Fotos: Rita Kuhlmann

Guide til din sommerlytning: Det skal podcastredaktionen selv lytte til

Vi guider dig til en sommer fuld af podcasts. Om du er til historie, holdninger eller et godt grin, så er der inspiration at hente.

Mangler du inspiration til din sommerlytning? Fortvivl ej, vores podcastredaktion guider dig til, hvad du skal lytte til i din ferie – når du er færdig med hele Heartbeats’ podcastkataloget naturligvis. Nederst i artiklen finder du links til alle vores anbefalinger.

Mikkel Weinell:

Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
Er din sommerferie aflyst på grund af Corona? Frygt ej, ‘Drømmenes Kaptajn’ tager dig med ombord og sejler dig ud på de syv verdenshave.
Over en lang årrække skildrede Troels Kløvedal den store verden og livet til søs, men hans person blev også symbolet på alt det, som danskerne enten drømte om eller fordømte. Hans livsstil har formentlig været en inspirationskilde for mange, men få har nok holdt deres eget liv op imod hans på samme måde som Susanna Sommer gør i denne podcast.

Bygget på gammelt arkivmatriale (podcasten er produceret efter, at Troels Kløvedal fik ALS og mistede evnen til at tale) har Susanna Sommer konstrueret en samtale mellem hende og Troels, som konstant spejler forskellene mellem hans liv og hendes mere klassiske opvækst. Det giver både en fantastisk forståelse Troels Kløvedals livsfilosofi og efterlader samtidig plads til, at man kan reflektere over ens sin egen.

Podcasten er poetisk og drømmende og byder på et vanvittigt gennemarbejdet lydbillede, som alene gør podcasten værd at lytte til. Podcasten vandt desuden i 2019 fortjent ‘årets podcast’ ved Prix Radio Danmark-uddeligen. 

Det skal jeg lytte til:
Der bliver produceret rigtig mange gode og spændene nye podcast for tiden, men min sommer skal alligevel bruges på en radiofonisk tidsrejse tilbage i tiden.
Jeg skal på opdagelse i radioarkiverne og dykke længere ned i Danmarks stolte radiotradition, hvor jeg lede efter dokumentarer og montageradioer, som jeg hidtil har overset.

Alene Danmarks Radios arkiv gemmer på flere mere eller mindre glemte skatte, som bare venter på at blive genopdaget. Programmer som ‘Efter Festen’ og ‘Et År Uden Anja’ er to eksempler på programmer, som har overlevet the test of time og stået stadigvæk holder et tårnhøjt niveau i dag.

Christine Runøe

Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
Jeg vil gerne anbefale ’The Catch and Kill Podcast’ af den amerikanske journalist Ronan Farrow, som også har udgivet bogen ’Catch and Kill’. #MeToo-bølgen begyndte at rulle, da filmproducer-mogulen Harvey Weinstein blev væltet fra tinderne i Hollywood – blandt andet på grund af nogle afsløringer og interviews, som Farrow offentliggjorde. I podcasten hører man kildernes stemmer, når de fortæller om overgrebene, og i et tilfælde er der endda en optagelse af Weinstein, der prøver at tvinge en ung model til at gå med sig med ind på et hotelværelse. Det er ekstremt skræmmende og virkelig interessant at lytte til her nogle år efter, hvor alle dem, der råber forfærdede op om, at vi lever i en krænkelseskultur, surfer på efterdønningerne af de bølger, der blev sat i bevægelse med Farrows afsløringer.
 
Det skal jeg lytte til:
Til sommer har jeg ikke umiddelbart nogle podcasts, jeg skal lytte til. Jeg har konstant høretelefoner på i hverdagen, så tror egentlig bare, jeg skal tage dem af og høre fuglene kvidre. Men måske skal jeg catche up på ’Genstart’ og ’Politikens Poptillæg’ i bilen på vej i sommerhus. Og så kan man jo håbe, at ’Third Ear’ udgiver en ny serie snart…

Anne Bruun Sørensen

Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
Jeg vil anbefale ‘The Missing Cryptoqueen’ fra BBC Sounds til enhver, der elsker en godt og spændende fortalt historie. Der er både elementer af konspiration, undersøgende journalistik, hjerteskærende fortællinger og læring om kryptovaluta, jeg aldrig troede, at jeg ville fatte – eller have lyst til at høre på.

Det skal jeg lytte til:
Til sommer skal jeg færdighøre ‘Wind of Change’ fra Spotify, Pineapple Street Studios og Crooked Media. Alle mine anbefalinger er faktisk indenfor samme genre. Konspirationsteorier og graverjournalistik kilder åbenbart alle de rigtige steder. Desuden tror jeg, at jeg vil genhøre ‘Forsvundne katte’ fra Third Ear – et kattemysterie på Bornholm, som for nylig er blevet opklaret.

