‘Kvinde Kend Din Historie’ om Marsha P. Johnson: “Hun blev ansigtet på den moderne LGBT-bevægelse”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Kvinde Kend Din Historie’ om Marsha P. Johnson: “Hun blev ansigtet på den moderne LGBT-bevægelse”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Som pioner for LGBT-bevægelsen er Marsha ‘Pay It No Mind’ Johnson blevet en af de mest berømte transkvinder i historien. Men hvad krævede det at opnå det eftermæle? I ugens ‘Kvinde Kend Din Historie’ stiller Gry Jexen og Chantal Al Arab skarpt på myten og mennesket Marsha P. Johnson.

Kultur En del af serien:

Kvinde Kend Din Historie

I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men ofte oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener.

Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie.

Vært og tilrettelæggelse: Gry Nielsen-Jexen.
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.

Marsha P. Johnson kæmpede for homoseksuelle og transkønnedes rettigheder indtil sin død i 1992. Samtidig var hun transkønnet, sort og sexarbejder i USA i en tid, hvor borgerrettighedsbevægelsen stadig slog gnister.

“Marsha P. Johnson er på mange måder blevet ansigtet på den moderne LGBT-bevægelse. Hun er simpelthen det perfekte ikon for en bevægelse, der forstår, at kampen for en kønslig minoritet går hånd i hånd med kampen mod racisme, kampen mod klassisme og kampen mod en masse andre ting, der undertrykker os i vores hverdag,” fortæller Chantal Al Arab.

Chantal Al Arab er drag performer, forfatter og foredragsholder, når hun ikke er historiker Anders Larsen. I denne uge gæster hun syvende episode i femte sæson af ‘Kvinde Kend Din Historie’ med vært Gry Jexen.

“Hun har været en del af fødslen af pridebevægelsen,” siger Gry Jexen om Marsha P. Johnson og refererer til Stonewall Inn-optøjerne i 1969 i New York, der blev en katalysator for pride-bevægelsen. Her stormede politiet en bar, hvor mange homoseksuelle holdt til, men bargæsterne slog igen.

Et hjem for alle

I månederne efter sammenstødet på Stonewall Inn blev der dannet organisationer for homoseksuelles rettigheder. Men transkvinder som Marsha P. Johnson var ikke rigtigt velkomne her, og i 1970 stifter hun derfor sammen med veninden Sylvia Rivera sin egen organisation, som får navnet Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR).

Desuden køber Marsha P. Johnson og Sylvia Rivera også et hus i New York, hvor de giver husly og mad til hjemløse sexarbejdere og transkønnede.

“De finansierer det her hus ved selv at lave sexarbejde. Det er at være opofrende og gå den ekstra mil for andre,” fortæller Chantal Al Arab.

Bliv klogere på Marsha P. Johnsons liv som aktivist i kampen for ligestilling, hendes tydelige tilstedeværelse i New Yorks gader, og hvordan det hele ændrer sig, da AIDS-epidemien rammer i syvende episode af ‘Kvinde Kend Din Historie’ – lige der, hvor du lytter til podcasts.

Footer graphics