’Skærmbarn’ – afsnit 6: Er du med på de samme digitale tendenser, som dine børn?

Eller vælg, hvor du vil lytte

’Skærmbarn’ – afsnit 6: Er du med på de samme digitale tendenser, som dine børn?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Synes dine børn, at Andrew Tate er den sejeste? Og griner de af memes, som du ikke forstår? Så er du ikke alene. Tempoet på de sociale medier gør generationskløften større. Så hvad kan vi gøre for at prøve at nå vores børn? Det handler dette afsnit af podcasten ’Skærmbarn’ om.

Livsstil En del af serien:

SKÆRMBARN med Ditte Giese

De fleste forældre i dag har prøvet at diskutere skærmtid med sit barn, hvornår er det for meget? Hvornår lærer de rent faktisk noget? Hvem taler de med inde i den skærm? Og hvor går grænsen?

Den digitale udvikling har nemlig ændret vilkårene for børnelivet og har givet et hav af nye muligheder, som vores børn skal lære at navigere i.

I denne podcast undersøger journalist Ditte Giese, hvordan vi som forældre bedst kan hjælpe og støtte vores børn i den digitale verden og ruste dem til et livslangt skærmliv.

Gennem 8 episoder taler vi med eksperter, gamere, skolelære og ikke mindst et panel af dem, som det hele handler om: Skærmbørn.

Vært: Ditte Giese
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.
Podcasten er produceret af Heartbeats for Børns Vilkår og sponsoreret af Trygfonden.

”Drengene fra min klasse siger, at de vil være ligesom Andrew Tate, og at han er deres helt. Jeg bliver nogle gange lidt sur, det er altså ikke så sjovt at høre.” Sådan fortæller en pige på 14 år i denne uges afsnit af ’Skærmbarn’.

Internetfænomenet og influenceren Andrew Tate er kendt for at tale nedsættende om kvinder og samtidig udstråle enorm succes. Han er et udtryk for den her kløft, der kan findes mellem de voksne og unge. For mange unge drenge og mænd appellerer han til noget, som de voksne ikke kan forstå, fordi de i højere grad bliver forargede over hans holdninger.

Kathrine Elmose Jørgensen, digital ekspert hos Børns Vilkår og specialist i digital kultur, Katrine Pedersen, taler i dette afsnit med vært Ditte Giese om, hvad man som forældre kan gøre for at mindske denne generationskløft.

De foreslår blandt andet, at man kigger på, hvad der ligger bag en fascination, som fx Andrew Tate har, og hvordan man kan prøve at forstå sine børns måder at kommunikere på. I dag foregår kommunikation mellem børn ikke så meget ved at skrive lange tekster, men i højere grad ved at sende billeder, emojis og memes til hinanden.

”De social-networker ikke, de social-patchworker,” siger Katrine Pedersen, der forklarer, hvordan de unge interagerer visuelt ved at lave sammenklip af små bitte bider af populærkultur, som de bygger videre på og deler på de sociale medier, som en form for kommunikation og interaktion mellem hinanden. Det er heller ikke kun for underholdningens skyld, men ifølge Katrine Pedersen også en måde at søge information på i stedet for at bruge Google, der for den unge generation kan virke forældet.

En undersøgelse foretaget af Børns Vilkår viser, at næsten alle elever i 5. og 8. klasse er på sociale medier, og langt de fleste er online hver dag. I både 5. og 8. klasse er ni ud af 10 på Youtube, som dermed er det mest udbredte sociale medie blandt 5. klasserne. Foruden Youtube er særligt Snapchat og TikTok særligt populært.

Endelig taler panelet om fordele og ulemper ved børn og unges forbrug af de meget hurtigt skiftende sociale platforme, hvor de på den ene side kan finde enormt meget information, og på den anden side måske få en dårlige koncentrationsevne. Afslutningsvis kommer de med gode råd til, hvordan man kan prøve at forstå og følge med i, hvad der foregår i ens børns SoMe-verden. Kathrine Elmose foreslår blandt andet:

”Prøv at sætte jer ind i de memes, der trender, og hvad et meme er og hvordan det appellerer til børn og unge. Og prøv måske at lave et meme med dit barn eller en TikTok-video.”

Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.

Producer: Cecilie Wortziger

Musik: Frej Levin

Vært: Ditte Giese

Footer graphics