Jørgen Olsen vandt det europæiske Melodi Grand Prix, men vidste ikke, de havde et hit

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Jørgen Olsen vandt det europæiske Melodi Grand Prix, men vidste ikke, de havde et hit

Da Brødrene Olsen vandt det internationale Melodi Grand Prix I Globen i Stockholm, vidste Jørgen Olsen ikke, at de to brødre havde begået et vaskeægte hit. Det turde han først tro på, da hans bror Noller, efter at brødrene havde spillet sangen ’Fly on the Wings of Love’ første gang, vendte sig mod sin bror og sagde: ”Jeg tror sgu, vi har et hit i Sverige”.

Kultur En del af serien:

Jeg var der

Der findes øjeblikke, der har ændret verden, som vi kender den, for altid.

Da muren faldt i Berlin. Da de to tårne knækkede sammen i New York. Da Danmark vandt EM i fodbold i 92.

Men selvom begivenhederne har været med til at forme vores alle sammens liv, har de færreste af os set dem ske.

Podcastserien “Jeg var der" er en samling fortællinger om netop de øjeblikke, der har brændt sig fast i vores fælles historie. Fortalt af de mennesker, der var midt i dem.

Og et hit, det blev sangen. Ikke bare i Sverige, men i det meste af Europa. For første gang siden 1963, hvor ægteparret Grethe og Jørgen Ingmann havde ført Danmark til tops med sangen ’Dansevise’, var det nu igen en dansk sang, som løb med sejren i Europamesterskabet for popmusik.

I podcasten ’Jeg var der’ tager Jørgen Olsen os med tilbage til den forårsaften i et solbeskinnet, men koldt Stockholm. Og selvom det snart er 23 år siden, at de to brødre stod side om side og blev badet i publikums klap fra salen og guldkonfetti fra oven, så bliver Jørgen Olsen stadig dybt berørt, når talen falder på, hvordan det oplevedes for ham at få et klokkerent 12-tal fra den engelske jury.

”Det var det land, jeg helst ville have et 12-tal fra,” fortæller Jørgen Olsen og må lige tørre tårerne væk og rømme sig et par gange, før han beskriver, hvordan netop England har haft en helt særlig betydning for ham. Både fordi hans største musikalske forbilleder var engelske, men også fordi han som folkeskolelærer har undervist i engelsk og i hele sit liv har følt en særlig forbindelse med det meste, der er britisk.

Sejren i Stockholm blev et vendepunkt i de to brødres liv. Fra at have været det, Jørgen Olsen selv kalder ”blokvognsmusikanter”, som spillede i deres fritid, blev musikken nu brødrenes levevej. De har spillet i det meste af verden, og ’Fly on the Wings of Love’ mener Jørgen Olsen, at brødrene har spillet flere end 500 gange. Han kan stadig lide sangen. Og der er ét sted, som han holder særligt meget af at synge. Lyt til podcasten ’Jeg var der’, og hør, hvorfor.

Homoægteskab, 9/11 og dansk EM-sejr

Jørgen Olsens beretning er en del af podcastserien “Jeg var der,” som Post- Tele- og Kommunikationsmuseet ENIGMA har produceret i samarbejde med Heartbeats.

Serien er en samling af fortællinger, der har brændt sig fast i vores fælles historie – historier om alt fra 9/11, Danmarks første homoægteskab og EM-sejren i fodbold i 1992 – fortalt af mennesker, der stod midt i øjeblikket. 

Frem til den 25. februar, hvor ENIGMA åbner, udkommer et afsnit i serien om ugen – både her på Heartbeats og på ENIGMAs hjemmeside. 

Vært – Jane Sandberg 

Tilrettelægger – Flora Juul Holst 

Musiker – Therese Aune 

Lydbearbejdning – Anja Tietze Lahrmann 

Footer graphics