Afshin Firouzi i rollen som Assad i den nye Afdeling Q-film, 'De grænseløse'. Foto: Nordisk Film Production

‘Status’ med skuespiller Afshin Firouzi: “Det bedste måltid i København får man hjemme hos min mama”

Hvad ser, læser, spiser, lytter og gør du for tiden for at give hverdagene værdi? Og hvad gør du for lidt? Det spørger Heartbeats nogle af tidens mest interessante folk om i ‘Status’. Her svarer den biografaktuelle skuespiller, Afshin Firouzi, på alt.

Hvad er det allerførste, du læser, når du vågner om morgenen? 

Det er beskeder og mails på min telefon. Det er typisk fra arbejdet, og de produktioner jeg er på. Jeg kan godt lide at være on the spot og være hurtig til at svare tilbage. Det er både godt og dårligt at tage arbejdet som det første, men jeg bliver nødt til at få aktiveret min hjerne for at komme i gang med dagen. Ellers kommer jeg til at rende lidt halvsmadret rundt hele dagen, haha. Jeg er meget fysisk og har altid brugt mig selv meget i mit arbejde. Jeg startede med at tage min storebrors avisrute, da jeg var 11, fordi jeg var for lille til at få et arbejde andre steder. Men jeg var altid i gang. Senere blev jeg piccolo i hotelbranchen, restaurantchef, var i militæret i flere år og lavede pædagogisk arbejde på et opholdssted i 20 år. 

Hvad er din favoritavis? 

Jeg har ikke nogen favoritavis på dén måde. Jeg læser som regel nyhederne online. Man kan få sig en god griner på Ekstra Bladet eller BT og så hoppe videre til Politiken og læse et længere format om en stor personlighed, eller hvad det kunne være. Men det sidste lange stykke tid har jeg følt, at jeg ikke har haft tid til at sidde og fordybe mig, fordi jeg har været opslugt af at læse manuskripter. 

Foto: Henrik Adamsen

Hvad gør du for at finde ro?

Det er faktisk mit helt store projekt i 2024. At finde balance og lære at balancere min egen energi. Når jeg er i en samtale, er jeg helt ufiltreret, jeg går ind i det 100 procent. Hvis jeg spørger, hvordan du har det, så mener jeg det, men lige pludselig er jeg helt drænet. Det sker mest, når jeg er i et stort crowd, og så er jeg nødt til lige at søge væk. Det kan være midt i en samtale, hvor jeg siger: “Undskyld, jeg er nødt til lige at tage en pause.” Folk tager det altid pænt. For lidt tid siden skulle jeg uddele Publikumsprisen ved Robertprisen, og der skulle vi sidde ved et langbord med borddamer og bordherrer i meget lang tid. Der tager min energi, fordi jeg overtænker, observerer og mega opmærksom på andre mennesker. Det er både en curse og en blessing. Det kommer sig nok af mit pædagogiske arbejde og nogle ting fra barndommen. Jeg kan godt lide at være i larmen og at være sammen med mennesker, men jeg skal lige ud og lade op. Så går jeg lige en tur ude på gangene eller ryger en smøg for mig selv. 

Hvad er din største last?

Hmm… at jeg giver for meget af mig selv til for mange. 

Hvad spiser du rigtig tit?

Altså, jeg prøver at lade være med at gøre det samme hele tiden sådan generelt. Lige i dag drikker jeg kaffe, fordi jeg er lidt træt, men som regel drikker jeg næsten altid te. 

Hvad har du lige hørt på Spotify?

Jeg lyttede til ‘Misty Mountains’ fra Hobitten. Jeg har en lille dreng, og han falder i søvn til det, haha.

Afshin Firouzi

Hvad for en film vender du altid tilbage til?

Interstellar. Den har noget med far/søn-forhold, som berører mig ret meget, og så er musikken deri fantastisk. Jeg lytter meget til filmmusik. Det er som regel tomt for ord, og så kan jeg selv gå og fylde scener på inde i mit hoved, opbygge verdener. Jeg bruger også den slags musik som baggrund, hvis jeg skal skrive.

Hvad gør dit liv lettere?

Min kæreste. Hun gør helt klart mit liv lettere.

Hvem inspirerer dig inden for dit eget felt? 

Der er mange. Men helt generelt så er det folk, der ikke brokker sig, og som ikke kun er i faget for pengenes skyld. De inspirerer mig. Jeg har respekt for dem, der knokler. 

Hvor får man det bedste måltid i København ifølge dig? 

Hjemme hos min mama, haha. Det kan du ikke få ude i byen. Hun laver den her gryderet, som stammer fra hendes fødeby i det sydlige Iran, med masser af urter, grøntsager, lækker ris og rejer. Den er lidt spicy, og det er iransk mad ellers ikke, men hun kan godt finde på at putte en lille chili i.  

Har du et yndlingssted i byen? 

Jeg har ikke et decideret yndlingssted, men jeg elsker at gå rundt. Især om aftenen og om natten, så går jeg rundt som Batman og observerer og ligner en seriemorder, haha. Jeg bor på Østerbro, og jeg har sådan en tur til Nordhavn, som jeg altid går. Jeg elsker vandet og har dykket rigtig meget rundt omkring i verden. Det er det eneste sted, hvor jeg finder komplet ro, når jeg er i den der vægtløse tilstand. Alt er stille, og jeg er tvunget til at være i mig selv. 

Foto: Henrik Adamsen

Er der noget, du ville ønske, du gjorde mere? 

Passede på mig selv og mit indre. Jeg havde en lang periode i mit liv, hvor jeg mediterede, og det vil jeg rigtig gerne tilbage til. Og jeg vil også gerne have bearbejdet nogle af de traumer, jeg har med mig. Der var engang en psykiater, der sagde til mig, at han mente, jeg havde PTSD og muligvis andre diagnoser grundet mine oplevelser som barn og ung. Jeg har bare lært at leve med det. Jeg har oplevet nogle ting, og jeg har haft smerte i mit liv. Det er det, vi er mange, der har. Men jeg har fået et godt liv. Og jeg bruger sorgen og smerten i mit kreative arbejde.

Hvad er dit motto?

Du skal behandle andre, som du selv vil behandles. 

Hvem ville du ikke kunne modstå at tage en selfie med? 

Skuespilleren Benicio Del Toro. Alt ved hans karakter, hans personlighed og hans karisma. Ham ville jeg sgu tage en selfie med. Hver gang han leverer en præstation, er han bare cool, calm and collected

Hvad vil du ønske flere kendte til?

Pli. At være cool overfor hinanden. 

LÆS OGSÅ:

Find mere om
Footer graphics