Hvor meget må børn vide om deres forældres venner?

Foto: Rita Kuhlmann

Hvor meget må børn vide om deres forældres venner?

Må man fortælle andres hemmeligheder videre til sine børn? Hvornår forstår de overhovedet hvad der bliver sagt? Det diskuterer Ida-Sophia og Maria Jencel i dagens episode.

Livsstil En del af serien:

112 For Venskaber

Maria Jencel og Ida-Sophia vil gerne være venner. Hver uge lukker de dig - på sårbar, sjov og akavet vis - ind i et socialt eksperiment, hvor du kan følge et venskab blive til fra ingenting.
Samtidig gør de deres bedste for at hjælpe dig, der lytter med, med dine venskabs-spørgsmål.

Dette er ‘112 For Venskaber’ - din venskabsambulance.

En lytter har spurgt podcasten til råds, da hun efter et weekendbesøg hos en veninde blev spurgt ind til sit komplicerede forhold til sin mor af venindens otteårige datter. 

Lytteren taler meget i telefon med veninden og er pludselig blevet i tvivl, om datteren måske lytter med på højtaler, eller om veninden simpelthen sladrer til datteren. 

Nu er hun i vildrede. Hun vil gerne snakke med sin veninde, men da hun ikke bor i Danmark, kan hun ikke tage den ansigt til ansigt. Hun har derfor spurgt ’112 For Venskaber’ til råds.

Maria Jencel mener, at der er et tidspunkt i barnets liv hvor du næsten kan sige alt over for dem. De forstår alligevel ikke, hvad der bliver sagt. 

”Penelope er tre år, og lige nu bliver der talt om alt, hvad jeg tænker og føler. Jeg skænker det ikke en tanke, at hun sidder ved siden af. Jeg tænker ikke over, om jeg fortæller hemmeligheder foran hende, for hun forstår det alligevel ikke,” fortæller hun og sammenligner det med at fortælle hemmeligheder foran Ida-Sophias hunde. 

Dog mener begge værter, at man som otteårig ikke længere falder i hundekategorien. 

”Når man er otte picker man up på ting. Man går jo i skole og kan både regne og tale engelsk,” siger Ida-Sophia, som også selv ville synes det var enormt grænseoverskridende at blive spurgt ind til så personlige ting af en venindes barn. 

”Børn kan ikke holde på hemmeligheder. De misforstår ting, de tager dem ud af kontekst og blander dem sammen. Det kan hurtigt blive noget rod, når de fortæller ting videre,” forklarer Maria Jencel. 

Så selvom det måske en gang imellem kan ske, at datteren lytter med, når der tales i telefon på bilhøjtaleren, går det ikke at diskutere veninders hemmeligheder med sine børn. 

En udramatisk snak

Selvom lytteren er såret, mener værterne ikke, at hun skal blive sur på veninden. Det kan nemlig være svært som forældre at finde ud af, hvornår ens barn egentlig begynder at lytte efter og forstå, hvad der bliver sagt omkring dem. 

”Jeg tror ikke, hun har tænkt over, at barnet både ytter og forstår. Hun har sikkert også siddet og skammet sig over det,” mener Maria Jencel og husker tilbage på, hvordan hun engang som barn, selv satte sine forældre i en meget akavet situation, fordi hun talte over sig.  

“Jeg spurgte min mor, om den veninde hun sad og snakkede med, var hende, hun synes talte for meget. De var vidst ikke venner bagefter.”

Værternes endelige råd er simpelt, men klart. Lytteren bør tage en udramatisk, men ærlig snak med veninden. Også selvom det bliver telefonisk. Måske kan de endda få skabt nogle retningslinjer for, hvad datteren fremadrettet skal vide og høre om lytteren. 

Lyt til afsnittet for at få hele svaret på dilemmaet, høre om værterne nogensinde er blevet arresteret og hvad Marias datter og Niels Brandt har til fælles. 

Har du et venskabsdilemma, som du gerne vil have, at vi vender i podcasten, så skriv en mail til os på 112forvenskaber@heartbeats.dk

Footer graphics