‘Kvinde Kend Din Historie’ om hekseforfølgelserne: “Begivenhederne er en central del af skabelsen af vores nutidige identitet”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Kvinde Kend Din Historie’ om hekseforfølgelserne: “Begivenhederne er en central del af skabelsen af vores nutidige identitet”

Eller vælg, hvor du vil lytte

I denne uges ’Kvinde Kend Din Historie’ får Gry Jexen besøg af forfatter Olga Ravn, der har fordybet sig i trolddomsarkiver for at skrive sin nye roman ’Voksbarnet’. Sammen kaster de sig over den kulturhistoriske tolkning og forståelse af hekse.

Kultur En del af serien:

Kvinde Kend Din Historie

I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men ofte oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener.

Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie.

Vært og tilrettelæggelse: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.

I Danmark blev den sidste heks brændt på bålet i 1693. Indtil da var 1.000 blevet dømt for at være hekse i en periode på 150 år, hvor størstedelen var kvinder. Forfatter Olga Ravn mener, at der er ved at ske et skift i synet på middelalderens hekseprocesser.

“Vi har haft en idé om, at de her begivenheder tilhørte den mørke middelalder. Vi har placeret dem i et tidligere udviklingsstadie af menneskets civilisation. Men det, som den nye forskning forsøger at få frem, er, at begivenhederne er en central del af skabelsen af vores nutidige identitet, hvordan en familie ser ud, hvad en kvinde må være, og hvad et godt menneske er,” fortæller hun og henviser til, at det var en periode, hvor det blev lov at følge protestantiske leveregler.

Snart er Olga Ravn aktuel med hekseromanen ’Voksbarnet’, inspireret af historien om Christence Kruckow, en dansk adelig kvinde, der blev henrettet for hekseri i 1600-tallet. I denne uge gæster forfatteren fjerde afsnit af en ny sæson ’Kvinde Kend Din Historie’.

Christian 4. forbød magi

Hekseprocesserne tager til, da Christian IV udsteder trolddomsforordningen af 12. oktober 1617. Den skal være med til at få befolkningen til at leve efter det gode, protestantiske liv og gøre op med den ‘umoralske levestil’.

”Man skal have kontrol med befolkningen, hvis man gerne vil samle den,” siger vært Gry Jexen og refererer til, at det var en periode, hvor Christian IV ville centralisere magten.

Med trolddomsforordningen bliver hvid magi for første gang forbudt – og det har måske været svært at skelne mellem folkekultur og religion, påpeger Olga Ravn.

”Jeg forestiller mig, at det at puste på et sår, når et barn har slået sig, pludselig bliver forbudt. Forskellige hverdagslige, overtroiske ritualer. Og der kan man sige: Virker det, når man puster? Nej, men det har jo en funktion. Jeg yder omsorg, og barnet forstår, at nu har vi taget hånd om smerten. Det er folketrosritualer, som har givet folk en masse ro, som lige pludselig bliver forbudt.”

Lyt med for at blive klogere på sort og hvid magi, hvad en heks egentlig var og ikke mindst om Olga Ravns nye ”klamme” bog ’Voksbarnet’ i fjerde afsnit af ’Kvinde Kend Din Historie’ – der, hvor du lytter til dine podcasts.

Footer graphics