Da Lupita Nyong´o i 2014 vandt en Oscar for at have leveret bedste kvindelige birolle i ’12 Years a Slave’, afsluttede hun sin takketale med at sige: ”Når jeg kigger ned på den her statuette, skal den minde mig selv og alle andre små børn om, at drømme er gyldige.”
På trods af at Nyong´o ikke før har haft noget dybt kærlighedsforhold til horrorfilm, har hun alligevel haft en stor drøm om at arbejde med instruktør og manuskriptforfatter Jordan Peele, efter at hun for et par år siden så hans debutsucces ’Get Out’.
En film, der ikke kun fik publikum til skrige af skræk, men med sin fortælling om en sort, ung mand, der gennemlever et mareridt under en ferie hos sin hvide svigerfamilie, også kommenterede skarpt på raceforhold.
”Jeg havde slet ikke forstået, det var en horrorfilm, da jeg så traileren. Jeg vidste bare, det var en film, jeg ville se, fordi den beskæftigede sig med et interessant emne,” fortæller Lupita Nyong´o, da vi møder hende i Los Angeles i anledning af hende og Peeles nye film, ’Us’.
Den Yale-uddannede skuespillerinde, som har kenyansk baggrund, endte med at se ’Get Out’ fem gange på en måned, og det var her, hendes drøm om at arbejde med Jordan Peele begyndte at tage form. Hun var betaget af hans evne til at blande komedie, gys og dybere lag. Måske samme blandingsforhold, der senere fik Oscar-akademiet til at belønne ham med en Oscar for bedste manuskript, netop for ’Get out’.
”Pludselig var der en film, hvor protagonisten er en ung, sort fyr, og det handler om, at han er bange for den hvide verden, som han pludselig står midt i. Det er ikke omvendt. For mig sagde den film så meget om de sociale og kulturelle dynamikker, der er i det her land. Jordan (Peele, red.) tror på, at hans publikum er intelligent nok til at opfange alle de små referencer, han smider ind undervejs, og det er det, der gør, at man kan se hans film igen og igen og blive ved med at opdage noget nyt.”
Drømmen om et samarbejde med Jordan Peele blev virkelig, da han tilbød Lupita Nyong´o en hovedrolle i sin anden og nyeste film ’Us’. Eller snarere hovedroller, for i ’Us’ spiller Nyong´o nemlig både husmoren Adelaide og Adelaides dobbeltgænger, Red.
Mens Adelaide er på ferie med sin mand (spillet af Winston Duke fra ’Black Panther’) og deres to børn, bliver idyllen afbrudt, da familiens fire spejlbilleder pludselig står i levende live i indkørslen. Selvom alle er ens af udseende, har dobbeltgængerne deres helt egne gruopvækkende karaktertræk.
”I begyndelsen var jeg paralyseret af skræk, for det krævede, at jeg kunne beskrive både deres fysik og deres følelsesmæssige registre – og pludselig gjaldt det ikke bare for en person, som det plejer, når jeg får en rolle, men for to personer. Heldigvis havde Jordan skitseret dem rigtig godt op med den meget klare intention, at begge kvinder skulle være tredimensionelle, så publikum oplever og fornemmer to forskellige perspektiver.”
Fra amerikansk husmor til underverdens-dobbeltgænger
Hvor husmoren Adelaide repræsenterer den lykkelige, succesfulde amerikanske drøm og udover nogle ballettimer ikke krævede den store fysiske forberedelse, var arbejdet med Red langt mere krævende. Jordan Peele beskrev hende som en blanding mellem en elegant dronning og en kakerlak, og de nøgleord blev afgørende for Lupita Nyong´os fortolkning.
”Især ordet kakerlak bed jeg mærke i. Ideen om noget, der kan være helt kontrolleret og stille og pludselig pile afsted i uforudsete retninger, gav mening, så jeg observerede kakerlakker indgående og var meget inspireret af deres måde at bevæge sig på.”
