Mikael Kamber: Livet begynder, når vi holder op med at planlægge det

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

Mikael Kamber: Livet begynder, når vi holder op med at planlægge det

Eller vælg, hvor du vil lytte

Mikael Kamber mener, at de bedste samtaler kommer, når vi er i bevægelse. I podcasten ’Min gåtur gennem livet’, som er lavet i samarbejde med Hjerteforegningen og TrygFonden taler han med folk, der har et tæt forhold til det at gå, og tager dem med ned ad mindernes allé. Men i dette særafsnit er Mikael Kamber alene i Tisvilde for at demonstrere et tempoeksperiment og introducere gå-meditation.

Sponsoreret af:
Livsstil En del af serien:

Min Gåtur Gennem Livet

Podcasten er produceret af Heartbeats i samarbejde med Hjerteforeningen og TrygFonden.

De fleste mennesker vil kunne pege på en rute, der har haft stor betydning for deres liv. I denne podcast inviterer vært Mikael Kamber en række kendte danskere med ned ad mindernes allé. Vi skal rundt i landet og høre deres historier og nyde naturen. De bedste tanker og samtaler kan opstå på en gåtur, og gang har en positiv indvirkning på både krop og sind. Derfor opfordrer vi også dig, der lytter, til at tage podcasten i ørene og gå med – enten på gæstens rute eller din egen.

Podcasten er en del af Hjerteforeningen og Trygfondens indsats GÅ MED. Du kan finde meget mere om alle gæsternes ruter og få inspiration til selv at komme mere ud at gå på gaamed.dk.

Vært: Mikael Kamber
Produktion og klip: Emilie Westh Wold
Lydlogo og musik: Asger Bosendal

Hvis du tænker på de næste par timer af dit liv, så ved du nok nogenlunde, hvad de skal gå med. Det gælder formentlig også resten af dagen. Måske endda resten af ugen? Men for Mikael Kamber er netop den tendens noget, han prøver at gøre op med. Han øver sig i at have lommer af ro og tid i sin hverdag, så livet kan få lov at opstå naturligt.

De lommer kan bl.a. komme i form af en gåtur. Her mener han, at man kan frigøre sig selv fra den illusion, det er, at livet kan planlægges.

“For det, der sker, når man planlægger livet, det er jo, at man i virkeligheden afskærer sig fra livet. Man gør det, at man fokuserer på alt det, man skal nå, og så sker der ikke ret meget andet. Imens hvis man bevæger sig ud af døren og bare ser, hvad der sker, så lukker man jo op og er modtagelig for hvad som helst,” siger Mikael Kamber.

Dagens episode er et særafsnit i anledning af sommerferien, hvor Mikael Kamber går en rute alene i Tisvilde Hegn. Et sted han er kommet gennem 30 år. Her ynder han “at gå vild”. At sætte det ene ben foran det andet og gå uden en planlagt rute. Og på denne tur kan du både høre ham fortælle om betydningen af, hvilket tempo vi har på gennem livet, hvordan du kan arbejde med at sætte tempoet ned og blive guidet i gå-meditation.

Konceptet “gå-meditation” er en form for gang, hvor man sætter tempoet så langt ned, som omgivelserne tillader det. Allerhelst ude i naturen hvor du kan være for dig selv eller sammen med en gruppe venner. Men du kan også gøre det i byen, så skal du bare være mere opmærksom på dine omgivelser. Og så går du ellers, som om dine fødder kyssede jorden.

“Gå-meditation er faktisk for at nyde det at gå. Ikke for at komme frem, men bare for at gå. Formålet er at være i nuet og nyde hvert et skridt. Vær opmærksom på kontakten mellem fødderne og jorden. Gå som om du kyssede jorden med dine fødder. Vi har skadet jorden meget. Nu er det på tide, at vi sørger godt for den.”

Flaskepost

I tidligere episoder har Mikael Kamber bedt sine gæster om enten at finde eller medbringe en husketing. Et sted eller en ting som skal minde én om, hvad der er vigtigt i livet. Så i dag har Mikael selv taget en husketing med. Faktisk sin allervigtigste husketing. Den minder ham om at skrue tempoet ned.

Foto: Kristina Pedersen

Det er en gammel glasflaske med patentprop, som er fyldt med sand og vand. Da Mikael Kamber først finder den frem, er flasken rolig og sandet ligger på bunden, mens vandet er helt klart. Men så snart der kommer bevægelse på, bliver vandet grumset. Det er en slags flaskepost til Mikael selv. Om hvad der sker, når tempoet i hverdagen bliver skruet op. Hvad det gør ved ens sindsro, og hvordan det påvirker ens evne til at se klart og bare være menneske.

“Så hvad er det, den her flaske skal minde mig om? Jamen det er betydningen af at have sådan nogle lommer af ro og klarhed i sin hverdag, så man bare kan være til, være en del af omgivelserne. Ikke slide på dem, men bare være i dem.”

Du kan også høre Mikael Kamber anbefale sommerlæsning om det at gå, og hvem hans eget store forbillede er, når det kommer til gå-meditation. Lyt her på siden eller der hvor du finder dine podcasts.

Vært: Mikael Kamber
Produktion og klip: Emilie Westh Wold
Lydlogo og musik: Asger Bosendal

Find mere om
Footer graphics