Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein

Det kan vi lære af sagen mellem Johnny Depp og Amber Heard

Efter seks lange uger er retssagen mellem de to Hollywood-stjerner slut. Johnny Depp har vundet, og Amber Heard er blevet kendt skyldig i bagvaskelse. Men er vi overhovedet blevet klogere på noget som helst? Her er listen over alt det, vi kan lære af årets største og mest celebre mudderkastning.

1. One domstol to rule them all

Den kan ikke stadfæste noget, men folkedomstolen på de sociale medier har i løbet af de seneste seks uger vist sig at være mindst lige så magtfuld som en statslig domstol. Måske endda mere magtfuld. Folk på de sociale medier havde allerede fældet dom over og smadret Amber Heards karriere langt inden domsfældelsen 1. juni. Hun er sandsynligvis færdig i Hollywood nu.

Samtidig har der været tale om to forskellige sager. For SoMe-offentligheden har det handlet om parrets interne skærmydsler, hvem der gjorde hvad – om Heard blandt andet har kastet en flaske efter Depp, der skar spidsen af hans finger, og omvendt om Depp også har været voldelig overfor Heard. For advokaterne derimod har det handlet om, hvorvidt Heard skrev den famøse kronik i Washington Post med henblik på at ødelægge Depps karriere, eller som det juridisk hedder “forbryderisk hensigt”.

2. Aktivister kaprer altid spotlyset

Vi har uden tvivl haft at gøre med en sag, der skriver sig ind #MeToo-historien. Amber Heard brugte zeitgeisten som trinbræt til at offentliggøre sin historie om hustruvold, det har hun ikke lagt skjul på, og hun har naturligvis modtaget støtte fra aktivister på dén fløj. Hvilket også har medført en modreaktion fra såkaldte men’s rights-aktivister, der kæmper mod uretmæssige karaktermord på mænd. Kast så oveni alle de bitre mennesker, der har været personligt motiverede af den ene eller anden misogyne/misandrie årsag til at mobbe løs på Heard eller Depp.

Spotlyset på de sociale medier har været kapret af – undskyld mit franske – de samme trættende fæhoveder, der til enhver tid hijacker dagsordenen for at trumfe deres egen agenda igennem. Det, vi kan lære i denne omgang, er at lytte mindre på dem næste gang.

3. Løgn på løgn

Retssagen har vist os, at alle lyver hele tiden, uanset om man har sværget at tale sandt overfor en dommer. Det har ganske enkelt været syret at overvære hele retssagens morads af forklaringer velvidende, at mindst én af de to hovedpersoner har løjet. 

Nu har juryen så besluttet, at Johnny Depp har været mest troværdig. Selv var Johnny Depp hurtig til at udtale, at det for ham hele tiden har handlet om at få sandheden frem. Men husk dette: Dommen er ikke ensbetydende med sandhed. Blot, at det ikke har været muligt at bevise, at Heard talte sandt. Måske gjorde hun. Måske gjorde han.

I modsætning til Depp blev Heard undervejs afsløret i at lyve, eller i hvert fald at have divergerende vidneudsagn. For eksempel da hun anklagede Depp for at have skubbet ekskæresten Kate Moss ned af en trappe, hvilket Heard tilsyneladende var den eneste, der vidste – eftersom Kate Moss ikke kunne bekræfte hændelsen. Derudover blev det afsløret, at de penge, hun modtog oven på parrets skilsmisse, endnu ikke var blevet doneret til velgørenhed, selvom hun påstod, at de var. Det styrkede ikke ligefrem hendes troværdighed.

Amber Heard forlader retten i Fairfax, Virginia, efter domsafsigelsen 1. juni. Foto: REUTERS/Tom Brenner

4. Skuespillere er skuespillere

Det kan godt være, at vi har haft at gøre med privatliv her, men man må ikke glemme, at Amber Heard og Johnny Depp begge to er skuespillere – og ikke bare den dårlige slags… Alt, hvad vi har set i den her sag, har været skuespil, ingen tvivl om det. Johnny Depp har ikke værdiget ekskonen et blik på noget tidspunkt – den slags kræver professionel disciplin. Samtidig har Heards vidneforklaringer til tider virket så skuespillende, at de fremstod som, ja, skuespil.

