‘Kvinde Kend Din Historie’ om Sylvia Pio: “Hun har ændret danmarkshistorien radikalt”

Foto: Arbejdermuseet

‘Kvinde Kend Din Historie’ om Sylvia Pio: “Hun har ændret danmarkshistorien radikalt”

Sylvia Pio er bedst kendt som ‘den adelige socialist’ eller datter af Louis Pio, men mange kender ikke til hendes kamp for at ændre danmarkshistorien. Gry Jexen og historiker Kalle Kühlmann gennemgår Sylvia Pios liv, fra hendes tid på Knuthenborg til kontakten med Thorvald Stauning og Henrik Cavling.

Kultur En del af serien:

Kvinde Kend Din Historie

I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men ofte oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener.

Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie.

Vært og tilrettelæggelse: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.

I folkeskolen, gymnasiet eller i tv’et har du lært om Louis Pio – skaberen af arbejderbevægelsen, grundlæggeren af det danske socialdemokrati. Men det kan vi især takke hans datter for – Sylvia Pio – som mange modsætningsvis ikke kender til.

“Hun har ændret danmarkshistorien radikalt. Louis Pio er en central person i historien, fordi Sylvia har sat ham der,” forklarer Kalle Kühlmann, der er historiker og podcastvært på ‘De Røde Fjer’.

I 1870’erne blev Louis Pio set som en trussel mod arbejdsgiverne, fordi han prædikede om revolution og drømmen om bedre arbejdsvilkår. Han blev kendt for sin støtte til den faglige kamp og som arrangør af et friluftsmøde i Fælledparken 5. maj 1872. Politiet forbød mødet.

Natten mellem den 4. og 5. maj 1872 blev Louis Pio anholdt, men om søndagen den 5. trodsede hundreder mødeforbuddet, og hen på eftermiddagen udviklede det sig til ‘Slaget på Fælleden’ mellem politi og demonstranter.

Højsteret idømte Louis Pio til fem år i fængsel. Men grundet dårligt helbred blev han benådet i 1875. Da han kom ud, blev han siden leder af Det Socialdemokratiske Arbejderparti. Men politiet pressede bevægelsen, og efter et møde følte Pio sig truet og tvunget til at tage imod 10.000 kroner og flygte ud af landet.

I 1877 udvandrede familien Pio til USA, hvor hans lille datter Sylvia voksede op. Men udvandringen fik mange til at stemple ham som forræder. Det fik datteren siden ændret efter et omfattende lobby-arbejde i Socialdemokratiet.

“Alle historiebøgerne bliver skrevet om: Fra Louis Pio som den store forræder, den store skurk, der tog pengene og løb væk til, at han bliver portrætteret som den store helt i historien,” fortæller Kalle Kühlmann.

Lollandsk lensgrevinde

I USA, 1902, møder Sylvia Pio tilfældigvis Eggert Knuth, som er lensgreve på Knuthenborg, og hun tager med tilbage til Danmark.

“Det er jo helt vildt, at Sylvia har den her rejse fra at være socialistførerens – eller socialistforrædderens – datter født i fattigdom til, at hun nu kommer op i et af de absolut øverste, rigeste lag i Danmark i start 1900-tallet,” siger Kalle Kühlmann.

Sylvia Pio og Eggert Knuth bliver gift og får børn, men der går ikke lang tid før, at hun vil skilles.

Hør meget mere om, hvorfor hun ville skilles, om kontakten med Stauning og Cavling, og om hvordan hun lykkedes med at kanonisere sin far i ‘Kvinde Kend Din Historie’ – lige der, hvor du lytter til dine podcasts.

Footer graphics