Af manuskriptet fremgik det også, at Red ikke havde brugt sin stemme længe, og i arbejdet med bogstavelig talt at finde hendes lyd, hentede Lupita Nyong´o inspiration i den sjældne lidelse, spastisk dysfoni, som blandt andet kan medføre en særpræget, krampagtig udtale af ordene. Lidelsen kan blive tricket af et fysisk eller emotionelt traume – noget Nyong´o sagtens kunne finde referencer til i sine karakterer.
”Jeg tror, at mange af os som voksne forsøger at hele sår, vi har fået som børn, og det er også et tema i den ’Us’, hvor Adelaide kæmper med et voldsomt barndomstraume,” fortæller Lupita Nyong´o, der undervejs arbejdede tæt sammen med en øre-næse-hals-læge og en stemmetræner for at sikre sig, at hendes eget stemmebånd ikke tog skade undervejs.
Vores egne dæmoner og værste fjender
’Us’ har ikke samme udtalte politiske kommentarfelt som Jordan Peeles første film, men for Lupita Nyong´o ligger der alligevel en stille bemærkning i, at det denne gang er en sort familie, der er historiens fixpunkt.
”Den slags var der ikke meget af, da jeg voksede op, og derfor var der ikke meget, jeg kunne spejle mig i. Så jeg er selvfølgelig glad for, at normen her pludselig er sort, og det kan på sin vis ses som en kommentar i sig selv, men bortset fra det, er hudfarven betydningsløs.”
Lupita Nyong´o håber nu stadig, at ’Us’ gør mere end at underholde publikum i et par timer, og at der er noget, de kan tage med ud af biografmørket og reflektere over på flere niveauer.
”Jeg tror, filmen kan få os til at opleve og se på de dæmoner, vi selv har. Den ser på, hvordan vi kan være vores egen værste fjende. Jeg er også min egen værste fjende. Hver gang jeg begynder et nyt projekt, tvivler jeg på, om jeg kan levere. For det er jo altid noget nyt og ukendt, jeg skal i gang med, og jeg frygter det ukendte helt vildt, når jeg ikke aner, om det bliver en succes eller ej.”
Terapeutisk oplevelse
De amerikanske anmeldere ser nu ud til at have taget ganske varmt imod Jordan Peeles længe ventede to´er, og flere fremhæver Lupita Nyong´o bedrifter i filmen. Selv er hun ikke i tvivl om, hvad arbejdet med ’Us’ har givet hende, trods hendes indledningsvise frygt for at kunne præstere.
”Det har været en kæmpe mulighed for at dykke ned i mine egne mørke sider. Sider, der normalt ikke ser dagens lys, fordi de ikke er socialt acceptable. Her fik jeg pludselig lov til at undersøge de aspekter af mig selv og min psyke og kunne bruge det som konstruktiv inspiration. Så det har flere måder været en slags terapeutisk oplevelse,” siger Lupita Nyong´o.
Hvad så du, når du kiggede efter i dine egne, mørke hjørner?
”Det siger jeg ikke,” lyder det fra skuespillerinden, inden hun med et smil i mundvigen rejser sig med rank ryg og piler ud af rummet.
’Us’ har biografpremiere torsdag 21. marts.
Lupita Nyong´o – kort fortalt:
Lupita Nyong´o, født 1983, opvokset i Kenya, men flyttede senere til USA, hvor hun færdiggjorde sin skuespilleruddannelse på Yale University. Kort efter fik hun sin gennembrudsrolle i Steve McQueens historiske drama ’12 years a slave’. En rolle, der udløste adskillige priser – herunder en Golden Globe og en Oscar for bedste kvindelige birolle.
Efterfølgende har hun blandt andet medvirket i ’Black Panther’ og ’Star Wars: The Force Awakens’ og har prydet magasinforsider verden over både på grund af sine filmroller og sin status som mode- og stil-ikon.
Trænger du til et godt gys?
Her er et udpluk af de film, Jordan Peele anbefalede Lupita Nyong´o som introduktion til horror-genren:
– ’Låt den rätte komma in’ (2008)
– ’Signs’ (2002)
– ’A tale of two sisters’ (2003)
– ’The shining’ (1980)
– ’The birds’ (1963)
– ’Funny games’ (1998)
– ’Annihilation’ (2018)