul i New York, da byens tvillingetårne blev ramt af to kaprede fly i et terrorangreb, der fik hele verden til at ryste i sin grundvold. I podcasten ’Jeg var der’ deler han sin fortælling.

Samfund En del af serien:

Jeg var der

Der findes øjeblikke, der har ændret verden, som vi kender den, for altid.

Da muren faldt i Berlin. Da de to tårne knækkede sammen i New York. Da Danmark vandt EM i fodbold i 92.

Men selvom begivenhederne har været med til at forme vores alle sammens liv, har de færreste af os set dem ske.

Podcastserien “Jeg var der" er en samling fortællinger om netop de øjeblikke, der har brændt sig fast i vores fælles historie. Fortalt af de mennesker, der var midt i dem.

Det var tidlig morgen den 11. september 2001, og Danmarks daværende generalkonsul i New York, Michael Metz Mørch, sad i toget på vej til arbejdet. Han var i højt humør, for det tegnede til at blive en ualmindeligt god dag.

”Jeg hoppede ud på Grand Central Station på en vidunderlig september morgen. Blå himmel, skøn luft – alt var godt. Og jeg kiggede ned mod World Trade Center, som altid står markant smukt for enden af Manhattan,” siger Michael Metz Mørch.

Da fik han pludselig øje på noget andet, der ødelagde hans gode humør øjeblikkeligt. Noget, han ikke kunne identificere, ramte siden af det ene tårn – og efterlod et gabende hul.

Han stivnede ved synet. Og det gjorde resten af byen også.

”Pludselig døde byen. Alle biler stoppede, mennesker stoppede, det var fuldstændigt surrealistisk. Og vi kiggede på hinanden og sagde, hvad fanden sker der?” Siger Michael Metz Mørch.

En taxa holdt ind ved siden af ham, og Michael Metz Mørch skyndte sig derover og kiggede ind ad ruden. Han spurgte, hvad der var sket, og taxachaufføren var ikke i tvivl.

”The Al Qeada just hit the World Trade Center,” svarede han.

Kort efter brød begge tårnene sammen, og Michael Metz Mørch arbejdede alle døgnets timer for at få situationen under kontrol.

Han hjalp de overlevende, gik på jagt efter forsvundne danskere og delte seneste nyt med omverdenen om det terrorangreb, han var vidne til – og som har ændret verden, som vi kender den, for altid.

Homoægteskab, 9/11 og dansk EM-sejr

Michael Metz Mørchs beretning er en del af podcastserien “Jeg var der,” som Post- Tele- og Kommunikationsmuseet ENIGMA har produceret i samarbejde med Heartbeats.

Serien er en samling af fortællinger, der har brændt sig fast i vores fælles historie – historier om alt fra 9/11, Danmarks første homoægteskab og EM-sejren i fodbold i 1992 – fortalt af mennesker, der stod midt i øjeblikket. 

I forbindelse med, at ENIGMA åbner, udkommer et afsnit i serien om ugen – både her på Heartbeats og på ENIGMAs hjemmeside

Vært – Jane Sandberg 

Tilrettelægger – Flora Juul Holst

Musiker – Therese Aune 

Lydbearbejdning – Anja Tietze Lahrmann

Find mere om
Footer graphics