Nyt afsnit af Skærmbarn: Hvornår gamer mit barn for meget?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Nyt afsnit af Skærmbarn: Hvornår gamer mit barn for meget?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Skal jeg gribe ind, hvis mit barn gamer mere, end han er sammen med andre børn fysisk? Og hvad er det for faresignaler i mit barns adfærd, som jeg skal være opmærksom på? Det handler det nye afsnit af podcasten ’Skærmbarn’ om denne gang.

Livsstil En del af serien:

SKÆRMBARN med Ditte Giese

De fleste forældre i dag har prøvet at diskutere skærmtid med sit barn, hvornår er det for meget? Hvornår lærer de rent faktisk noget? Hvem taler de med inde i den skærm? Og hvor går grænsen?

Den digitale udvikling har nemlig ændret vilkårene for børnelivet og har givet et hav af nye muligheder, som vores børn skal lære at navigere i.

I denne podcast undersøger journalist Ditte Giese, hvordan vi som forældre bedst kan hjælpe og støtte vores børn i den digitale verden og ruste dem til et livslangt skærmliv.

Gennem 8 episoder taler vi med eksperter, gamere, skolelære og ikke mindst et panel af dem, som det hele handler om: Skærmbørn.

Vært: Ditte Giese
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.
Podcasten er produceret af Heartbeats for Børns Vilkår og sponsoreret af Trygfonden.

”Som forælder til et gamingbarn, føles det nogle gange, som om han taler kinesisk, og det gør jeg absolut ikke.”

Sådan siger vært Ditte Giese i denne episode af ‘Skærmbarn’, der handler om gamerkulturen, og den kløft, som nemt opstår mellem børn og deres forældre, når børnene gamer meget i en verden fyldt med indforståede fraser og regler.  

I podcasten får hun besøg af Sofus Bynge, der er gamer og ekspert i e-sport, og Kathrine Elmose Jørgensen, som er digital medieekspert fra Børns Vilkår. Sammen taler de om forskellige problemstillinger og faresignaler, du, som voksen skal være opmærksom på, hvis dit barn kan lide at game.

”En undersøgelse viser, at børn i 6. og 8. klase, der gamer med venner de ses med i den fysiske verden, har en højere trivsel end børn, der ikke ses med dem, de gamer med,” fortæller Kathrine Elmose, der mener, at man bør se nærmere på, hvilke relationer det er, der skabes i det digitale univers, før man tvinger sine børn til at gå ud og lege med de fysiske venner, som ikke alle børn har.

Endelig er der selvfølgelig altid børnepanelet, der fortæller om de fordomme, de oplever fra både børn og voksne, hvis de siger, at de gamer fremfor, hvis de siger, de spiller fodbold.

De bliver ofte mødt af opfattelsen af, at gaming bliver opfattet som en doven sport, hvor man bare sidder og trykker på nogle knapper. Det kan være med til at gøre det svært for nogle forældre at føle en stolthed over deres børns interesse. Men rammerne for barndommen er ved at ændre sig, og man kan ikke længere komme uden om den digitale leg.

Dog er der visse faretegn, som man som forælder skal være opmærksom på:

”Det største faretegn er, hvis de ikke gider snakke med én mere. Det er den der apati. Man kan forholde sig til vrede og kærlighed, men hvis man oplever ligegyldighed, så skal man måske ikke kigge på computerspillet, men hvordan man selv opfører sig som voksen,” siger Sofus Bynge, der sammen med Kathrine Elmose afslutningsvis giver fem gode råd til forældre.

Hør hele episoden her, eller hvor du henter dine podcasts. Ny episode er ude hver mandag.

Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.

Producer: Cecilie Wortziger

Musik: Frej Levin

Vært: Ditte Giese

Footer graphics