Desperate Housewives

De desperate husmødre fylder 15 år: Mord, babyshopping, afklippede fingre og utroskab

I anledning af ‘Desperate Housewives’ 15-års jubilæum ser vi tilbage på tv-serien, der strakte sig over 8 sæsoner. Tag med en tur down Memory Wisteria Lane, når vi ser på seriens mest dramatiske øjeblikke.

Hvor godt kender vi egentlig vores naboer? Det ældgamle, men evigt aktuelle spørgsmål. Hvor godt kender vi det søde ældre ægtepar med den fine border collie, der altid tilbyder at vande dine blomster, når du er på ferie? Dem der altid hilser så høfligt, at du aldrig fatter mistanke om, at ligeså snart døren lukker, bliver det ellers så idylliske ægteskab voldeligt.

Eller hvad med den skønne familie, der bor lige ved siden af dig. Far, mor og tre små børn. Dem hvis mad altid smager lidt bedre, og hvis hus altid er klinisk rent. Kradser man lidt dybere i facaden, vil man se, hvordan det ældste barns ADHD-medicin er med at sikre, at mor og far altid præsterer lidt bedre end alle de andre naboer. 

Og hvad med hende i det flotte, hvide hus med de smukke, lange, røde roser. Hende, der bærer på en hemmelighed så mørk, at hun en dag får nok og skyder en kugle for panden. Åh ja, det ældgamle spørgsmål – hvor godt kender vi egentlig vores naboer? Måske spørgsmålet snarere burde være, hvor meget ønsker vi egentlig at vide.

Sådan kunne et typisk afsnit af den ikoniske serie ‘Desperate Housewives’ slutte. Med den afdøde Mary Alice Young’s (Brenda Strong) hemmelighedsfulde fortællerstemme, mens der kørte dramatiske billeder over skærmen. Tilbage sad man som seer og ventede i spænding på, at det skulle blive onsdag igen, så man kunne tænde for TV2 og finde ud af, hvad der nu ville ske på Wisteria Lane. Gaden der oplevede så meget. ‘Desperate Housewives’ fylder nu 15 år.

I ‘Desperate Housewives’ følger vi romantikeren Susan Mayer (Teri Hatcher), ’karrierekvinde gone housewife’ Lynette Scavo (Felicity Huffman), tidligere topmodel Gabrielle Solis (Eva Longoria) og den konservative über-hausfrau Bree Van De Kamp (Marcia Cross). Dette pokerspillende firekløver blev gennem 8 sæsoner udsat for udfordringer som cancer, skilsmisser, indbrud, tornadoer, indbrand, mord, bilulykker, fakede graviditeter, afskårne fingre og så videre. Drama, drama, drama.

Her kommer en liste over seriens mest dramatiske øjeblikke – og der var mange at vælge imellem.

5. Felicia Tilmans finger-hævn

Felicia Tilman (Harriet Sansom Harris). Et navn der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på en hvilken som helst ‘Desperate Housewives’-fan. Vi møder hende første gang i sæson 1, hvor hun ankommer på Wisteria Lane efter sin søster Martha Hubers død. Felicia Tilman, der er kendetegnet ved sit falske smil og påtagede høflighed, har en klar mission om at finde ud af, hvem der dræbte den moralskprædikende søster. Da Felicia Tilman opdager, at det er ingen ringere end Paul Young (Mark Moses) – den historie vender vi tilbage til, skærer hun to fingre af sig selv og iscenesætter sit eget mord, som hun så framer Paul Young for.

Her troede vi i mange år, at historien sluttede, men nej! For i sæson 7 vender hun tilbage. Politiet opdager, at Felicia Tilman lever i bedste velgående. Derfor bliver Paul Young løsladt. Felicia Tilmans datter Beth er siden blevet gift med Paul for at spionere på vegne af sin mor. Desværre for Felicia Tilman er hendes spion ret ustabil, da Beth ender med at blive glad for Paul og på tragisk vis tager sit eget liv, efter at både Paul og Felicia slår hånden af hende. Efter Beths selvmord bliver Felicia Tilman løsladt og forsøger at forgifte Paul Young med antifreeze, så han lider en lang og smertefuld død. Det lykkedes ikke. Vild dame!

