’Skærmbarn’ – afsnit 5: Hvordan taler vi med vores børn om krænkende adfærd på nettet?

Eller vælg, hvor du vil lytte

’Skærmbarn’ – afsnit 5: Hvordan taler vi med vores børn om krænkende adfærd på nettet?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Bag skærmens anonymitet kan man sige de værste ting til hinanden, og alt for mange børn og unge oplever sprog, der går over stregen. Det handler det nye afsnit af ’Skærmbarn’ om, hvor Ditte Giese har flere gæster, blandt andet børnepanelet og gameren Marie Watson.

Livsstil En del af serien:

SKÆRMBARN med Ditte Giese

De fleste forældre i dag har prøvet at diskutere skærmtid med sit barn, hvornår er det for meget? Hvornår lærer de rent faktisk noget? Hvem taler de med inde i den skærm? Og hvor går grænsen?

Den digitale udvikling har nemlig ændret vilkårene for børnelivet og har givet et hav af nye muligheder, som vores børn skal lære at navigere i.

I denne podcast undersøger journalist Ditte Giese, hvordan vi som forældre bedst kan hjælpe og støtte vores børn i den digitale verden og ruste dem til et livslangt skærmliv.

Gennem 8 episoder taler vi med eksperter, gamere, skolelære og ikke mindst et panel af dem, som det hele handler om: Skærmbørn.

Vært: Ditte Giese
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.
Podcasten er produceret af Heartbeats for Børns Vilkår og sponsoreret af Trygfonden.

”Det er en sjældenhed, at jeg ikke får en dårlig kommentar. Der er mange søde ord, men der er også mange negative. Det kan være alt fra, at jeg er klam og grim, til hvor meget jeg koster, og om jeg har lyst til at deltage i noget seksuelt med personen, der skriver. Det er både voksne og børn, der gør det. ”

Sådan fortæller gamer og influencer Marie Watson i denne uges afsnit af ’Skærmbarn’, der handler om den usunde kultur, som kan findes på nettet. Udover hende kan man også høre Andreas Bech Kronborg, sekretariatschef for DareGender og Kathrine Elmose Jørgensen, Digital Medieekspert i Børns Vilkår, der giver gode råd, hvis først de hårde ord fyger ud af skærmen.

Man kan også høre børnepanelet, der består Astrid på 12, David på 12 og Frederik på 15, som fortæller, at piger oftere er udsat for sexisme og ubehagelig adfærd i gaming-miljøer end drenge. Dette hænger muligvis sammen med, at online gaming-fællesskaber er mere præget af drenge end piger. Samtidig oplever drenge at blive talt nedværdigende til, hvis de gør noget ”piget” eller på andre måder ikke lever op til de kønnede forventninger, der dominerer i disse fællesskaber.

Et af problemerne ligger, som børnepanelet selv fremhæver, i, at man som anonym kan gemme sig bag og derfor sige en masse voldsomme ting uden at blive konfronteret med det. Det billede kan Andreas Kronborg sekretariatschef for DareGender godt genkende: 

”Man har en form for anonymitet i det her rum, som gør, at det er lettere at sige ting, der er ubehagelige for andre. Spille lidt med musklerne og teste sig selv af.”

I episoden kan man få råd af eksperterne til, hvordan man bryder en dårlig omgangstone, og hvad man selv kan være opmærksom på.

Hør hele episoden her, eller hvor du henter dine podcasts. Ny episode er ude hver mandag.

Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.

Producer: Cecilie Wortziger

Musik: Frej Levin

Vært: Ditte Giese

Footer graphics