Tv-klummen: Genudsendelsen af ‘Min egen kurs’ er det bedste royale interview, jeg nogensinde har set

Den tidligere Prins Nikolai, nu Greve af Montpezat, sejler med Emil Midé Erichsen mod Flakfortet. De overnatter på båden, dykker, drikker dåsebajere og laver kylling med sprødt skind. Resultatet er indsigtsfulde samtaler og fremragende tv.

Enten er Hans Excellence Nikolai, greve af Monpezat, det bedst medietrænede menneske i hele verden, eller også er han bare oprigtigt en virkelig fed fyr. Jo længere jeg kom ind i TV 2-programmet ‘Min egen kurs’, jo mere overbevist blev jeg om, at det var det sidste, der var tilfældet. 

Det var den klassiske aften-zapper, der fik mig forbi programmet. Jeg var blevet færdig med at streame en serie og måtte ty til flow-tv. Indrømmet, min første tanke, da jeg så den tidligere prins på skærmen, var: “Gab, en forkælet, rig unge. Hvad kan han bidrage med?” Jeg regnede ikke med at blive hængende så længe. 

Sammen med Emil Midé Erichsen er grev Nikolai gået ombord på det af de fleste danskere velkendte skib Havana, som familien Beha har sat kurs mod fjerne kyster med. Programmet er en del af en serie, hvor en række kendte danskere, der mere eller mindre frivilligt er gået i deres families fodspor, gæster skibet. Ligesom Emil Midé Erichsen selv, der sejler som sin far og farfar før ham. 

Nikolai må siges at være en af dem, der mindre frivilligt er gået i sin families fodspor. Han er blevet født ind i Kongefamilien af sin far Prins Joachim og sin mor Grevinde Alexandra. Stien var lagt for ham fra starten af, han skulle være repræsentant for det danske kongehus.

Okay, nu begyndte det faktisk at blive ret interessant. Den naturlige og virkelig gode samtale, der opstår mellem de to på skibet, fangede mig. Han havde masser at bidrage med, den tidligere prins, og han har ikke taget skyggen af nykker med sig ombord (som man ellers eksempelvis har set det med hans far, prins Joachim, der i hvert fald ikke er dus med journalister). 

Foto: Kongehuset/Hannelore Dörner/TV 2

Hans Excellence Nikolai, greve af Monpezat, er simpelthen bare en veltalende og indsigtsfuld ung mand. Irriterende for os andre almindelige dødelige, men tilsyneladende sandt. Han er enormt reflekteret om ansvar og privilegier og består tilmed øl-testen, der i al sin enkelhed går ud på, hvem man kunne forestille sig at have det sjovt med, mens man drak en øl på en bar. 

‘Min egen kurs’ er ikke et nyt program. Faktisk blev det vist første gang i december 2022. Det bliver det imidlertid ikke mindre interessant af, for reprisen er vel netop en af flow tv’s oversete styrker. Det giver os en chance for at se alt det gode, som vi måske ikke fik øje på i første omgang.

Desuden er Emil Midé Erichsen en fremragende interviewer. På en kammeratlig måde formår han at bruge sig selv og sin egen historie lige akkurat nok til at åbne greven op. Hans Excellence Nikolai fortæller om skilsmissen mellem sin mor og far, at han boede hos sin mor og besøgte sin far, ‘når det var muligt’. Ingen deleordning der. Han fortæller også om at ‘miste’ sin far på ny, da han og hans kone Marie valgte at flytte til Paris med deres fælles børn. 

Han fortæller om hyggelige søndagsfrokoster på Amalienborg, og at han har lært at elske både at spise og lave mad af sin farfar med ‘den store personlighed’, nu afdøde Prins Henrik. Da han og Emil Midé Erichsen skal lave aftensmad senere i programmet nede i kahytten, foreslår han da også, at de da lige kan stege de brasede kartofler i fedtet fra kyllingen. 

Foto: Kongehuset/Hannelore Dörner/TV 2

Hans Excellence Nikolai formår at være ærlig uden at kaste nogen sladderagtigt under bussen. På samme måde er han usentimental og klynkefri, da han taler om, at han ikke får apanage, og at han med sine egne ord skal skabe sin egen fremtid (meeeen, selvom man ‘kun’ er greve, har man nok et ok udgangspunkt alligevel). Der er en umiddelbarhed over ham og hans svar, som virker ret sjælden i Kongefamilien. 

Som sejlturen skrider frem, udvikler høflighedsfraserne sig til en ret kammeratlig jargon mellem Hans Excellence Nikolai og Emil Midé Erichsen. Det på overfladen ret umage par finder melodien sammen, og det virker faktisk, som om de begge to oprigtigt hygger sig i hinandens selskab. De fikser alt det, der nu engang skal fikses, når man sejler, de laver brasede kartofler og stegt kylling, griner og drikker dåsebajere. 

Men Emil Midé Erichsen udfordrer også sin gæst. For eksempel ser Hans Excellence Nikolai sin frygt i øjnene, da han skal hejses op i skibsmasten. Han overmandes imidlertid af højdeskrækken, inden han når toppen. Men han spiller ikke smart omkring det, tværtimod viser han sårbarhed, ydmyghed og lyst til at lære. Og det er bare virkelig fedt at se på. I programmet ser vi ham også tage sit livs første dyk sammen med Emil Midé Erichsen, og man fornemmer adrenalin og nervøsitet gennem skærmen. 

Udsendelsen er optaget, inden Hans Excellence Nikolai blev frataget sin prinsetitel af sin farmor, Dronning Margrethe ll. Hvem ved, måske har tabet af prinsetitlen været en gave i forklædning. Med færre privilegier følger også mindre ansvar. Emil Midé spørger mod slutningen, om der har været meget stramme rammer for, hvad han måtte have lov til at foretage sig. Til det svarer Nikolai: “Min mor har altid sagt til mig, at jeg måtte gøre, hvad jeg havde lyst til, så længe jeg kunne stå hundrede procent inde for det.”  

‘Min egen kurs’ bliver i øjeblikket genudsendt på TV 2 og kan ses på TV 2 Play.

LÆS OGSÅ

Footer graphics