Format Café
Inde i Designmuseets historiske bygninger finder du fastelavnsboller, der er mindst ligeså æstetiske. De skulpturelle fastelavnsboller er faktisk så pæne, at man næsten ikke nænner at stikke en gaffel i dem. Det er dessertkokken Megyesi Boglárka, der står bag de to florlette kunstværker. Tidligere har hun stået i køkkenet på både Svinkløv Badehotel og Kong Hans Kælder. Og hvem har ikke lyst til at smage fastelavn gone Michelin?
Bredgade 68, 1260 København K
Andersen Bakery
Andersen Bakery har drysset italienske vibes udover den kolde vintertid med deres spritnye pistacie-fastelavnsbolle. Sammen med mandarin og lige dele pistacieknas og pistaciecreme er den lille briochebolle klar til at sende dig i eftermiddagskage-himlen. Det er ikke nyt for Andersen-bageriet at kigge ud over landegrænserne efter smagsinspiration. Den japanske bager Shunsuke Takaki kom til Danmark i 1959, hvor han forelskede sig i de danske wienerbrødstraditioner. Dem tog han med sig tilbage til Japan, hvor han åbnede et ‘Andersen-bageri’ i 1962 (som i øvrigt er et af Japans største bagerier den dag i dag). Sidenhen åbnede der også Andersen-bagerier i København, og fælles for dem er, at de spiffer den danske bagetradition op med et japansk tvist.
Thorshavnsgade 26, 2300 København S, og flere andre steder i byen
Mad og Kaffe
En friteret croissant med solbærskum. Det er Mad og Kaffes bud på årets fastelavnsbolle. Og holy mother, hvor ser det lækkert ud, når de små croissant-basser ligger der og drizzler i ønskebrønden (se videoen herunder). Det er lige før, at man kan se på billedet, hvor sprød den er.
Sønder Boulevard 68, 1720 København V, og flere andre steder i byen
Alice CPH
Alice CPH kører en blanding af det trygge og velkendte og det nye og hippe, når det kommer til deres fastelavnsboller i år. Bageriet, der ligger et stenkast fra Christiania, disker op med en gammeldags fastelavnsbolle med mandelremonce og vaniljecreme, der taler til barndommen og en ‘kringle’-fastelavnsbolle, der med sin sveskekompot, rom-creme og sprøde krokant er den nye dreng i klassen.
Markmandsgade 1, 2300 København S
Bageriet Benji
Fusionen mellem kringle og fastelavnsbolle er åbenbart the thing i år. I hvert fald disker Bageriet Benji også op med en Kringle Fastelavnsbolle. Deres udgave er lavet af en croissant-dej, som er fyldt med en kompot af blommer og svesker ledsaget af en – ifølge dem selv – helt perfekt mængde flødeskum, der er tilsat et lille skvæt rom. Det er selveste Rasmus Sjødahl, der tidligere har været ansvarlig for surdejsbrødet på Noma, der står bag fastelavnsbollerne og Nørrebro-bageriet.
Fælledvej 23, 2200 København N
Juno the bakery
Der skal også være plads til en gammel klassiker, og det må Semla’en fra Juno the bakery efterhånden siges at være. Den er i hvert fald populær, og igen i år fylder bageriet montren med den svenske pendant til fastelavnsbollen. Deres kardemomme-briochebolle er toppet med et mesterligt tårn af marcipan, mandler, vaniljesirup og flødeskum. Der er vist ikke andet at sige end velbekomme.
Århusgade 48, 2100 København Ø
Københavns bageri
Københavns Bageri er også hoppet med på kringle-vognen, og det er sådan set ikke så mærkeligt. For bageriet, der har til huse i hjertet af Carlsbergbyen, er nemlig ‘barn’ af de to førnævnte bagerier Alice og Benji, som også har den nye kringle-fætter på menuen. Nå, men i Carlsbergbyen kan du selvfølgelig også få kringlen, men du kan også sætte tænderne i den gammeldags udgave af fastelavnsbollen med det tvist, at den er dyppet i den reneste smeltede chokolade. Det er altså næste niveau.
Flaskehalsen 22, 1779 København V
Hart bageri
Hart Bageri tager også chokoladen på toppen af deres gammeldags fastelavnsboller seriøst. Meget seriøst. Bollerne er nemlig dyppet i 70% chokolade fra det danskejede Xoco Gourmet, der siden 2007 har dyrket chokolade i Mellemamerika. Deres nye frække bud på fastelavnskortet er en croissant-baseret bolle fyldt med vanilje-mascarpone, passionsfrugt og olivenolie-curd. Hvis du er en fast kunde i bageriet, så fortvivl ej over alt det nye. Hart Bageri serverer også i år deres selvudnævnte fastelavnsbolle-klassiker med solbærsyltetøj, mascarponecreme, flødeskum og solbærdrys på toppen.
Gammel Kongevej 109, 1850 Frederiksberg C og flere andre steder i byen