Skærmbarn – afsnit 4: Bliver mit barn mobbet online?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Skærmbarn – afsnit 4: Bliver mit barn mobbet online?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Det kan være skræmmende, hvis man fornemmer, at ens barn bliver mobbet i den digitale verden. Et område, hvor man aldrig helt har fri. I dette afsnit af podcasten ’Skærmbarn’ taler vært Ditte Giese med eksperter fra Børns Vilkår om ensomhed, hvad forskellen på fysisk og digital mobning er, og hvad man som forældre kan gøre for at hjælpe, hvis det skulle ske for ens barn.

Livsstil En del af serien:

SKÆRMBARN med Ditte Giese

De fleste forældre i dag har prøvet at diskutere skærmtid med sit barn, hvornår er det for meget? Hvornår lærer de rent faktisk noget? Hvem taler de med inde i den skærm? Og hvor går grænsen?

Den digitale udvikling har nemlig ændret vilkårene for børnelivet og har givet et hav af nye muligheder, som vores børn skal lære at navigere i.

I denne podcast undersøger journalist Ditte Giese, hvordan vi som forældre bedst kan hjælpe og støtte vores børn i den digitale verden og ruste dem til et livslangt skærmliv.

Gennem 8 episoder taler vi med eksperter, gamere, skolelære og ikke mindst et panel af dem, som det hele handler om: Skærmbørn.

Vært: Ditte Giese
Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger.
Podcasten er produceret af Heartbeats for Børns Vilkår og sponsoreret af Trygfonden.

Mobning har desværre eksisteret til alle tider, og med digitaliseringen har mobningen antaget nye former og udtryk, som kan være meget sværere som forældre eller lærere både at opdage og forstå. Undersøgelser viser, at hvert 10. barn i 5. og 8. klasse bliver mobbet digitalt. En tredjedel af dem bliver også mobbet i skolen. Så selvom det er to forskellige former for mobning, er de ikke fuldstændig adskilt.

”Det er jo ofte sådan, at det foregår både i skolegården og på de sociale medier, så vi skal ikke se det som to helt adskilte ting, men det stiller nogle ret store krav til forældrene at prøve at finde ud af, hvad der foregår,” siger Sanne Lind, børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, og fortsætter:

”Hvis man har et barn, der pludselig får mere ondt i maven eller ikke vil i skole, eller som er meget optaget af, hvad der foregår på de sociale medier, så kan det være advarselstegn. Så skal man i gang med at invitere sig selv indenfor i barnets sociale arena.”

Børns Vilkår oplever, at signifikant flere drenge end piger bliver mobbet digitalt. Hver niende dreng siger, at han meget ofte, ofte, eller en gang imellem bliver mobbet digitalt. Det samme gælder kun en ud af 14 piger.

Et eksempel på mobning på de sociale medier er denne tiåriges brev til børnetelefonens brevkasse:

”Jeg får en masse hate på TikTok, men i går fik jeg en dødstrussel. Jeg fik at vide, at jeg skulle dø i et hul, og det gjorde mig rigtig ked af det, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal håndtere det.”

Vi taler om flere eksempler på mobning både fra de sociale medier og gaming-miljøet og giver råd til, hvad forældrene skal være opmærksom på, hvordan man anmelder mobning på de forskellige platforme, og hvornår man skal inddrage en tredje part som for eksempel skolen.

Hør hele episoden her, eller hvor du henter dine podcasts. Ny episode er ude hver mandag.

Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.

Producer: Cecilie Wortziger

Musik: Frej Levin

Vært: Ditte Giese

Footer graphics