‘Kvinde Kend Din Historie’ om Sinéad O’Connor: ”Musikken var hendes forsøg på at heale ekstremt voldsomme traumer”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Kvinde Kend Din Historie’ om Sinéad O’Connor: ”Musikken var hendes forsøg på at heale ekstremt voldsomme traumer”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Sangerinden Sinéad O’Connor tog verden med storm, men kæmpede på flere fronter med indre dæmoner. I denne episode af ‘Kvinde Kend Din Historie’ gennemgår Gry Jexen sammen med forfatter Klaus Lynggaard Sinéads liv, musik – og hvad der gjorde hende til 90’ernes mest forhadte kunstner.

portræt En del af serien:

Kvinde Kend Din Historie

I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men ofte oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener.

Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie.

Vært og tilrettelæggelse: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.

Den 26. juli 2023 gik nyheden om den irske sangerinde Sinéad O’Connors død verden rundt. Årsagen til hendes pludselige afsked med livet spekuleres der stadig i, men hun lagde aldrig skjul på, hverken i interviews eller i hendes musik, at hun var en plaget og søgende sjæl.

”Hun havde en særlig evne til at gå fra det meget blide til det meget voldsomme, og der var SÅ meget smerte, som bare skulle skriges ud,” fortæller Klaus om Sinéad O’Connors musik – og henviser specifikt til nummeret ‘Troy’.

Det fortæller han i denne nye episode af ‘Kvinde, kend din historie’, der er første afsnit i en helt ny sæson af podcasten, der kommer på Heartbeats.

”Musikken var hendes terapi, det var et forsøg på at heale ekstremt voldsomme traumer,” siger vært Gry Jexen.   

‘Hold kæft og vær smuk

Sinéad O’Connors mor var både fysisk og psykisk voldelig mod hende og hendes søskende i deres opvækst, og som teenager bliver hun sendt på et katolsk pigehjem.

”Magdalenehjemmene i Irland var klostre hvor ”faldne kvinder” blev indsat – ofte på livstid. Det var unge kvinder, som var blevet gravide udenfor ægteskabet eller på anden måde var uregerlige. Efter Maria Magdalena fra Biblen, som opnåede frelse ved at vaske Jesus fødder, skulle pigerne vaske tøj i store vaskerier 12 timer om dagen hele året rundt,” fortæller Gry Jexen.

Det sidste Magdalenehjem lukkede først i 1996, og Sinéad O’Connor brugte store dele af sit voksne liv på at føre ’krig’ mod den katolske kirke, kvindeundertrykkelse, klasse og race gennem sin musik og i interviews.

Blandt andet rev hun et fotografi af paven over i underholdningsprogrammet ‘Saturday Night Live’ i bedste sendetid i USA, hvilket fik mange til at boykotte den unge sangerinde, forklarer Klaus Lynggaard.

”Det provokerede folk helt vildt, at det her lille spinkle kvindemenneske havde så stærke og markante meninger indenfor et felt (musikbranchen), hvor man bare skulle, som Vita Andersen ville have sagt, holde sin kæft og være smuk! Første gang noget sker, så virker det jo altid stærkere end tredje og fjerde gang, men jeg kan ikke komme i tanke om nogen andre musikere, som har gjort noget så radikalt, som hun har gjort. Hun peger på problemer, hun blotter sig selv fuldstændig, hun pakker det ikke ind, hun gør det ikke med et smil.”

Bliv meget klogere på Sinéad O’Connors voldsomme liv og musikalske virke i første afsnit i den nye sæson at ’Kvinde Kend Din Historie’ podcast – lige der, hvor du lytter til dine podcasts.  

Find mere om
Footer graphics