Foto: Jesper Sunesen

Venstre kæmper for at få Rosa til at stille op til kommunalvalget: “Jeg har sagt nej alle tre gange”

Bagedystdeltager Rosa Kildahl er flere gange blevet opfordret af lokale politikere til at stille op til kommunalvalget. Vi kigger på tendensen med kendte mennesker i politik.

Tirsdag 28. september var der deadline for indlevering af kandidatlisterne til kommunalvalget i november.

Heller ikke denne gang var navnet Rosa Kildahl på listen over Venstres kandidater i Skive, men det kunne det potentielt godt have været.

Bag navnet gemmer sig den tidligere bagedystdeltager og mediedarling bedre kendt som ‘Rosa fra Den store bagedyst’, og hende har partiet ifølge P1 forsøgt at rekruttere flere gange – senest i forbindelse med det forestående kommunalvalg.

Det er der måske en helt bestemt årsag til. Rosa Kildahl har flere gange bevist, at hun er i stand til et vinde danskernes hjerter – om hun så tempererer chokolade i et bagetelt eller svinger hofterne i en cha cha cha i ‘Vild med dans’. Så mon ikke hun også kunne trække et par stemmer i et kommunalvalg?

Det vurderer Rosa Kildahl i hvert fald selv:

“Jeg tror, de spørger mig, fordi jeg er sådan en, der involverer mig i det samfund, jeg er i, og har en mening om mange ting. Jeg tror, at jeg kunne være en slags yderkandidat, der kunne tiltrække nogle, der måske ligger lige på grænsen,” siger hun.

Tre gange nej

Det er ikke første gang, at Rosa Kildahl er blevet spurgt, om hun vil engagere sig politisk. Faktisk har lokale politikere fra Venstre tre gange kontaktet hende med det samme spørgsmål, men hver gang har hun sagt nej.

“Jeg har sagt nej alle tre gange, fordi jeg er ikke interesseret i at gå ind i politik på de vilkår, der er. Det der med at man hele tiden skal indgå kompromiser, og at man får mere ris end ros. Jeg er nok sådan en, der helst vil bestemme selv,” siger Rosa Kildahl.

Selvom hun takkede nej til Venstres tilbud, er der talrige eksempler på andre kendte mennesker, der er gået ind i lokalpolitik.

Til kommunalvalget i 2017 talte listen blandt andet entertainer og operasanger Amin Jensen, cykelrytter Brian Holm, tidligere håndboldspiller Katrine Fruelund, tv-vært Ole Stephensen og tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek, der nu er borgmester i Viborg for Venstre.

Går vi længere tilbage i historien, sad den tidligere skuespiller Helle Virkner i kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet på Frederiksberg fra 1974-82, mens komiker Jakob Haugaard nåede hele vejen til Folketinget med valgløfter om medvind på cykelstierne og Nutella i feltrationerne.

Politisk agenda

Roger Buch, der forsker i partier ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, tror dog ikke, at vi er vidne til en ny, stor kendis-tendens.

“Når man kigger på valgundersøgelserne, viser de, at kendte mennesker faktisk er noget af det, partierne leder efter. Men man skal holde fast i, at ‘kendte’ i en kommunalpolitisk sammenhæng kan være mange ting. Det kan både være træneren for det lokale lilleputhold eller ejeren af en populær tøjforretning,” siger Roger Buch.

Han ser ikke noget demokratisk problem i, at mere eller mindre kendte mennesker stiller op for partier, så længe de har en politisk agenda:

“At være kendt er ikke en garanti for noget. Hvis man går ind og kigger på, hvorfor folk stemmer personligt, stemmer de overvejende ud fra, at de synes, vedkommende er dygtig og har de rigtige holdninger. Vælgerne er meget mere fornuftige, end vi går og tror,” siger han.

Hvorvidt Venstre hiver fat i Rosa Kildahl til næste kommunalvalg om fire år, må tiden vise.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics