Foto: Shutterstock

Filmfestivalen i Cannes overvejer film af russiske instruktører

Efter Rusland invasion af Ukraine er Rusland både økonomisk og kulturelt lagt på is af verdenssamfundet, og også det internationale filmsamfund står sammen om at boykotte russiske film. Alligevel overvejer ledelsen af filmfestivalen i Cannes russiske film af russiske instruktører.

Selvom at russiske OL-atleter blev udelukket af De Paralympiske lege i februar, og virksomheder fra verden har trukket sig ud af Rusland efter invasionen af Ukraine, så er filmfestivalen i Cannes klar til at overveje film af de russiske instruktører Andrei Zvyagintsev, Aleksandr Sokurov og Kirill Serebrennikov i deres filmprogram. Det skriver det russiske filmmagasin ’Bulletin’, som betragtes for at være et af de mere neutrale medier i Rusland.

Tidligere var det fremme, at lederen af filmfestivalen i Cannes nægtede at acceptere Ruslands officielle delegation i 2022, men nu vil ledelsen alligevel overveje film fra tre russiske instruktører trods den nuværende krig mellem Ukraine og Rusland.

”Vi vil gerne hylde modet hos alle dem i Rusland, der har taget risici for at protestere mod invasionen af ​​Ukraine. Blandt dem er kunstnere og filmprofessionelle, der aldrig er holdt op med at kæmpe mod det nutidige regime, som ikke kan forbindes med krigshandlinger og dem, der bomber Ukraine,” skriver ledelsen af filmfestivalen i pressemeddelelse fra 1. marts.

Det handler om film instrueret af tre instruktører, som tidligere har instrueret film, der har været kritiske overfor det russiske regime. Andrei Zvyagintsev, Aleksandr Sokurov og Kirill Serebrennikov vil kunne deltage i programmet, da de ikke har forbindelse til Ruslands krigshandlinger og er kritiske overfor magten i Rusland. Dog er instruktørenes projekter delvist finansieret af russiske offentlige midler.

Kirill Serebrennikovs biografiske drama ’Tchaikovsky’s Wife’ omhandler den russiske komponist Pjotr Tjajkovskijs hustru Antonina Miliukova. Derudover kan programmet indeholde en ny film af Aleksandr Sokurov ’Fairytale”. En skildring af begivenhederne under 2. verdenskrig. Andrei Zvyagintsevs har indtil videre ikke præsenteret nye projekter til årets filmfestival, da han er ved at komme sig over et alvorligt coronavirus infektion. I februar var han stadigvæk under rehabilitering.

Filmfestivalen bliver afholdt i Cannes i år fra d 17. til d. 28. maj, hvor der som altid uddeles De Gyldne Palmer.

Find mere om
Footer graphics