Gamle tracks på nye plader: De bedste genudgivelser, mixtapes og b-sider fra 2021

Foto: Lasse Lagoni/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Gamle tracks på nye plader: De bedste genudgivelser, mixtapes og b-sider fra 2021

Der bliver udgivet mange store bokssæt fra de største kunstnere, men hvem har gemt guld, og hvad er blot spild af tid? I det nye afsnit af ’Rockhistorier’ sorterer Klaus Lynggard og Henrik Queitsch for dig.

Kultur En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Hvis du (også) er lidt af en samler, så har musikindustrien fundet en måde at tjene penge på dig. Hvert år bliver der nemlig udgivet genudgivelser og b-sider fra kendte kunstneres bagkatalog. Plader, som man simpelthen er nødt til at eje, hvis man er fan.

Et eksempel fra 2021 er Beach Boys-bokssættet ’Feel Flows: The Sunflower & Surf’s Up, 1969-1971’. De to ikoniske albums er begge med i bokssættet i remastererede versioner, og hvis man køber den store version af boxsættet, så får man 108 ekstra tracks med ekstramateriale udover de sange, man allerede kender fra albumene. Årene fra 1969-1971 var en særdeles kreativ periode for gruppen, hvor Brian Wilson først blomstrede op og senere sank sammen i stofmisbruget, hvilket gjorde plads til de andre i bandet, der fik mulighed for at komme til mikrofonen:

”De havde lavet et studie hjemme i Brians stue, fordi han var stok umulig og ikke ville komme ud af sengen, hvor han lå i sin slåbrok og tog kokain og spiste burgers. Så nogle gange kom han alligevel ned, hvis han hørte noget, han kunne lide, og det var lidt det, der var meningen,” fortæller Klaus Lynggaard.

 ”Men en af dem der virkelig trådte ud af skyggerne, var Dennis Wilson, som på mange måder var gruppens dark horse, fordi han var gruppens trommeslager og ballademager. Og på det tidspunkt havde han ikke fået specielt mange lead vokaler.”

Det fik han så på de to plader, og det kan særligt høres i det nye bokssæts vokalversioner, hvor der virkelig er harmoni for alle pengene. Det høres blandt andet på bandets acapella-version af Dennis Wilsons sang ’Forever’.

”Hvis angår vokaler, så er der ikke noget band ved siden af, og slet ikke over,” siger Klaus Lynggard.

”Når man hører gruppen synge acapella, så kan man høre hvor udsøgte hver og en stemme i det lydbillede er.”

Radiohead har også fået en ny tur i maskinen i 2021, hvor deres to skelsættende albums fra start-00’erne, ’Kid A’ og ’Amnesia’, er blevet genudgivet under titlen ’Kid A Mnesia’. Her er der blevet plads til ekstramateriale i form af tracks, som Radiohead valgte at udelade fra de to oprindelige albums, måske fordi lød for meget som ’det gamle Radiohead’. Kid A og Amnesia blev nemlig indspillet nogenlunde samtidigt og indvarslede en ny æra for bandets lyd – og rock i det hele taget:

”Det er måske svært at høre, når man hører dem i dag, hvor banebrydende de plader var, for det blev jo nærmest normen at blande rock og electronica bagefter. Det var to meget stilskabende plader, og det var mindblowing dengang: Nåja, sådan kan man også gøre det,” siger Henrik Queitsch.

”Jeg synes i det hele taget, at det ekstramateriale bestemt er værd at lytte til,” tilføjer Klaus Lynggaard, der særligt har kastet sin kærlighed på sangen ’If You Say The Word’.

”Det er udvalgt med omhu, der er kælet for det, det lyder godt, og det giver os nogle nye vinkler på de to milepæle. Så hvis man er til Radiohead, så må man ud og høre ekstramaterialet her.”

Når der udkommer genudgivelser, så hænder det jo også, at man opdager noget, man ikke har hørt før – selvom det ikke ligefrem er ny musik. Det er tilfældet med en kunstner, Fabienne DelSol, som Henrik Queitsch fandt, da han hørte compilation-albummet ’Pop Psychédèlique: The Best of French Pop 1964-2019’.

”Den er superfed, fordi den tager et spænd. Der er både klassikerne: Brigit Bardot, Gainsbourg, Anna Karenina. De har så opdateret med nogle nye kunstnere, der går i samme spor: Stereolab, Air og så videre,” fortæller Henrik Quietsch.

”Det er en superfed compilation, som bare hænger virkelig godt sammen, og hvor man også kan høre, hvor meget de nye navne trækker på de gamle.”

Fabienne DelSol bor i England og synger på engelsk, men hendes lyd trækker på den franske retrolyd, og hun har derfor fået en plads i det fine selskab på compilation-albummet ’Pop Psychédèlique’, der kan findes som en spilleliste på Spotify – hvis man altså ikke er så heldig at opstøve albummet i vinylversion.

I ugens afsnit af Rockhistorier finder de to samlernørder altså nogle af de bedste genudgivelser, b-sider og b-sider frem fra året, der gik og fortæller, hvad der er værd at bruge penge på, hvis man ikke vil gå glip af noget fra en kunstners bagkatalog.

Trackliste fra programmet:

The Beach Boys: “Together” – 2019 A Capella Mix (Feel Flows – The Sunflower & Surf’s Up Sessions 1969-1979)

R.E.M featuring Patti Smith: “E-Bow the Letter” (New Adventures in Hi-Fi)  

Abbey Lincoln: “Lonely House” (Abbey Is Blue)

Radiohead: “If You Say the Word” (Kid A Mnesia) 

Nancy Sinatra: “Bang Bang” (Start Walkin’ 1965-1976)

José Mauro: “Rua Dois” (A Viagem das Horas)

Elvis Presley: “Early Mornin’ Rain” (Back in Nashville) 

Fabienne DelSol: ”I’m Gonna Haunt You” (Pop Psychédèlique – The Best of French Pop 1964-2019)

Lewis Taylor: “Bittersweet” (Lewis Taylor [Expanded Version])

Bobbie Gentry: ”Supper Time” (The Windows of the World)

Akaba Man & His Nigie Rockets: “Ta Gha Hunsimwen” (Edo Funk Explosion Vol. 1)

Leslie Winer: “Skin” (When I Hit You – You’ll Feel It)

George Harrison: “What Is Life” – 2020 mix (All Things Must Pass, 50th Anniversary Version) 

Nick Cave & The Bad Seeds: “Running Scared” (B-sides & Rarities)

Leo Nocentelli: “Riverfront” (Another Side)

Carroll Thompson: “Hopelessly in Love” (Hopelessly in Love 40th Anniversary Version)

Bob Dylan: “Blind Willie McTell (take 5)” (Springtime in New York: The Bootleg Series Vol. 16 – 1980-1985) 

Dan Turéll & Sølvstjernerne: “Anders And Evangeliet” (Dan Turéll & Sølvstjernerne vender tilbage)

Alice Coltrane: “Jagadishwar” (Kirtan: Turiya Sings)

Støt Rockhistorier

Rockhistorier har lavet over 100 afsnit om de største kunstnere og de bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode.

Støtter du os, kommer du med i Rockhistoriers Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte Rockhistorier.

Find mere om
Footer graphics