‘Jeg var der’: Eva gemte sig i synagogens kælder, da terrorangrebet ramte i 2015

Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

‘Jeg var der’: Eva gemte sig i synagogens kælder, da terrorangrebet ramte i 2015

Eva Blum Bøggild var selv i synagogen, da Dan Uzan blev skudt i et terrorangreb, der rystede Danmark. Angrebet var, hvad de danske jøder havde frygtet længe. I denne podcast tager Eva Blum Bøggild os med tilbage til den nat.

Samfund En del af serien:

Jeg var der

Der findes øjeblikke, der har ændret verden, som vi kender den, for altid.

Da muren faldt i Berlin. Da de to tårne knækkede sammen i New York. Da Danmark vandt EM i fodbold i 92.

Men selvom begivenhederne har været med til at forme vores alle sammens liv, har de færreste af os set dem ske.

Podcastserien “Jeg var der" er en samling fortællinger om netop de øjeblikke, der har brændt sig fast i vores fælles historie. Fortalt af de mennesker, der var midt i dem.

Lige inden terrorangrebet skete, var der kommet gang i synagogens dansegulv. Her var nemlig fest, en ung kvindes bat mitzvah, der svarer til en konfirmation, blev fejret.

Eva Blum Bøggild husker, at mange af børnene havde taget skoene af for at danse i strømpesokker. De var 80-100 mennesker til festen, og musikken var høj og stemningen let. Alligevel stod der en vagt i døren og holdt øje.

”Vi har jo i det jødiske samfund været udsat for mange trusler gennem tiderne. Så der er altid nogen, der stiller op som frivillige vagter. Det var der også her. Dan Uzan stod ude på gaden, da jeg kom med min 14-årige søn. Vi kendte ham alle sammen, for han var en af dem, der altid stillede op,” siger Eva Blum Bøggild.

Festen blev afbrudt af en ung vagt, som kom løbende ind med tunge skridt.

”Sluk musikken! Alle skal i kælderen!” sagde han.

Ingen stillede spørgsmål. Alle gjorde det, de fik besked på. Også børnene, der skyndte sig ned i sikkerhedsrummet.

”Okay, så er det altså nu, det sker,” tænkte Eva Blum Bøggild for sig selv. 

Homoægteskab, 9/11 og dansk EM-sejr

Eva Blum Bøggilds beretning er en del af podcastserien ’Jeg var der’, som Post- Tele- og Kommunikationsmuseet ENIGMA har produceret i samarbejde med Heartbeats.

Serien er en samling af fortællinger, der har brændt sig fast i vores fælles historie – historier om alt fra 9/11, Danmarks første homoægteskab og EM-sejren i fodbold i 1992 – fortalt til museumsdirektør Jane Mylenberg af mennesker, der stod midt i øjeblikket. 

Frem til den 25. februar, hvor ENIGMA åbner, udkommer et afsnit i serien om ugen – både her på Heartbeats og på ENIGMAs hjemmeside. 

Vært – Jane Sandberg 

Tilrettelægger – Flora Juul Holst 

Musiker – Therese Aune 

Lydbearbejdning – Anja Tietze Lahrmann

Find mere om
Footer graphics