Det var Johnny Depps idé, at sagen skulle live-streames ud til hele verden. Forståeligt nok, i og med at hans gode ry jo blev molesteret, efter at Heards voldsanklager ramte pressen og internettet. Hvis alle skulle se, at hans ry blev krænket, skulle alle også se, at han blev renset. Men det har også skabt en arena for, at han har kunnet charmere sig ind hos alle med velovervejede replikker og underspillet humor. Alt ved det her har været timet og tilrettelagt fra hans side. Det kan man jo ikke fortænke ham i, for det virkede.

Men de utallige lydoptagelser af Depp og Heards skænderier tjener som tydelige beviser på, at der er en anden side af Johnny Depp (og en langt mere snøvlende og ynkelig side), end den vi har set i retssalen.

5. Vær sindig, ikke følsom

Tiden er propfyldt med paroler om at nedbryde tabuer, om at man skal turde være sig selv og turde vise sine følsomme sider, men når det kommer til stykket, er folket slet ikke så fremme i skoene. Johnny Depp er blevet hædret for sin sindighed i retssalen, mens Amber Heard kun er blevet mobbet grovere for hver gang, hun brød sammen i gråd.

Det er interessant, at mange i vores kultur stadig favoriserer det kontrollerede menneske og foragter det følsomme menneske. Desværre for opgøret med kønsstereotyperne var det så ovenikøbet atter manden, der udviste styrke, mens kvinden udviste svaghed. Der er lang vej igen for patriarkatets opløsning, hvis man bruger den her sag som et prisme for at forstå verden.

6. Pas på den store klinge

Efter dommen onsdag er Amber Heard kommet med en officiel udtalelse, hvor hun skriver, at hendes hjerte er knust, men også at hun er “endnu mere skuffet over, hvad denne dom betyder for andre kvinder. Det er en tilbagegang.” For hende har sagen handlet om mere end blot hendes privatliv, det har handlet om et opgør med mænds vold mod kvinder. Dermed har hun været oppe på den store klinge, og det har, uanset hvordan man vender og drejer det, krævet et stort mod.

Men det har også polariseret sagen, og i 2022 er det ikke en fordel. Fronterne i #MeToo- og kønsdebatten er trukket så hårdt op, at man skal overveje det grundigt, før man stiller sig ind i krydsilden.

Omvendt har Johnny Depp holdt sig på sin egen måtte, så at sige, og ikke ytret noget ønske om at kæmpe nogen andre (mænds) sag end sin egen. Det kom ham formentlig til gode.

7. Back in the game

Da nyheden om Johnny Depps påståede hustruvold turnerede verden rundt i 2018, blev han stemplet – ikke bare af tabloidpressen, men også af mange helt almindelige mennesker. Hans ry blev ødelagt, ingen tvivl om det. Samme år udkom Rolling Stone Magazine med en spektakulær artikel med titlen The Trouble with Johnny Depp, der baserede sig på et flere dage langt ophold i Depps engelske mansion, og som tegnede et uflatterende billede af en mand på nippet til vanvid. Hans forbrug af vin og marihuana var eksorbitant, og hans ellers så gudelige udseende var blevet anæmisk, grænsende til det sygelige. Sidenhen blev han smidt på porten af Disney og Warner Bros og gik glip af roller i ‘Fantastic Beasts’ og ‘Pirates of the Caribbean’.

Da TMZ offenliggjorde en video af Depp, hvor han smækkede med køkkenlåger, stangstiv midt på morgenen, skrabede han bunden.

Men nu er manden uomtvisteligt back in the game. Opbakningen til ham har været massiv, og det er svært at forestille sig, at der ikke sidder nogle filmproducenter derude og genovervejer, om han skal medvirke i en film igen. I det mindste for pengenes skyld.

Det er tankevækkende, hvordan folkestemningen kan vende så radikalt for øjnene af os. At tendenser og bevægelser i vores kultur spiller en så stor rolle, når vi indtager vores etiske ståsted, og at domsfældninger finder sted på baggrund af små ting, vi ser på nettet. Guderne skal vide, at det – her efter den seks uger lange og ekstremt detaljerige mudderkastning i Fairfax, Virginia – var mere kompliceret end som så.

Og selvom Johnny Depp på papiret har vundet den her sag, hører hele miseren til i den særkategori, hvor ingen rigtig vinder, og alle taber. Har man fulgt bare en anelse med i sagen, har man nok også siddet med en vag fornemmelse af at have set for meget – en nagende blufærdighed på de to partes vegne, som bunder i, at deres privatliv ganske egenhændigt er blevet krænket.

8. De var frygtelige for hinanden

Stormfulde forelskelser bliver sjældent til gode ægteskaber. Vi husker det gamle bonmot: Don’t mistake lust for love.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics