Simone Biles ved OL i 2021 Foto: Shutterstock

Stjerneatleter sætter psykisk sygdom på dagsorden, men gør det en forskel? Ja, mener tidligere FCK-spiller

Verdensstjerner som Naomi Osaka og Simone Biles har sat mental sundhed på dagsorden. Nu handler det om for resten af verden at gribe bolden og gøre en forskel, mener ekspert Morten Bertolt.

Angst, depression, psykisk pres og frygten for at fejle.

Det mentale pres, sportsudøvere lever under, er én gang for alle kommet på dagsorden under dette års OL.

For få par dage siden trak den amerikanske topatlet Simone Biles sig fra De Olympiske Lege i Tokyo. Ikke på grund af en skade eller fordi hun var blevet diskvalificeret, men for at passe på sig selv og tage hånd om sit mentale helbred. Nyheden skabte overskrifter verden over og var på alles læber, men diskussionen om professionelles psykiske velbefindende startede allerede i juni, da den japanske tennisstjerne Naomi Osaka uden varsel trak sig fra Grand Slam-turneringen og fortalte, at hun længe har kæmpe med depression og angst.

Begge har mærket at have hele verdens øjne rettet sig mod dem og oplevet, hvad presset kan gøre ved én. Og endelig får vi et sprog for den sårbarhed og de mentale udfordringer atleter er underlagt, mener den tidligere professionelle fodboldspiller og nuværende mentalcoach Morten Bertolt.

Ifølge ham er Simone Biles og Naomi Osakas historier med til at bryde den usunde forestilling, der er om sportsudøvere som overnaturlige og mentalt uskadelige.

”Sportsudøvere er længe blevet opfattet som super humans, der kan klare en hver form for pres eller fysisk udfordring, men sådan forholder det sig naturligvis ikke,” siger Morten Bertolt til Heartbeats.

Derfor er det også et skridt i den helt rigtige retning, at der endelig er nogen inden for sportsverden, som tør stå frem og vise deres sårbarhed og fortælle, at alt ikke er medaljer og podiepladser.

”Jeg har den dybeste respekt for Simone Biles, Naomi Osaka og alle andre, der er stået frem for verden og har sat ord på deres mentale sårbarhed. At så store stjerner siger fra – og viser at de er pressede – er en stor sejr i opgøret med den herskende macho-kultur, der er inden for sportskulturen. De gør ikke kun noget godt for dem selv, men også for resten af verden,” siger Morten Bertolt. 

Mental styrke og helbred har nemlig lige så stor betydning for sportspræstationerne som den fysiske styrke, mener han:

”Inden for sportsverdenen har man længe haft en opfattelse af, at de gode præstationer udelukkende kræver fysisk træning, men vi begynder langsomt at finde ud af, at mental træning er lige så vigtig. For håndteringen af pres, stress, adrenalin og høje forventninger er en kognitiv og psykisk proces. Des mere, vi træner vores mentale helbred, des større sandsynlighed er der for, at vi kan håndtere pressede situationer – også de fysiske.”

Sportsudøvere er ikke maskiner

Morten Bertolt levede i mange år af at spille fodbold og ved, hvad det forventes af en for at kunne præstere på højeste niveau. I dag sker det ikke sjældent, at han får henvendelser fra forældre, der vil sikre sig, at deres børn har det godt – også mentalt.

”Det begynder at være mere og mere legitimt inden for sportsverdenen, at der også skal bruges mental træning. Jeg får henvendelser fra forældre med børn ned til 10-års alderen, der gerne vil sikre, at børnene sideløbende med deres fysiske træning også får nogle psykiske redskaber til at klare pressede situationer,” siger han.

Nervøsitet, adrenalin og pres er umuligt at undgå i sportsverden, men med de rigtige værktøjer kan man lære at bruge det til sin fordel.

”Hvis man rigtig gerne vil lykkes med noget, vil der også være en frygt for, at man fejler. Men i takt med at flere og flere sportsfolk tilkendegiver det mentale pres, de er underlagt, kan vi – forhåbentligt – i fremtiden klæde sportsudøverene bedre på”.

Morten Bertolt

Født i 1984

Tidligere professionel fodboldspiller for FC Helsingør, FC København, SønderjyskE, Lyngby Boldklub og FC Vestsjælland.

Har taget kurser i psykologi og sportspsykologi samt en master i coaching.

Driver virksomheden ‘Mental Performance’, hvor han er fuldtids sportscoach og mentaltræner for sportsfolk.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics