Ungestyret

‘Ungestyret’: Når vi snakker klima, er det de unge, der gør vores demokrati skarpt

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

‘Ungestyret’: Når vi snakker klima, er det de unge, der gør vores demokrati skarpt

Eller vælg, hvor du vil lytte

I denne uge har ‘Ungestyret’ besøg af repræsentanter fra Den Grønne Studenterbevægelse’ og medforfatter til bogen ‘Tæm Eliten’, Andreas Mulvad. Snakken handler om klima, co2-udladning og borgerstyre.

Samfund En del af serien:

Ungestyret

Unge har stor viden om sine egne demokratiske rettigheder men meget lav politisk selvværd der medfører, at unge ikke tror deres holdninger og meninger har nogen betydning. Dette vil ‘Ungestyret’ lave om på, ved at give dem en stemme en denne podcastserie.

I dette afsnit af ‘Ungestyret’ har Mathias Findalen og Silas Harrebye inviteret forsker Andreas Mulvad, forfatter til bogen ‘Tæm Eliten’, og Christian Fromberg fra ‘Den Grønne Studenterbevægelse’ i studiet. 

Andreas Mulvad går ind for, at der sammen med de 179 folkevalgte politikere skal sidde et borgerting af 350 borgere, som er valgt ud fra et lodtræknings-principt. Men hvordan ville dette fungere i praksis? Hvordan bliver man udvalgt, og vigtigst af alt hvad ville det gøre ved de demokratiske beslutninger?

I Irland er et borgerting anvendt på prøvebasis, og Odense Kommunes borgmester er ligeledes åben for at lade flere unge og ældres stemmer blive hørt, når velfærdsgoderne skal fordeles. 

Christian Formberg repræsenterer ‘Den Grønne Studenterbevægelse’ som blev stiftet i løbet af den rekordvarme sommer i 2018. Christian Formberg fortæller om, hvordan organisationen blev inspireret af Andreas Mulvads bog ‘Tæm Eliten’, og hvorfor Den Grønne Studenterbevægelse har sat sig for at få stiftet klimaborgerting i løbet af 2020. I følge de to gæster er det kun et spørgsmål om tid, før vi i Danmark har et klimaborgerting, som i Irland.

Lyt med og hør om hvorfor det er så vigtigt, at borgernes stemmer bliver hørt i klimadebatten, nu mere end nogensinde.

Trackliste:

  • Sing for the Climate – Do It Now!Find mere om
Footer graphics