Willis-familien annoncerede i marts 2022, at Bruce Willis ville trække sig tilbage fra sin skuespilkarriere på grund af helbredsproblemer.
De fortalte dengang, at han havde udviklet en lidelse, der hedder afasi, som medfører tale- og skrivevanskeligheder.
Året efter fortalte familien så, at Bruce Willis var blevet diagnosticeret med frontotemporal demens (FTD). En sygdom, der primært påvirker patientens kommunikation og adfærd i modsætning til hukommelse, som andre former for demens gør.
I et nyt interview fortæller Bruce Willis’ kone, Emma Heming Willis, nu om de første advarselstegn på demens, som hendes mand viste. Nemlig stammen, skriver mediet healthline.
Eksperter siger, at frontotemporal demens (FTD) i sig selv ikke forårsager stammen. Dog kan sproglige problemer sammen med sygdommen forværre en eksisterende stammen.
Ifølge Emma Heming Willis blev hendes mands stammen først afvist som tegn på demenssygdommen, fordi han som barn også stammede, men som voksen lærte “at skjule” det.
Da han pludselig som voksen begyndte at opleve vanskeligheder med sproget, troede man, at det alene var en del af hans stammen.
Tidlige tegn
Ifølge Stephanie Jeret, der er talepædagog, forbinder man oftest ikke stammen med FTD. Sygdommen påvirker primært folks evne til at forstå og anvende sprog, forklarer hun til healthline.
“Han kan have udviklet strategier til at håndtere det, men med begyndelsen af FTD kunne han have oplevet en forværring af sine sproglige færdigheder, hvilket førte til synlig stammen som et symptom på denne tilbagegang fremfor et direkte symptom på FTD,” siger hun.
Ændringer i personlighed og adfærd, sprog eller motoriske funktioner ses ofte tidligt i udviklingen af FTD, siger Ph.d. og neuropsykolog Jason Krellman.
Han forklarer derudover, at det kan være vanskeligt at afgøre, om det, man oplever ved en patient, er symptomer på FTD eller en naturlig del af eksempelvis aldring, stress, psykologiske problemer – eller en anden medicinsk tilstand, som i Willis’ tilfælde.
Er man selv bekymret for sit eller en pårørendes helbred, bør man opsøge sin læge, lyder opfordringen også.
LÆS OGSÅ