Skærmbarn – afsnit 2: Hvornår må dit barn få en smartphone og komme på Instagram?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Skærmbarn – afsnit 2: Hvornår må dit barn få en smartphone og komme på Instagram?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Har du også et barn, der ofte forsvinder ind i sin telefon og ikke registrerer verden omkring dem, eller hvornår de skal stå af bussen? Lyt med i denne podcast, hvor vi diskuterer aldersgrænser for børns digitale liv.

Debat En del af serien:

SKÆRMBARN med Ditte Giese

De fleste forældre i dag har prøvet at diskutere skærmtid med sit barn, hvornår er det for meget? Hvornår lærer de rent faktisk noget? Hvem taler de med inde i den skærm? Og hvor går grænsen?

Den digitale udvikling har nemlig ændret vilkårene for børnelivet og har givet et hav af nye muligheder, som vores børn skal lære at navigere i.

I denne podcast undersøger journalist Ditte Giese, hvordan vi som forældre bedst kan hjælpe og støtte vores børn i den digitale verden og ruste dem til et livslangt skærmliv.

Gennem 8 episoder taler vi med eksperter, gamere, skolelære og ikke mindst et panel af dem, som det hele handler om: Skærmbørn.

Vært: Ditte Giese
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.
Podcasten er produceret af Heartbeats for Børns Vilkår og sponsoreret af Trygfonden.

Hvis du ikke giver lov, bliver de måske udelukket fra venners samtaler, og giver du lov, sidder de så og ser voldelige videoer på YouTube eller får lavt selvværd af forskruede skønhedsidealer? Og hvad nu hvis “alle de andre må,” men ikke dit barn må?

Denne gang handler ‘Skærmbarn’ om, hvornår et barn er klar til at få en smartphone, og hvornår de kan begynde at færdes frit på nettet. For der er masser af aldersgrænser online, både med sociale medier, apps og i spil, film og serier. Men mange børn snyder sig ældre og får adgang til mere eller mindre voksent indhold tidligt.

“Jeg synes tit, at aldersgrænser er lidt overdrevne. At bare fordi der er lidt blod, så skal man være 18 år,” siger Vera på 12.

Vi taler med børnepanelet om deres digitale rejse – fra første telefon over Snapchat til Instagram og drømmen om TikTok. 99 procent af elever i 5. og 8. klasse angiver nemlig, at de er på sociale medier og de fleste er på hver dag, selvom aldersgrænsen ofte er 13 år.

“Jeg kom på Instagram, da jeg var 8 år, der var ikke rigtig nogen grund til det, jeg flød bare med strømmen. Der er meget med afhængig af sådan en telefon og bare sidde og scrolle, og hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, jeg ville have valgt at gå på sociale medier så tidligt, som jeg gjorde, også fordi jeg så alt muligt alvorligt,” fortæller David på 15 år.

Den første konflikt handler om, hvornår dit barn er klar til at få sin egen telefon. Det er ikke sjovt at være den sidste i klassen, men behøver man være den første? Nogle børn tager selv i skole med offentlig transport og har derfor brug for at kunne give beskeder til deres forældre, andre vil måske bare gerne være med i ‘klubben’.

“Det er tilladt som forældre at sætte nogle rammer, og det handler om, at rammerne bliver talt om i fredstide og gjort forståeligt for barnet. For eksempel at sige, at det ikke er en god idé at tage telefonen frem, når vi er hjemme hos bedsteforældrene, fordi de har glædet sig til at se os, så hvad kan vi lave i stedet, som du også synes er sjovt,” foreslår gæst Katrine Andersen, der arbejder med digital trivsel hos Børns Vilkår.

Hør hele episoden her, eller hvor du henter dine podcasts. Ny episode er ude hver mandag.

Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.

Producer: Cecilie Wortziger

Musik: Frej Levin

Vært: Ditte Giese

Find mere om
Footer graphics