Det lå ikke i kortene, at det danske fodboldlandshold skulle vinde Europamesterskabet i 1992. Faktisk havde vi slet ikke kvalificeret os til turneringen. Men fordi Jugoslavien blev udelukket fra deltagelse på grund af krigen i Bosnien-Hercegovina, fik Danmark den plads. Og spillede sig som bekendt til sejren.
Kim Vilfort husker stadig finaledagen i detaljer.
”Jeg tror ikke, du ville få mange af dem til at sige, at nu vinder vi EM, men jeg tror, alle ville have sagt, at nu spiller vi for det,” fortæller han.
Og der blev kæmpet bravt på grønsværen. Danmark vandt helt uventet finalen over Tyskland med to mål. Ikke bare pokalen, men også følelsen af fællesskab og sammenhold blev bragt tilbage til Danmark efter sejren.
Kim Vilfort fortæller om, hvordan spillerne dagen efter sejren skulle tilbage til Danmark for at blive hyldet.
”Vi har dårligt sovet den nat,” husker han, og fortæller, at der på den korte flyvetur fra Göteborg til København blev serveret varm champagne. Spillerne har i kopier af danske aviser, som er blevet sendt til deres hotel via telefaX, kunne læse om danskernes begejstring, men de var ikke klar over, hvad der ventede dem, da de kom ind i dansk luftrum.
”Da vi skal til at lande, kommer der to jagerfly på hver sin side. De var så tæt på, at man kunne sagtens se, at piloten i det ene fly havde en klaphat på,” husker han.
Busturen fra lufthavnen til Rådhuspladsen i København tog tre timer. På hele ruten stod tusindvis af danskere og hyldede landsholdet. ”Vi havde overhovedet ikke fornemmelsen af, at det havde været så voldsomt,” fortæller Vilfort.
Endestationen for den timelange bustur er Københavns Rådhus, hvor spillerne træder ud på balkonen og møder danskernes hyldest.
”Det var den største oplevelse i hele det EM. At noget så simpelt som fodbold kan skabe sådan en stemning og sådan et sammenhold i sådan et samfund, det var overvældende at opleve”, siger Kim Vilfort.
Homoægteskab, 9/11 og dansk EM-sejr
Kim Vilforts beretning er en del af podcastserien ’Jeg var der’, som Post- Tele- og Kommunikationsmuseet ENIGMA har produceret i samarbejde med Heartbeats.
Serien er en samling af fortællinger, der har brændt sig fast i vores fælles historie – historier om alt fra 9/11, Danmarks første homoægteskab og EM-sejren i fodbold i 1992 – fortalt til museumsdirektør Jane Mylenberg af mennesker, der stod midt i øjeblikket.
Frem til den 25. februar, hvor ENIGMA åbner, udkommer et afsnit i serien om ugen – både her på Heartbeats og på ENIGMAs hjemmeside.
Vært – Jane Sandberg
Tilrettelægger – Flora Juul Holst
Musiker – Therese Aune
Lydbearbejdning – Anja Tietze Lahrmann