‘Rockhistorier’ om Sort Sol: En enestående balance mellem turbulens og værdighed

Eller vælg, hvor du vil lytte
Photo: Klaus Lynggaard, Henrik Quietsch

‘Rockhistorier’ om Sort Sol: En enestående balance mellem turbulens og værdighed

Eller vælg, hvor du vil lytte

Rockhistorier hylder denne gang ikke bare et – men to – af de bedste danske bands nogensinde nemlig Sods og Sort Sol. Første gang værterne stødte på orkestret var på tærsklen til et kuldslået årti i det forrige årtusinde, hvor de spillede et kort kantet sæt, der gjorde mindst lige så stort et indtryk som aftenens hovednavn, Iggy Pop.

Kultur En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Siden har vi fulgt dem i tykt og tyndt – og tro os, det har ikke altid været nemt og satte ofte vores tålmodighed på en hård prøve. I de tidlige år kunne man snildt vente både to, tre eller fire timer efter det annoncerede koncerttidspunkt, før de indfandt sig på scenen. Men de var (næsten) altid ventetiden værd. De har som ingen andre herhjemme været bevidste om, at rock også er et spørgsmål om stil og attitude. Undervejs i den lange karriere har de leveret hovedværker inden for både punken, postpunken, garagerocken og sammenbrudspoppen samt vist, hvordan man bliver en del af mainstreamkulturen uden at miste bid, vid, vildskab og uforudsigelighed.

De har aldrig spillet det sikre kort, og stridigheder både ind- og udadtil har været en væsentlig årsag til, at deres umiskendelige internationale format aldrig er blevet forløst kommercielt. Til gengæld har brydningerne sat sig markante, positive spor i musikken, der altid har været præget af en ærefrygtindgydende kompromisløshed og en stålsat vilje til konstant at eksperimentere med sit udtryk. Og få – om nogen andre – bands herhjemme har haft et liv, der har været præget af en så enestående balance mellem turbulens og værdighed. Det er også svært at komme i tanke om andre orkestre, der 39 år inde i karrieren leverer et gnistrende mesterstykke som ”Stor langsom stjerne”.

Ganske godt skuldret af et band, hvis debutalbum bl.a. fik følgende skudsmål af datidens toneangivende kritiker, Torben Bille: “De er at ligne med kejserens nye klæder, holdt kunstigt oppe af mediemennesker, der enten er bange for at blive kørt bag om dansen eller har glemt at stave til energi.”

Er bogen så lukket nu? Vi ved det ikke. Det gør de vist heller ikke selv. Men uanset hvad, så er de værd at rejse en støtte for. Så det gør vi her.

Trackliste:
Sods: Copenhagen (1979)
Sods: Marble Station (1980)
Sods: Misguided (1980)
Sort Sol: White Shirt (1983)
Sort Sol: Ruby, Don’t Take Your Love to Town (1985)
Sort Sol: A Knife for The Ladies (1987)
Sort Sol: Abyss Revisited (1987)
Sort Sol: Indian Summer (1989)
Sort Sol: Siggimund Blue (1991)
Sort Sol: Daughter of Sad (1991)
Sort Sol: Når solen stikker af (1991)
Sort Sol: Dog Star Man (1993)
Sort Sol: Shaheeba Bay (1993)
Sort Sol: Kiss the Streets (1996)
Sort Sol: Sol 66 (1996)
Sort Sol: Rhinestone (2001)
Sort Sol: Like a Trance Like (2017)

Støt ‘Rockhistorier‘:

Vi kan ligeså godt sige det, som det er: Vi har brug for dig!

Nu har vi lavet over 100 afsnit om de største kunstnere og de bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode. Det er den eneste måde, vi kan fortsætte på.

Støtter du os, kommer du med i vores Rockhistorier Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med os.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte Rockhistorier.

Footer graphics