’Kvinde Kend Din Historie’ om Elizabeth II: ”Hun bliver hurtigt sporet ind på en rolle, som hun ikke var født til”

Eller vælg, hvor du vil lytte

’Kvinde Kend Din Historie’ om Elizabeth II: ”Hun bliver hurtigt sporet ind på en rolle, som hun ikke var født til”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Dronning Elizabeth II skrev sig ind i historiebøgerne ved at være den længst siddende monark i Storbritannien. Men det var også en periode fyldt med familieskandaler og kritik af hendes rolle som dronning og mor. I denne episode af ’Kvinde Kend Din Historie’ dykker Gry Jexen sammen med historiker Emma Paaske ned i regentens tid fra midten af 1900-tallet frem til hendes død.

Kultur En del af serien:

Kvinde Kend Din Historie

I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men ofte oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener.

Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie.

Vært og tilrettelæggelse: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.

Elizabeth Alexandra Mary var bare 25 år, da hun overtog den engelske trone i 1952.

”Hun er den helt nye, friske dronning, der skal sætte et aftryk på en ny verdensorden, og det er en kæmpe opgave,” fortæller historiker Emma Paaske og henviser til Europas genopbygning efter 2. Verdenskrig.

Det fortæller hun om Dronning Elizabeth II i andet afsnit af den nye sæson ’Kvinde Kend Din Historie’, der havde premiere på Heartbeats i sidste uge.

”Hun bliver meget hurtigt sporet ind på sin rolle, som hun ikke var født til, men som hun pludselig får,” siger vært Gry Jexen.

Det var nemlig ikke meningen, at Elizabeth skulle have været dronning, og hun var ikke født ind i rollen. Men hendes onkel Edvard 8. abdicerede som den første konge i 800 år, og Elizabeths far må overtage, og derfra arver hun tronen.

”Meget hurtigt går det op for hende, at hun skal koncentrere sig om den her opgave og hellige sig til pligten at være dronning af England – af Storbritannien,” fortæller Emma Paaske.

Selv om hun var en ung kvinde, var det ikke helt usædvanligt i England med en kvindelig monark.

”De fleste europæiske lande, inklusive Danmark, Frankrig, Spanien, som er de her traditionelle monarkier, har i løbet af middelalderen indført en lov om, at det er mændene, drengene, der arver tronen – at kvinder ikke kan arve. Den form for lov indfører man aldrig i England. Så det er faktisk aldrig på noget tidspunkt et spørgsmål, om en kvinde kan arve tronen,” påpeger Emma Paaske.

Dronning før mor

Elizabeth får sit første barn i 1948, sit andet i 1950, og to år senere bliver hun dronning. Samtidig er det en periode, hvor man ellers dyrker den hjemmegående husmor, hvor moderskabet er den vigtigste rolle, understreger Gry Jexen.

”Hun lever jo overhovedet ikke op til datidens standard om, hvordan man skal være en hjemmegående husmor. Hun er faktisk på mange måder et forbillede for den arbejdende kvinde,” siger Emma Paaske.

Elizabeth II var også et forbillede for andre kvindelige regenter, herunder vores egen dronning, pointerer Emma Paaske.

”Vores egen dronning har kunnet ringe til hende og spørge hende om ting, da Elizabeth jo lige var 20 år foran hende. Som kvinde i en meget mandsdomineret verden.”

Bliv meget klogere på Storbritanniens Elizabeth 2. og hendes rolle som monark, mor og håndteringen af familieskandalerne i anden episode af ’Kvinde Kend Din Historie’ podcast – lige der, hvor du lytter til dine podcasts.

Footer graphics