’Hvad gør de andre?’ med Gittemarie Johansen: ”Skyld planter ingen træer”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

’Hvad gør de andre?’ med Gittemarie Johansen: ”Skyld planter ingen træer”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Det kan være helt uoverskueligt for den enkelte, der gerne vil leve grønt og bæredygtigt. For hvert valg indeholder et væld af dilemmaer og nuancer, der kan kvæle selv de bedste intentioner. Influenceren Gittemarie Johansens mission er at guide forbrugeren og sine følgere gennem den grønne jungle – uden at give dem sort samvittighed.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Hvad gør de andre?

Podcasten er produceret af Heartbeats og sponsoreret af Coop 365discount.

Sisse Sejr og Esben Bjerre ved godt, at de har et privilegeret liv med mere tid og overskud end de fleste. Alligevel kan deres hverdag også oversvømmes af sure pligter, skænderier og nemme løsninger.

I denne podcastserie inviterer de derfor en lang række danskere ind i deres hjem til en snak om familielivet, og hvordan vi sørger for at spise godt, have det sjovt og opfylde de store drømme.

Det hele handler om at blive klogere på, hvad de andre gør? For måske kan vi lære lidt fra dem alle sammen.

Hvad er egentlig bedst? Tomater kørt ind fra Spanien midt i sæsonen eller den danske version opvokset i et energikrævende drivhus? Som almindelig forbruger, der står i grønt-afdelingen i det lokale supermarked, kan det være umuligt at vide. I hvert fald kræver det store ressourcer af den enkelte at sætte sig ind i de mange tusinde varegrupper, vi hver måned konsumerer.

Men greenfluenceren, som Sisse Sejr kalder Gittemarie Johansen, har skabt en levevej ud af at hjælpe os alle til en grønnere livsstil, uden at livet skal miste al smag og glæde.

”Mit mantra er: ’Skyld planter ingen træer’. Du kan ikke præstere 100 procent. Det kan ikke lade sig gøre, og du er stadig okay, hvis du ikke gør det,” fortæller Gittemarie Johansen i dette fjerde afsnit af podcasten ’Hvad gør de andre?’.

Sisse Sejr har inviteret hende hjem til sig, da hun og Esben Bjerre ønsker både at leve sundere og mere bæredygtigt, og allerede eksempelvis har skåret kraftigt ned på kød i kosten.

Gittemarie Johansen har selv været inde i en udvikling, når det gælder hendes personlige grønne omstilling. I starten fik hun nærmest stress af at købe ind, for det var næsten umuligt at tage de rigtige valg hver gang. Et dilemma, mange føler, og derfor er der også mange, der opgiver. Men det behøver man ikke, fortæller hun.

”Selvom der er nogle ting, man ikke kan, behøver man ikke kaste håndklædet totalt i ringen. Det tager lang tid at lære, hvilke ting man kan gøre, og hvad som rent faktisk gør en forskel. Generelt prøver jeg at danne mig et overblik, hvor der er mest CO2-aftryk, og så er der små ting, hvor jeg virkelig er ligeglad.”

Nogle af de områder, man kan se på, som ikke påvirker ens livsstil så meget er fx, hvordan ens pensionsopsparing er placeret. Er den investeret i grønne initiativer eller fossile industrier? Og hvordan man får sin strøm og varme? Noget, der ikke mindst er blevet højaktuelt i år med en buldrende energikrise.

Gittemarie Johansen anbefaler, at man starter oprydningen i sit liv med ét rum. For hende var det køkkenet.

”Alle de ting, jeg omgiver mig med, har jeg aktivt valgt til, fordi de kan noget for mig, og så har jeg fjernet alle ligegyldigheder.”

Du kan høre alle hendes andre gode råd i afsnittet her ovenfor, eller der, hvor du ellers hører din podcasts.


Vært: Sisse Sejr

Producer: Emilie Westh Wold

Musik og speak: Frej Levin

Redaktør: Emil Norsker

Footer graphics