René Slott

Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
Tredje sæson af Slow Burn er en dybdegående fortælling om striden mellem Biggie og Tupac. De gennemgår hele sagen og undersøger b.la. mysteriet om Tupac og Biggies dødsfald, som skete inden for et enkelt år. Produktionsniveauet er super højt, og man drages hurtigt ind i fortællingen fortalt af engagerede gæster og musikere, om en af hiphoppens største sagaer.

Covid19 gav mig endelig tiden til at få set Sopranos. Det kunne ikke være bedre timing, da to af de bedste karakterer fra serien, Christopher Moltisante (red: Michael Imperioli) og Bobby Bacala (Steve Schirripa) slog sig sammen, for at gennemgå alle afsnit, et om ugen, af verdens måske bedste tv-serie i podcasten ‘Talking Sopranos’. Man får allerede lyst til at se mesterværket igen, når man hører om deres fortællinger fra settet og om hele historien bag.

Det skal jeg lytte til:
Med et forestående præsidentvalg skal jeg helt klart have lyttet til vores egen podcast POTUS. Denne podcast er så professionelt formidlet, da begge værterne via deres arbejde, er utroligt velvidende indenfor feltet. Som i sindssygt velvidende. Den er super stærkt formidlet, og hvis man som jeg ikke har den store viden om de amerikanske præsidenter, kan man ikke blive introduceret meget bedre om dem end her.

Har lyttet til afsnittene om Obama, Clinton og nu glæder jeg mig til at starte helt fra begyndelsen og lærer mere om Det Vilde Vestens fascinerende historie. Og så kommer der en ny sæson ud her 4. juli, hvor vi starter helt tilbage ved scratch, så det bliver fedt.

Emil Bach Andersen

Emil Bach Andersen
Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
‘Hej Søster’ er én af de samtalepodcasts, som jeg har fået allermest ud af at lytte til. Den er inspirerende, underholdende og så er jeg blevet så meget klogere af at høre den. Vært Maria Apetri brænder for de emner, som hun tager op i programmet, og så har podcasten fundet nogle gæster, der gør det samme. Jeg føler, at jeg sidder med i studiet som en flue på væggen, når jeg lytter til ‘Hej Søster’.

Det skal jeg lytte til:
Jeg har planlagt en rigtig Tove Ditlevsen-sommer, hvor jeg har flere af hendes værker på min læseliste, og det vil jeg supplere med ‘Kære Tove’ på Podimo. Podcasten er bygget op som et klassisk brevkasseprogram ala. Mads og Monopolet, men i stedet så forholder panelet sig til de spørgsmål, som Tove Ditlevsen svarede på i sin brevkasse i Familie Journalen fra 56-76. Det virker så tilpas mærkeligt og sjovt, at jeg tror, det vil være godt at koble af til.

Andreas Saxild

Andreas Saxild Heartbeats
Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
Hvis man finder sig selv på trettende kriminalroman i lænestolen og en 50 Campari tonic (pick your poison) for mange på sommersamvittigheden, så kan man med rette give sin hjerne en tiltrængt svingom i selskab med Sam Harris og hans Podcast ‘Making Sense’. Sam Harris er amerikansk hjerneforsker, filosof og meningsdanner og i sin podcast forsøger han at få lidt mening ud af galskaben. Hvadenten det handler om racisme, feminisme, økonomi, jihadisme, krænkelseskultur på amerikanske universiteter, eller coronakrisen, så bliver man som lytter altid klogere, og får et nyt og mere nuanceret perspektiv på en problemstilling. Der er absolut ingen dikkedarer, ingen reportager, ingen breakere, intet lyddesign, kun rendyrket god samtale mellem Harris og gæsten, men mere har man virkelig heller ikke brug for.

Efter et afsnit eller to kan du med god samvittighed læne dig tilbage i lænestolen, gribe ud efter din sandede krimi, på med stråhatten og læne dig tilbage med drinken i hånden – lidt klogere end du var før. Det er smart. Hvis man vil dykke videre ned i Sam Harris kaninhullet, så har han også lavet en app, der hedder ‘Waking up’ som er fyldt med mindfulness-øvelser og programmer, der skal hjælpe brugeren til at blive en sand zenmester. Hvis altså det står på din liste over life goals til din sommer i DK, så værsgo.

