Da Ivan og Ove blev gift, fulgte verdens fordømmende øjne med

Foto: Thibault Savary/AFP/Ritzau Scanpix

Da Ivan og Ove blev gift, fulgte verdens fordømmende øjne med

Ivan og Ove var blandt de første homoseksuelle par i verden, der blev gift. Deres ”ja” til hinanden blev også et ja til liv i mediernes søgelys, der ledte til både hån og hyldester af deres kærlighed frem til i dag. I Podcasten ’Jeg var der’ deler de deres fortælling.

Samfund En del af serien:

Jeg var der

Der findes øjeblikke, der har ændret verden, som vi kender den, for altid.

Da muren faldt i Berlin. Da de to tårne knækkede sammen i New York. Da Danmark vandt EM i fodbold i 92.

Men selvom begivenhederne har været med til at forme vores alle sammens liv, har de færreste af os set dem ske.

Podcastserien “Jeg var der" er en samling fortællinger om netop de øjeblikke, der har brændt sig fast i vores fælles historie. Fortalt af de mennesker, der var midt i dem.

Før præsten Ivan Larsen og psykologen Ove Carlsen blev viet i 1989, fandtes der ingen registrerede homoseksuelle par nogen steder i verden. Dengang var tanken om officiel kærlighed mellem to af samme køn var et ømtåleligt emne for mange.

Alligevel valgte de to at flytte sammen og stå frem med deres forelskelse. De håbede, at deres åbenhed over for medierne kunne være med til at ændre samfundets syn på homoseksuelle. Deres mål var at bevise, at homoseksuelle ikke bare var flagrende væsener uden noget mellem ørerne, forklarer Ove Carlsen.

”Og derfor gav vi et stort interview i Politiken. Med spisesedler og det hele. Så var vi ude af skabet på enhver måde,” siger Ivan Larsen.

Fordømmelsen mødte de ofte. Folk sendte dødstrusler, kylede mursten gennem ruderne og stønnede i røret på telefonen i deres hjem. Men det afskrækkede dem ikke.

Da landets politikere ændrede reglerne, så par af samme køn kunne blive registreret, stod Ivan Larsen og Ove Carlsen klar med det samme. Den 1. oktober samme år blev de sammen med 11 andre par gift som de første i verden.

Det var en beslutning, der sikrede dem en plads i offentlighedens søgelys frem til i dag – på godt og ondt.

Homoægteskab, 9/11 og dansk EM-sejr

Ivan Larsen og Ove Carlsens beretning er en del af podcastserien “Jeg var der,” som Post- Tele- og Kommunikationsmuseet ENIGMA har produceret i samarbejde med Heartbeats.

Serien er en samling af fortællinger, der har brændt sig fast i vores fælles historie – historier om alt fra 9/11, Muhammedkrisen og EM-sejren i fodbold i 1992 – fortalt af mennesker, der stod midt i øjeblikket. 

Frem til den 25. februar, hvor ENIGMA åbner, udkommer et afsnit i serien om ugen – både her på Heartbeats og på ENIGMAs hjemmeside. 

Find mere om
Footer graphics