‘Perkologi’: ”Man må aldrig have en dårlig dag som minoritet”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

‘Perkologi’: ”Man må aldrig have en dårlig dag som minoritet”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvad gør det ved et menneske at gang på gang blive mistænkeliggjort på grund af hudfarve, religion eller udseende? Det debatterer et nyt panel i denne uges udgave af ‘Perkologi’.

Samfund En del af serien:

Perkologi

Perkologi er et trygt og fordomsfrit forum for alle med minoritetsbaggrund. En samtale om den svære disciplin at leve mellem to kulturer, om at skille sig ud fra barnsben og tage ejerskab over det. For hvordan er det at være barn i Danmark, når ens madpakke er anderledes end klassekammeratens, når man ikke har sit eget værelse derhjemme eller når man som ung bliver hevet til side i lufthavnen, udelukkende på grund af ens udseende?

Podcastens stemmer består alene af ligesindede, hvor intet skal forklares eller forsvares, ingen skal overbevises, men alt kan diskuteres. Vært Fatimah Gabriella inviterer i hver episode et panel af gæster i studiet til en dialog om deres personlige, rørende, tragikomiske og alvorsfulde oplevelser som dansker med to kulturer i rygsækken.

Temaerne er indsendt af et netværk af følgere med minoritetsbaggrund, og det er udefra disse at samtalen tager sit udgangspunkt.

Samtalen kommer fra hjertet - og ikke to historier er ens.

Produceret af: Cecilie Wortziger

Da fodbold-freestyler Maymi Asgari var på sin seneste flyrejse, var det første gang nogensinde, at hun ikke blev stoppet af securitypersonalet i køen efter check-in. Det var så ekstraordinær en oplevelse for hende at gå igennem uden at blive standset til et ekstra tjek, at hun lavede en TikTok-video om det. For hun plejer altid at blive vinket til side.

”Every single time. Jeg har jo tørklæde på. Og islam bliver associeret med terrorisme i lufthavne,” siger Maymi Asgari, der er født i Aarhus af forældre, der kom til Danmark fra Iran.

Men hvad gør det ved et menneske at blive mistænkeliggjort blot på grund af hudfarve, religion og udseende? Det sætter vært Fatimah Gabriella fokus på i anden episode af ‘Perkologi’. Podcasten, hvor et nyt panel hver uge deler rørende, tragikomiske og alvorsfulde oplevelser om at være dansker med to kulturer i rygsækken.

”Der er ikke de udfordringer, jeg ikke har i lufthavnen,” siger Fatimah selv. For Gabriella er ikke hendes virkelige efternavn. Det er Mohammad. Og i hendes grå ‘fremmedpas’, som det hedder, står der, at hun er født i Irak den 11. september – samme dato som to fly i 2001 ramte World Trade Center i New York. Kombinationen af de tre ting er ikke en fordel, når hun skal ud at rejse.

”Lidt ekstra høflig”

Sammen med Ferhat Gurini, der er stifter af vintageshoppen Olde Spice, er forperson for Mino Danmark Nadeen Aiche også en del af Perkologis panel i denne uges episode. Hun har oplevet, at sikkerhedspersonale i verdens lufthavne har rodet i hendes hår, når hun har haft det sat op i en knold.

”Det handler om, at de er bange for, at jeg gemmer et eller andet inde i mit hår, hvilket er super weird,” siger hun.

”De oplevelser har printet sig så meget hos mig nu, at jeg har en tendens til – blandt andet i lufthavne – at smile lidt ekstra. Og at være lidt ekstra høflig over for alle mennesker. Det er jo en dobbeltbyrde, som man bærer rundt på. Man overkompenserer hele tiden. Man må aldrig have en dårlig dag som minoritetsborger,” siger Nadeen Aiche.

Til fælles har de fire i studiet, at de er særligt bevidste om, hvordan de møder omverdenen for ikke at blive mødt med fordomme. Hvordan de gør, kan du høre i podcasten.

Find mere om
Footer graphics