Det skal jeg lytte til:
Jeg skal selv lave en eller anden kombination af ovenstående (der er et NÆSTEN uudtømmeligt bagkatalog af afsnit på Making Sense), spille pétanque, finde min nye yndlingsdrink (ved at få nok af Campari), køre på traktor med min søn, iføre mig cowboyhat og træsko og så glæder jeg mig til at lytte til ‘Whatever Happened to Pizza at McDonald’s’. Ved et lykketræf faldt jeg over podcasten ‘Intriguing Conversations’ af samme skaber, Brian Thompson. 10 afsnit af ca 5-7 minutter der i bund og grund bare er telefonfis, hvor den tungnemt lydende Brian ringer til stakkels uvidende ofre fra diverse call centre. Han ringer fx til Wendy’s for venligt at informere dem om en stavefejl i deres tv-reklame, hvor de i stedet for at skrive ‘Wednesday’ har skrevet ‘Wendy’s day’ en klar fejl. Eller til M&Ms for at klage over fundet af en løs peanut i sin M&Ms peanut-pakke.

Thompson har så ligeledes en ‘investigative journalism podcast’, (eller IJP, som han kalder det), hvor han i over 150 episoder undersøger, hvorfor McDonald’s holdt op med at servere pizza. Efter at have lyttet til et par afsnit af ‘Whatever happened to Pizza…’ kan jeg konstatere, at det er tilpas dumt og underholdende til, at det falder perfekt ind i mine sommerferieplaner. Og så kan jeg altså ikke stå for en podcast med denne grafik, der samtidig påstår, at podcasten tilhører NPR (amerikansk National Public Radio), det gør den IKKE.

Og bare lige til den kritiske læser. JO, McDonald’s har solgt pizza! Se bare her:

Cecilie Wortziger

Cecilie Wortziger
Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
BBCs ‘Short Cuts’ er korte radiofortællinger, som er smukt monteret med den blødeste britiske røst fra værten Josie Long. Jeg vil kalde dem små radiofoniske udflugter til rolige og drømmende steder i verden. Gode til en grå dag, hvor man gerne vil fantasere sig lidt væk. De bedste episoder har et aktivt sprog, sensibiliteter og tidsbilleder, som er indfanget på smukkeste vis. 

Wendy Zukerman er en sand podcast-succeshistorie. Hun er en blanding mellem en videnskabsjournalist og en komiker, og i ‘Science VS’ adskiller hun fakta fra myter, og udfører videnskabelige forsøg – ofte på egen krop – undervejs i podcasten sammen med sin producer. Ofte ender det i, at lytteren er blevet både underholdt og en hel del klogere undervejs.

Det skal jeg lytte til:
En guldgrube af de største og mest udødelige radiomontager fra DR finder man på ‘Radiomontagen Greatest’. Den burde være fast pensum for alle, som gerne vil beskæftige sig med lyd og podcast, egentlig burde alle kende til vores verdensudvidende radioarv. Det handler ikke kun om at mindes store radioskaberes fortælleteknik, tone og stil, men ligeså meget om at dagdrømme sig væk i guld fra DR’s arkiv. Det glæder jeg mig til at gøre endnu mere denne sommer.

Jeg holder mig opdateret på popkulturens tendenser med Lucia Odooms hold af kulturpersonligheder og kloge nørder, som hun inviterer ind i sit ugentlige podcastmagasin ‘Politikens Poptillæg’. Jeg bliver inspireret til, hvad jeg skal se, lytte til, danse til og iføre mig – og man kan sagtes lytte til årgamle afsnit!

Og så skal jeg lytte til ‘Ditte Giese er blevet for syg’ om, hvad det vil sige at være kronisk eller alvorligt syg. Den skal jeg høre i ro og mag henover sommeren, fordi den kræver lidt ekstra fokus, og den påvirker mig meget.

Emilie With

Emilie With
Foto: Rita Kuhlmann

Det skal DU lytte til:
Jeg vil gerne anbefale en af de mest nørdede podcasts du kan finde på Heartbeats. Værterne Lars Græsborg Mathiasen og Anders Agner fra Kongressen.com gennemgår i podcasten ‘POTUS’ USA’s tidligere præsidenter en efter en. De er dygtige formidlere og formår at skabe en podcast, der både er underholdende og informerende på samme tid. Og så er det oplagt at gå i kast med den nu, med det amerikanske valg lige om hjørnet. 

Det skal jeg selv lytte til:
Jeg skal selv lytte til ‘Ghetto Fitness’, der udkommer hen over sommeren her hos Heartbeats. Jeg har tidligere lyttet til podcasten, da den udkom på Radio24Syv, så jeg glæder mig til de nye afsnit. Kian og MJ prøver i denne sæson at bryde nogle fordomme og skabe et andet blik på integrationsdebatten på en underholdende måde. Og så er de i selskab med min redaktør, Andreas, som gør, at jeg også føler mig lidt tvunget til at anbefale den… 😉

Links:

Find mere om
Footer graphics