Foto: Deltagere i overgangsritualet for drenge i Hjermind Skov, Bjerringbro.
Det lignede umiddelbart en spejdertur. Men der var tale om et mandsdoms-overgangsritual, da der forrige weekend blev tændt bål og en flok mænd og drenge, trods kulden, var udenfor fredag til søndag i en skov ved Bjerringbro.
I disse år diskuteres mænd og manderollen og hvad en ‘rigtig mand’ er temmelig meget. 50-årige Asbjørn Andreasen prøver at gøre noget ved forvirringen og har netop afviklet sin første udgave af weekendarrangementet, ‘Overgangsritualet’, en weekend i skoven for store drenge og deres fædre fuld af udfordringer og praktiske øvelser.
“Drengene kom ud på den anden side som unge mænd. Det var ret fantastisk at se, hvordan de trådte mere i karakter og opleve de dybe samtaler, de havde med deres fædre”, lyder det fra initiativtageren.
En ny slags konfirmation
Udgangspunktet er, at relationen mellem far og søn er utroligt vigtig i forhold til at skabe nye mænd, og at der også er noget at lære for de voksne.
“De unge skal se, at uanset hvad man har gået igennem, så kan man blive en okay mand. Var ens far ensom som ung, rygklapper, mobbeoffer, eller mobber? Det er snakke, som far og søn kan have hjemme, men det sker bare ikke så tit. Her skal fædrene sgu huske tilbage og fortælle historien”.
Asbjørn Andreasen selv ser sit tilbud som et alternativ til den traditionelle konfirmation:
“Det er et overgangsritual i ordets egentlige forstand, hvor de voksne mænd konfirmerer noget i drengene. En personlig bekræftelse af, hvad de er: Vi har set dig og anerkender, at du er på vej til at blive voksen”.
Invester i jeres bånd
Også på Sjælland er der noget i gære. Den kommende weekend finder et lignende arrangement sted i en hytte ved Roskilde Fjord. Far og Søn-weekenden vil byde på leg, udfordringer og specifikke processer, hvor fædrene og drengene er sammen hver for sig.
”Der er noget stærkt i, at mænd er sammen. Det er ikke særlig ofte, at drenge får chancen for at opleve et mande-fællesskab på en opbyggelig måde”, siger kursusleder Jørgen Husbond, der er 45 år, uddannet fysioterapeut og arbejder som management konsulent.
Han vil gerne være med til at skabe nogle fædre, der har større forståelse for drengenes behov og ønsker og samtidig give de unge en chance for at spejle sig i nogen på deres egen alder. Alt sammen støttet af et team af mænd, der selv har været involveret i mandearbejde i mange år, personligt og som coaches og terapeuter.
”Fædre må forstå, at de unge kun gider være ven med dig som voksen, hvis du har investeret ordentligt i dem. Tit har far og søn ikke reel kontakt uden skærme, hvor de rigtig kan mærke hinanden. Den tid er der meget lidt af. Det er den investering i hinanden, som jeg gerne vil støtte”.
Mænd der opfører sig som børn
”Der er rigtig mange af os mænd, der opfører os som drenge af og til. Ikke kan rumme egne følelser, skyder skylden på andre og har svært ved tage ansvar. Mænd, der vil anerkendes og ses, men det er en adfærd, der faktisk hører børnealderen til”.
Han peger f.eks. på Trump, flere ledere i organisationer og diverse politikere, der søger magt som en måde at få opmærksomhed på.
Et sundt og bæredygtigt samfund har brug for en sund mandeadfærd, mener Jørgen Husbond, og det begynder med, at man selv er bevidst om, når man opfører sig som et barn. For det gør vi alle af og til.
”Det handler om at tage så meget så muligt ansvar for sig selv i stedet for at tørre det af på f. eks kæresten eller vores børn”.
LÆS OGSÅ:
Voksne skal give plads
En ung mand skal også være i stand til at tage beslutninger, der ikke bare gavner ham selv, men hele gruppen. Her er der en kæde, der hopper af i mange familier, mener kursuslederen:
”Det er skidt for en dreng at vokse op med en mor, der er for pylret og en far, der ikke er nærværende, ikke tør sætte grænser eller gør det på en aggressiv, opfarende måde”.
Ved at tage med på sådan en weekend kan drengene blive opmærksomme på, at der med de flere privilegier, som du fleste unge ønsker i takt med, at de bliver ældre, følger også mere ansvar. En del af vejen hertil er, at de unge får en stærkere kontakt til egne styrker og værdier.
“Forældre skal, når deres drenge bliver teenagere, skridt for skridt træde tilbage for at give plads til den unges nye ansvar,” mener Jørgen Husbond, som til næste år regner med at lave 4-5 dages overgangsritualer som alternativ til konfirmationen.
Begge mandeweekender er udviklet efter inspiration fra Arne Rubinstein – lede af the Rites of Passage Institute, i Byron Bay, Australien.