4. Bye-bye Andrew

En andet meget dramatisk øjeblik er, da Bree Van De Kamp efterlader sin søn Andrew. Bree og Andrews forhold er ret så anstrengt gennem de første sæsoner – og bliver ikke bedre da Andrew springer ud som homoseksuel. Det håndterer den konservative, skydevåbenselskende republikaner Bree Van De Kamp ikke så godt. Men det er dog ikke derfor, at Bree sætter sin søn af ved en vejkant. Årsagen til denne dramatiske opdragelsesstrategi skal findes i, at Andrew for at hævne sig på sin mor har forført hendes sexafhængige kæreste. Det var altså dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Angry Desperate Housewives GIF - Find & Share on GIPHY

3. Maneater Edie dør endelig

Hvis man fulgte dramaet på settet, kom det ingenlunde som en overraskelse, at det var et spørgsmål om tid, før den lettere promiskuøse maneater Edie Britt (Nicollette Sheridan) blev skrevet ud af serien. Og det må man sige, hun gjorde. I sådan en grad at man næsten må tro, at folkene bag serien havde set frem til denne dag. Edie konfronterer sin mand Dave med hans planer om at slå Mike Delfino (Susans on and off kæreste – spillet af James Denton) ihjel. Han kvæler hende, men stopper, inden hun helt mister bevidstheden. Edie flygter og skynder sig ud i bilen. Mens hun kører, løber Orson Hodge (Brees mand nr. 2 – spillet af Kyle MacLachlan/Agent Cooper) ud foran bilen, så hun ender med at køre ind i en lygtepæl, da hun undviger ham. Det overlever hun faktisk også. Men da hun træder ud af sin bil og ned i en vandpyt, får hun elektrisk stød og dør. Så gik den ikke længere.

2. Tornado-episoden

Et afsnit som ‘Desperate Housewives’-fans sent vil glemme, er der, hvor Wisteria Lane bliver ramt af en tornado, der bogstaveligt talt vender op og ned på det hele. Flere karakterer døde, Carlos blev blind, Katherine Mayfair hørte om sin mands utroskab, Bree’s hus blev ødelagt, men hvad værre var: Det virkede som om, at hele Lynettes familie var blevet slået ihjel. Første i det efterfølgende afsnit (der kom efter en ret lang pause) fandt vi ud af, at Lynettes familie overlevede. Det var uden tvivl et afsnit, der fik fans til at holde vejret.

1. Babyshopping, drab og afpresning

Vi kan ikke lave en liste over dramatiske øjeblikke uden at komme ind på det, der startede det hele. Mary Alices selvmord. Hele adfærden starter i Utah. Angela, som Mary Alice reelt hedder, er ulykkeligt barnløs. Stofmisbrugeren Deirdra tilbyder Angela at købe sit barn. Angela slår til og flytter til Wisteria Lane. Her skifter hun sammen med sin mand og sit nykøbte barn navne og lever et lykkeligt liv. Indtil Deirdra nogle år senere kommer tilbage efter sit barn. Situationen eskalerer, og det ender med, at Mary Alice slår Deirdra ihjel. Takket være sin søster Felicia Tilman, der var kollega med Angela i Utah, finder Martha Huber ud af, hvad der er sket. Hun forsøger at afpresse Mary Alice med brevet “I know what you did – it makes me sick – I’m going to tell”. Og netop det brev får Mary Alice til at begå selvmord i starten af seriens første afsnit.


‘Desperate Housewives’ var den morsomme, dramatiske serie, der tog alle med storm i 00’erne. Selvom den til tider mest virkede som en overdramatiseret sæbeopera, så kan den, når den er bedst, stadig ramme lige i mellemgulvet. Om det skyldes nostalgi eller velspillet skuespil vil nok komme an på øjnene, der ser. Men seriens grundlæggende præmis er evigt aktuelt: Hvor godt kender du egentlig dine naboer?

‘Desperate Housewives’ kan genses og ses på Viaplay

PR-foto: Snap Stills

Footer graphics