‘Kvinde Kend Din Historie’ om Irans historie: “Protestkulturen har nedfældet sig i befolkningen”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Kvinde Kend Din Historie’ om Irans historie: “Protestkulturen har nedfældet sig i befolkningen”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Jina Mahsa Aminis død efter at have været i det iranske moralpolitis varetægt udløste store protester på tværs af Iran. I tredje episode af ’Kvinde Kend Din Historie’ kigger Gry Jexen og samfundshistoriker Rasmus Christian Elling nærmere på Irans historie med fokus på kvinders rolle og vilkår.

Podcast En del af serien:

Kvinde Kend Din Historie

I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men ofte oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener.

Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie.

Vært og tilrettelæggelse: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.

Den 16. september er det et år siden, at 22-årige Jina Mahsa Amini døde. Få dage forinden havde hun været i moralpolitiets varetægt for at gå uanstændigt klædt. Det er stadig uvist, hvad der præcist skete herefter, men hendes død startede ikke bare en protestbevægelse for kvinderettigheder, men en protestkultur i Iran, mener Rasmus Christian Elling.

Han forsker i det moderne Irans historie ved Københavns Universitet, og i denne uge medvirker han i tredje episode af ’Kvinde Kend Din Historie’, som har ny sæson på Heartbeats.

”Nu er det hver dag, at der er de her ’mikroprotester’. De filmer sig selv, når de går på gaden uden slør og sørger for, at hele verden ser det igennem sociale medier. Det er en protestkultur, som har nedfældet sig i befolkningen,” fortæller Rasmus Christian Elling.

Landet for hjemmegående ph.d.er

Siden 1979 har der været præstestyre i Iran, da den politiske og åndelige leder af den Den iranske revolution Ruhollah Khomeini væltede den sidste shah Mohammad Reza Pahlavi og overtog magten.

“Paradoksalt nok åbnede Khomeini op for, at alle iranske kvinder kunne tage en uddannelse, for han var jo blevet leder af et moderne Iran, hvor han faktisk har brug for kvinderne. Men det ender med at have modsatte effekt, og kvinderne ikke kan bruge deres uddannelse,” fortæller Iranforskeren og fortsætter:

”Det er måske en joke, men det er også en tragisk sandhed, at Iran er et af de samfund i verden, der har det allerhøjeste antal af hjemmegående ph.d.er,”

Hvorfor det har fået den modsatte effekt, og hvad der leder op til de konflikter, som hærger landet i dag, kan du blive meget klogere på i tredje afsnit af ’Kvinde Kend Din Historie’ podcast – lige der, hvor du lytter til dine podcasts.

Find mere om
Footer graphics