‘Rockhistorier’ om Lana Del Rey: ”Hun er en gangster-udgave af Nancy Sinatra”

CANNES, FRANCE - MAY 16: Lana Del Rey attends the opening ceremony premiere during the 65th Cannes Film Festival on May 16, 2012 in Cannes, France

‘Rockhistorier’ om Lana Del Rey: ”Hun er en gangster-udgave af Nancy Sinatra”

‘Rockhistorier’ kigger nærmere på den albumaktuelle Elizabeth Woolridge Grant, meget bedre kendt under navnet Lana Del Rey.

Kultur En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Hun er dronningen af amerciana og har skabt et helt mytologisk musikunivers omkring sig. I ugens afsnit af ‘Rockhistorier’ giver Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch deres bud på de bedste hits fra Lana Del Rey.

Lana Del Rey er i dag aktuel med et helt nyt album med den typiske Lana Del Ray-titel ‘Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Boulevard’. Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch har i optagende stund ikke selv hørt pladen, men de har selvfølgelig hørt de tre singler, som er kommet, og ifølge dem lyder det ganske lovende.

Lana Del Rey er kendt for sin specielle lyd og er af visse kritikere ofte blevet kritiseret for, at hendes sange kan tendere til at lyde meget identiske.  

”Det gør de også umiddelbart, men når man så dykker ned i det, sker der faktisk ret meget i hendes musik bag overfladen,” mener Henrik Queitsch.

Lana Del Rey fik sit gennembrud med singlen ‘Video Games’. Den udkom som single i 2011 og var inkluderet på den EP, der bare hedder ‘Lana Del Rey’ og igen senere på hendes debutalbum ’Born To Die’.

Nummeret nåede andenpladsen på hitlisterne i USA og førstepladsen i England. Sangen er skrevet af Lana Del Rey med samarbejdspartneren Justin Parker og produceret af Robopop (producer og sangskriver). Han skulle efter sigende have produceret nummeret på en enkelt aften, og som historien lyder, fik han en demo af Lana Del Rey med hendes vokal og pianospor, og så lavede han resten fra kl. 20.00 til kl. 2.00.

”Det sjove er, at pladen, hun udsender i 2010, kender ikke særlig mange til. Pladen blev trukket tilbage og er svær at finde, medmindre man ved, hvor man skal lede, og her har hun faktisk skrevet alle sangene selv. Det er den plade, der bare hedder ’Lana Del Rey A.K.A. Lizzy Grant’. Hendes venner kalder hende jo Lizzy,” siger Klaus Lynggaard

Navnet Lana Del Rey er formentligt et sammendrag af Hollywood skuespillerinden Lana Turner, som var en af de helt store Hollywood-stjerner i 40’erne og 50’erne, og bilen Ford Del Rey fra 80’erne. Hendes musik er på mange måder blevet indbegrebet af vestkysten, selvom hun rent faktisk er født og opvokset på østkysten i staten New York.

”Hun har sin helt egen lyd og er svær stilistisk at putte i en kasse, fordi der både er noget ’dreampop’, ’trap’, ’electronica’ og 70’er vestkyst. Hun har nærmest etableret sin egen genre,” siger Henrik Queitsch

Lana Del Rey har tidligere beskrevet sig som en gangster-udgave af Nancy Sinatra og brugt blandt andet Britney Spears, Elvis Presley Antony and the Johnsons som inspirationskilder til sit musikalske univers, som også trækker på rockmytologien.

”Hendes singler er sjældent succesfulde, men hendes album stryger lige ind på førstepladsen. Så hun er jo noget så gammeldags som en albumkunstner,” siger Klaus Lynggaard

På playlisten kan du i ugens afsnit blandt andet finde numrene ‘Mariners Apartment Complex’, ‘The Greatest’ og ‘Norman Fucking Rockwell’ – alle fra pladen af samme navn, som Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch mener er er hendes foreløbige mesterværk.

Støt Rockhistorier

De bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode.

Støtter du os, kommer du med i Rockhistoriers Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte ‘Rockhistorier’.

Playlisten:

”Video Games” (2011)

”National Anthem” (2012)

”Ride” (2012)

“Young and Beautiful” (2013, inkluderet på The Great Gatsby: Music from Baz Luhrmanns Film)

West Coast” (2014)

”Brooklyn Baby” (2014)

“High by the Beach” (2015)

”Love” (2017)

“Mariners Apartment Complex” (2018)

“Norman Fucking Rockwell” (2019)

”The Greatest” (2019)

“Hope Is a Dangerous Thing for a Woman Like Me to Have – But I Have It” (2019)

“White Dress” (2021)

”Dealer” (2021)

Father John Misty & Lana Del Rey: “Buddy’s Rendezvous” (2022)

“A&W” (2023)

Footer graphics