Hvis du ikke giver lov, bliver de måske udelukket fra venners samtaler, og giver du lov, sidder de så og ser voldelige videoer på YouTube eller får lavt selvværd af forskruede skønhedsidealer? Og hvad nu hvis “alle de andre må,” men ikke dit barn må?
Denne gang handler ‘Skærmbarn’ om, hvornår et barn er klar til at få en smartphone, og hvornår de kan begynde at færdes frit på nettet. For der er masser af aldersgrænser online, både med sociale medier, apps og i spil, film og serier. Men mange børn snyder sig ældre og får adgang til mere eller mindre voksent indhold tidligt.
“Jeg synes tit, at aldersgrænser er lidt overdrevne. At bare fordi der er lidt blod, så skal man være 18 år,” siger Vera på 12.
Vi taler med børnepanelet om deres digitale rejse – fra første telefon over Snapchat til Instagram og drømmen om TikTok. 99 procent af elever i 5. og 8. klasse angiver nemlig, at de er på sociale medier og de fleste er på hver dag, selvom aldersgrænsen ofte er 13 år.
“Jeg kom på Instagram, da jeg var 8 år, der var ikke rigtig nogen grund til det, jeg flød bare med strømmen. Der er meget med afhængig af sådan en telefon og bare sidde og scrolle, og hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, jeg ville have valgt at gå på sociale medier så tidligt, som jeg gjorde, også fordi jeg så alt muligt alvorligt,” fortæller David på 15 år.
Den første konflikt handler om, hvornår dit barn er klar til at få sin egen telefon. Det er ikke sjovt at være den sidste i klassen, men behøver man være den første? Nogle børn tager selv i skole med offentlig transport og har derfor brug for at kunne give beskeder til deres forældre, andre vil måske bare gerne være med i ‘klubben’.
“Det er tilladt som forældre at sætte nogle rammer, og det handler om, at rammerne bliver talt om i fredstide og gjort forståeligt for barnet. For eksempel at sige, at det ikke er en god idé at tage telefonen frem, når vi er hjemme hos bedsteforældrene, fordi de har glædet sig til at se os, så hvad kan vi lave i stedet, som du også synes er sjovt,” foreslår gæst Katrine Andersen, der arbejder med digital trivsel hos Børns Vilkår.
Hør hele episoden her, eller hvor du henter dine podcasts. Ny episode er ude hver mandag.
Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.
Producer: Cecilie Wortziger
Musik: Frej Levin
Vært: Ditte Giese