Ny podcast undersøger vor tids store debatemne: Skærmbørnene

Eller vælg, hvor du vil lytte

Ny podcast undersøger vor tids store debatemne: Skærmbørnene

Eller vælg, hvor du vil lytte

En ny podcast tager en af tidens helt hotte debatter op – nemlig børns skærmtid og hvordan vi som forældre kan forstå og håndtere børn og unges passion for skærme.

Debat En del af serien:

SKÆRMBARN med Ditte Giese

De fleste forældre i dag har prøvet at diskutere skærmtid med sit barn, hvornår er det for meget? Hvornår lærer de rent faktisk noget? Hvem taler de med inde i den skærm? Og hvor går grænsen?

Den digitale udvikling har nemlig ændret vilkårene for børnelivet og har givet et hav af nye muligheder, som vores børn skal lære at navigere i.

I denne podcast undersøger journalist Ditte Giese, hvordan vi som forældre bedst kan hjælpe og støtte vores børn i den digitale verden og ruste dem til et livslangt skærmliv.

Gennem 8 episoder taler vi med eksperter, gamere, skolelære og ikke mindst et panel af dem, som det hele handler om: Skærmbørn.

Vært: Ditte Giese
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.
Podcasten er produceret af Heartbeats for Børns Vilkår og sponsoreret af Trygfonden.

Ipads, telefoner og gamingcomputere bliver beskyldt for at stjæle vores børns barndom. Men passer det? Hvad laver vores børn egentlig på skærmene? Er en digital ven lige så fin som en fysisk ven fra klassen? Og hvordan undgår man konflikter i familien, når det handler om skærmtid?

Det undersøger en ny podcast fra Heartbeats, hvor vi sammen med Børns Vilkår dykker ned i, hvordan vi ruster vores børn til et godt digitalt liv og samtidig som voksne forstår de unges onlineverden. Her i premiereafsnittet handler det om, hvordan man er en god digital rollemodel, og hvordan man finder ud af, hvad ens børn egentlig laver på skærmen.

Vi har også et børnepanel, der fortæller om deres liv på skærmene, og hvor meget de må bruge dem i hverdagen.

“For ikke så lang tid siden aftalte vi en skærmtid på tre timer om dagen,” fortæller Vera på 12 år, der har debatteret en del med sine forældre om skærm. Og David på 15 fortæller, at det tit er fem timer om dagen, at han kommunikerer med sine venner over skærm, i weekenderne nok mere.

“Man er som forældre oppe imod nogle stærke kræfter, fordi de fleste apps og spil er opbygget over en forretningsmodel, der handler om at fastholde børn og unge på skærmen,” fortæller Kathrine Elmose Jørgensen digital ekspert fra Børns Vilkår.

Er det kun dårligt, at børn scroller, spiller og er på sociale medier og skærm?

“Den tankegang tror jeg, vi skal lidt væk fra som voksne. For mange unge dyrker deres fællesskaber og interesser via skærm. Hvis der ikke er andre i din klasse, som går op i Dungeons & Dragons eller en særlig slags bøger eller perleplader, så er der som regel et community af andre med samme interesser, som du kan finde online,” siger Kathrine Elmose Jørgensen.

I podcasten er der tips til at undgå at have store konflikter med dine børn om skærmtid, og hvordan man kan være en god digital rollemodel for sit barn.

Hør hele episoden her, eller hvor du henter dine podcasts. Ny episode er ude hver mandag.

Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.

Producer: Cecilie Wortziger

Musik: Frej Levin

Vært: Ditte Giese

Footer graphics